Logo
Print this page

BOŽA MALJKOVIĆ OD DANAS NA ČELU OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE Featured

1boža m

Srbija je na Dan pobede ovog 9.maja dobila konačno predednika Olimpijskog komiteta. Vladu Divca je nasledio takođe čovek iz košarke, zvezdaš sticajem okolonosti nikad na kormilu voljenog kluba,osim što je vodio juniore, a trener sa oreolom najboljeg u Evropi i to kao četvorostruki  klupski šampion Starog kontinenta,   Božidar -Boža-Maljković(65).

Skupštini je u Domu Vojske Srbije, prisustvovalo 54 člana, od 66 koliko ih čini ovo telo, a kao jedini kandidat Boža Maljković je izabran aklamacijom, bez formalnog brojenja glasova.

Sa Skuštine su izostal dosadašnji čelnici, Vlade Divac i Žarko Paspalj, kao i Ivan Todorov, u decembru 2016. kandidat za novog predsednika, ali posle odlaganja Skupštine zbog nedostatka kvoruma je  odustao  od kaniddature sredinom januara.

Boža Maljković je se počeo da se bavi  trenerskim pozivom 1971. u Ušću a  prestao  2013. godine, u Cedeviti. U prebogatoj karijeri pravio je fantastične rezultate. Sa splitskom Jugoplastkom dva puta,  Limožom i Panatinaikosom je po jednom bio šampion Evrope, a sa Barselom  je izgubio finale Evrolige od  svoje Jugoplastike (POP 84).

U beogradskom Radničkom je 1980.  bio trener besmrtnom Valjevcu Zoranu Kovačeviću, o kome uvek govori sa posebnim poštovanjem kao velikom igraču, i  poznavaocu košarakaške igre kakav se retko sreće. Na kratko je u Crvenoj zvezdi bio pomoćnik Ranku Žeravici.

U prebogatoj trenerskoj karijeri Malajaković je osvojio brojne trofeje u nacionalnim prvenstvima SFRJ, Grčke, Španije i Francuske.Bio je i slektor Slovenije,a dobitnik je brojnih priznanja namenjnenih najboljima u trenerskoj struci.

"Nisam poslušao sugestije da napišem govor, već ću vam pričati iz glave. Iz svog srca, ka vašim srcima. Naravno, najpre čestitam bivšem rukovodstvu, čestitam i svim osvajačima olimpijskih medalja. Iz Ušća iz kojeg sam krenuo, imam nekoliko pravila koja i danas poštujem. Prvo je 'Ko hoće da jede supu, nema para za salatu'. Tvrdim da neću potpisati nijedan dokument koji će štetiti našem sportu. Moram da nađem nekog dobrog stručnjaka sa kojim ću sarađivati oko finansija. Trošićemo novac na talente, na one koji su to zaslužili. Drugo pravilo kojim ću se voditi je: niko ne može da radi više od mene. Bolje da, ali više - ne. Prvi ću dolaziti na posao, poslednji ću odlaziti. Radiću svakoga dana, više ću biti u kolima nego u kancelariji, jer želim da pričam sa svima i svakoga da upoznam. Sportove neću deliti na velike i male", rekao je novi predsednik Olimpijskog saveza Srbije u svom obraćanju posle izbora,

Generalni sekretar je na inicijativu  Maljkovića ostao i dalje Đorđe Višacki.

Za članove Izvršnog odbora, tajnim glasanjem, izabrani su: Mirko Nišović (predsednik Kajakaškog saveza), Željko Trajković (predsednik Rvačkog saveza), Veselin Jevrosimović (predsednik Atletskog saveza), Zoran Gajić (predsednik Odbojkaškog saveza), Predrag Danilović (predsednik Košarkaškog saveza), Snežana Žugić (generalni sekretar Saveza za skokove u vodu Srbije), Nenad Petković (generalni sekretar Streljačkog saveza), Iva Popović (predsednik Saveza za sinhrono plivanje), Milorad Krivokapić (predsednik Vaterpolo saveza) i Vladeta Radivojević (predsednik Skijaškog saveza).

Njima su, na Maljkovićevu inicijativu, pridruženi i naša olimpijska tekvondo šampionka iz 2012. Milica Mandić, doskorašnji selektor tenisera Bogdan Obradović i dugogodišnji fudbalski funkcioner Žarko Zečević, za koje se takođe glasalo.

Poverenje da budu članovi UO OKS nisu dobili:Branko Banović (predsednik Biciklističkog saveza), Slaviša Kokeza (predsednik Fudbalskog saveza), Irena Suturović Bogdanović (generalni sekretar Golf asocijacije Srbije), Božidar Đurković (predsednik Rukometnog saveza), Stevan Ilijašević (predsednik Ragbi saveza), Zoran Ćendić (generalni sekretar Tekvondo asocijacije), Darko Majstorović (predsednik Veslačkog saveza), Zdeslav Milinković (predsednik Udruženja za medicinu sporta) i Milivoje Ilić (predsednik Bijatlon saveza).

U Nadzorni odbor izabrani su Dušan Vulević (Atletski savez), Veroljub Dugalić (Odbojkaški savez) i Željko Kojić (Fudbaski savez), a kandidati su još bili i Dejan Tomašević (Košarkaški savez), i Nemanja Marijan (Vaterpolo savez).

Posle višemesečnog odlaganja izbori za predsednika OKS su konačno održani danas, i to posle izmene Statuta  na inicijativu  Sportskog saveza Srbije u martu, i odredbe da  kandidat mora da ima desetogodišnje iskustvo rada u sportskim institucijama i učešće na Olimpijskim igrama.

Novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije je Božidar Maljković, on je izabran kao jedini kandidat na Izbornoj skupštini ovog tela.

Piše: Danas Online

Beograd 09. maj 2017. 12:32

Božidar Maljković predsednik OKS

Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Izbori za predsednika OKS trebalo je da se održe u decembru. Tada je jedinu validnu kandidaturu podneo potpredsednik tog tela Ivan Todorov, ali ta sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Todorov je u januaru odustao od kandidature.

Sportski savezi Srbije posle toga tražili su da se izmeni statut, što je učinjeno u martu, kada je i promenjen član da kandidat mora da ima desetogodišnje iskustvo rada u sportskim institucijama i učešće na Olimpijskim igrama.

 

Maljković je radio kao trener od 1971. do 2013. godine u brojnim klubovima u zemlji i inostranstvu, a bio je i selektor Slovenije. Osvojio je četiri titule evropskog prvaka, kao i brojne druge trofeje u nacionalnim prvenstvima SFRJ, Grčke, Španije i Francuske.

Dobitnik je brojnih individualnih priznanja za najboljeg trenera.

- See more at: http://www.danas.rs/sport.18.html?news_id=345360&title=Bo%c5%beidar+Maljkovi%c4%87+predsednik+OKS#sthash.YrhHm5Hg.dpuf

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.