Menu

zaglavlje

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I NARAVNO "najvećeg"...A NAROD JOŠ ČUTI

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

foto vikipediaTri najve...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

AGRORAZVOJ-VALJEVSKE DOLINE: "ODGOVORNA SEČA"STABALA U PARKU PEĆINA" Featured

Decemabarska "seča" stabala, posečen je ceo  drvopred  u Parku Pećina pored  magistralnog puta za Loznicu. iza severne tribine fudalskog stadiona, stadiona, izazvala gnev  građana Valjeva.

Iz preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“ saopštavaju da samo sekli  zaražena stabla.

Takođe tvrde da će narednih dana zasadati  više komada piramidalnog  lužnjaka,  na mestima gde su ukonjena bolesna stabla.

Iz „Agrorazvoj-valjevske doline“tvrde da je sve je urađeno na osnovu Sanacionog plana oštećenih šuma i Elaborata o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala.

„Hitna mera koja je naglašena u Elaboratu jeste uklanjanje celokupnog drvoreda gledičije čiji korenov sistem je zaražen. Primetne su u pridanku stabla karpofore parazitne gljive Laetiporus sulphureus, uzročnika mrke prizmatične truleži i truležnice korenovog sistema sa vidljivim insekatskim oštećenjima. Na osnovu doznake stabala gledičije koju je uradio dip.inž.šumarstva Đorđe Čolić i obaveštenja nadležne šumarske inspekcije,  izvršen je  nadzor u Park šumi Pećina 31.oktobra. Konstatovano je loše zdravstveno stanje stabala gledičije, kao i potreba za neophodnim preduzimanje emera navedenih u sanacionom planu“, stoji u saopštenju za javnost preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“.

„Želimo još jednom da napomenemo da pojedinačna stabla prema spoljašnjem izgledu su zdrava, ali na žalost nisu. Izveštaj o zdravstvenom stanju jasno govori koliko je korenov sistem drvoreda gledičije napadnut gljivama truležnicama i da je to razlog zašto stable padaju“, stojo u saopštenju za javnost.

Upozorenje je stiglo  u februaru, a stabla su posekli u novembru.

Iz tog preduzeća posebno napominju da su 28. februara ove godine dobili obaveštenje od JP “Putevi Srbije“ u kome je navedeno da postoji opasnost po bezbednost učesnika u saobraćaju, zbog  stabla koja su se nadvila uz državne puteve u Parku Pećina i na brdu Vidrak.

„I pored dva incidenta (pada drveta na vozilo u pokret) samo pukom slučajnošću nema ljudskih žrtava. Zar nam ovo nije dovoljna opomena!? Ko će biti odgovoran? Da li će se onaj deo javnosti koji je protiv radova na uklanjanju bolesnih stabala u PARK Pećina tada javiti i preuzeti odgovornost“, pitaju u ovom javnom preduzeću.

"Seču" stabala tek posle skoro 10 meseci, direktor tog preduzeća Dragutin Kuzmanović je objašnjava  "pritiskom određenog dela javnosti", koji se protivio seči stabala.

„Otpor dela javnosti, koji se protivio "seči", a puna dva meseca smo čekali da se rešavanke problema sa kablovima Elektrodistribuje, u Parku Pećina. Možda smo mi pogrešili, možda je trebalo da reagujemo čim je stigao  dopis ’Puteva Srbije’. Naša procena je bila da zbog pritiska javnosti, "seča" bude u kasnu jesen, jer je bilo za očekivati da bolesna stabla počnu da padaju kada počne loše vreme. kiše, vetar i sneg “, zakljčio je je Kuzmanović.

Ove godine posađeno je 140 sadnica u Parku Pećina.

Sanacioni plan oštećenih šuma usled fitopatoloških oboljenja i entomoloških oštećenja za period od 2021. do 2026. godine predviđa da u Parku Pećina, na površini oko 20,8 hektara je preko 10.000 stabala, bude posečeno 475 bolesnih stabala što čini nešto više od 4 odsto.

„Iz navedenog se jasno vidi da su  tvrdnje o uništavanju Parka Pećina  zlonamerne. Cilj je da uznemire građane Valjeva. Samim uklanjanjem bolesnih stabala, mi brinemo o preostalim zdravim stablima kako se ne bi zarazne bolesti i štetni insekti širili. U toku ove godine uspeli smo sa zasadimo 140 sadnica autohtonih lišćara, a prošle godine smo zasadili 250 sadnica lišćara od kojih se primilo oko 200 sadnica. Usled nepovoljnih vremenskih prilika preostali deo sadnica je pretrpeo štetu i samim tim te sadnice se nisu primile. U narednim danima planiramo sadnju piramidalnog lužnjaka na mesto gde smo izvršili uklanjanje bolesnih stabala gledičije“, navode u  „Agrorazvoju-valjevske doline“.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas