Logo
Print this page

KOMPANIJA GORENJE U VALJEVU DOČEKALA PREMIJERA SRBIJE Featured

1VUCGORENAJ11Premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je gost na obeležavanju 10 godina uspešnog rada Gorenja iz Velenja u gradu na Kolubari. Premijer je pozdravio potpisivanje memoranduma o saradnji Vlade Srbije i slovenačkog giganta, i novu investiciju vrednu 12 miliona evra, i još 300 radnih mesta za Valjevke i Valjevce.

1vzcgorzene

1vucgormus

Za 20-ak meseci, obećao je premijer, Valjevci će stizati do Beograda autoputem od Nepričave, a od Valjeva do Nepričave brzim trakama, 15 metara, užim od auto puta, što znatno smanjuje cenu izgradnje.

Do prestonice za Valjevci će putovanje trajati manje od jednog fudbalskog poluvremena!

1pocutamika

U "Gorenju" je Vučić danas najavio da će bliskoj budućnosti u Valjevo, Osečinu, Kosjerić... dovesti fabrike prerađivačke industrije za voće i povrće, očigledno svestan koliko je Valjevo i valjevski kraj izgubilo kriminalnim uništenjem prehrambenog giganta Srtbijanke.

Premijer je najavio spremnost Vlade Srbije da Valjevu pomogne da se što pre oporavi od pljačkaških privatizacija, kojima je privreda grada na Kolubari uništena, bez pominjanja ključnog pitanja pojedinačne odgovornosti lopova i kriminalaca što su ojadili Valjevo i Srbiju kriminalnim privatizacijama, ali pozivom svima da rade što više, čak i nedeljom.

Gorenje uspešno posluje, a Valjevu godišnje ostane 30 posto, na ime poreza i drugih davanja, a državi ostatak od 70 posto. Sa sa tih 300-400-500.000 evra godišnje Valjevo može mnogo toga da uradi, podsetio je premijer. .

Kompanija Gorenje iz Velenja u Valjevu ima dve fabrike rashladnih uređaja. Prva je otvorena 2006. godine, kao grinfild investicija. Naredna je bila 2013. kada je investiran21 milion evra. Za svako svako novootvoreno radno mesto je Gorenju je stizao podsticaj od Vlade Srbije u početku od 10.000 evra, što je dovoljno za višegodišnju prosečnu neto platu radnika od 29.000 do 33.00 dinara u Gorenju.

1vucgornarod2

1vckorgaja

Gorenje je do sada proizvelo u Valjevu više od pet miliona rashladnih aparata, koje izvozi u zemlje celog sveta. Fabrika rashladnih uređaja Gorenje u Valjevu se pozicionira medju prvih pet izvoznika u Srbiji. Kupovinom Elinda bivšeg lidera u proizvodnji TA peći u bivšoj Jugoslaviji, Gorenje je dobilo prostor da proširi svoje proizvodne kapacitete.

Neto dobit kompanije je u prvoj polovini 2016, dostigla 2,1 milion evra, posle gubitka od 6,9 miliona evra iz prvog polugođa 2015. godine. Polugodišnja zarada pre kamata i poreza (EBIT) je iznosila 16,7 miliona evra u odnosu na 10,7 miliona evra iz istog perioda lani. Grupacija "Gorenje" nastavlja da se kreće putem oporavka posle prošlogodišnjeg neto gubitka od 8,0 miliona evra i pada prihoda od prodaje za 2,3 odsto.

Strategija “Gorenja” je da svoju proizvodnju posle 2020. godine usmeri ka globalnom tržištu i premium brendovima. Globalni rast prodaje se ostvaruje iz postojećih proizvodnih lokacija, a procene su da će za brži rast biti potrebno zasnivanje lokalne proizvodnje. U planu je osnivanje fabrike van Evrope, možda u Vijetnamu, gde je radna snaga jeftinija, najavili su još prošle godine u Gorenju.

Za jubilej najbolji radnici Gorenja u Valjevu su nagrađeni skromnim poklonima.

1najgorenciProsečna mesečna plata fabričkog radnika u Vijetnamu je oko 150 dolara (oko 140 evra), u Sloveniji je nešto veća od 990 evra, dok je Valjevu plata radnika 250-270 evra, a šefova duplo veća.

Gorenje je itetako prisutno u valjevskom sportu, gerenalni je sponzor ORK Metalac, i OK VA 014. a značajnim iznosima pomaže i Centre troška valjevskog sporta, FK Budućnost Krušik 2014, i prezaduženog KK Metalac, već deceniju ipo, neformalno privatnog kluba.

1vucfriz

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.