Logo
Print this page

IN MEMORIAM SLOBODAN RAKOVIĆ –RAKA Featured

raka Još jedan  iz plejade  vrhunskih asova jugoslovenske škole novinarstva Valjevac Slobodan Raković(70) preminuo je u petak u svom domu u Valjevu, posle nadljudske borbe sa surovom bolešću. Komemoracija je danas(subota) u pola 12 u Gradskoj kući, a sahrana u 14 sati na Novom groblju u Valjevu.

Raka kako su ga svi zvali, je  bio izdanak čuvene novinarske škole Radio Valjeva, a prvi novinarski tekst je objavio  u vojnom listu "Front" 1969. Karijeru profesionalnog novinara započeo je 1972. godine u Radio Valjevu. Kao i sve mlade kolege novinari  radio je sve. Mala tajna je da je prvi izašao pred mikrofon leta 1979. da bi se uspešno oprobao i kao radio reporter fudbalske utakmice.

Sa ogromnim znanjem stečenim u matičnoj kući, prihvatio se novog izazova, i televizije. Bio je dopisnik u urednik dopisništva TV Beograd od 1977. do 2003. Petooktobarska dešavanja 2000-te, su mu donela otkaz u RTS-u. Dobio je sudski spor, ali se nikada više nije vratio na RTS. Do penzionisanja je radio kao stalni dopisnik beogradskog privrednog “Pregleda”.

Raka je bio prvi urednik TV dopisništa RTS-a u studiju na Promaji, i inicijator stvaranja regionalne tv nreže u Srbiji.

Pokrenuo je i lokalni valjevski televizijski program (TVA), prvu dečju televiziju. Obučio je i afirmisao veliki broj mladih novinara. Pored redovnih obaveza stizao je da snima dokumentarne i putopisne reportaže i TV emisije (serijali Putevi i bespuća; o islamu na Kosmetu i u Sandžaku, o verskim sektama...). Autor je dokumentarnih filmova: Srbi u Albaniji, Vojnik, inženjer, matematičar o dr Stanišiću iz Bujačića u SAD, Valjevska bolnica 1914-15, o holandaskom doktoru Tienhovenu.

Autor je almanaha o valjevskom boksu, monografije o Krušiku, i koautor letopisa Brankovine.

Raka je neizmerno voleo fudbal, i dobro ga igrao, a kao sve što je radio fudbal je izvanredno poznavao. Tražio je i uvek imao rešenja za spas valjevskog fudbala, i Stare dame iz parka Pećina. Nije mu bilo teško da shvati  s kim mu valja raditi i odustao je, svestan da sa nefudbalskim i nestručnim ljudima valjevskom fudbalu nema spasa, odnosno da mu kao i mnogo važnijim “sporednim stvarima” sledi  srpski fudbalski scenario potpisan, kriminalom, pljačkom i korupcijom.

Slobodan Raković je dobitnik  nagrade RTS-a za putopis "Prokletije", nagrade "Dimitrije Davidović", Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije i Godišnje nagrade Valjeva za novinarstvo. Bio je pokretač i urednik Istraživača i Valjevskih omladinskih novina, urednik privatnog nedeljnika "Reč nedelje". Sarađivao je sa "Vojnikom","Istraživačem",  "Napredom, "Omladinskim novinama" Kolubarinim izdanjima, Valjevskim almanahom, bio dopisnik Radio Sarajeva i Radio Beograda. 

 Bio je medju osnivačima Kluba mladih istraživača 1969, vrstan speleolog. Učestvovao je u brojnim akcijama u okolini Valjeva, na Durmitoru i drugih brojnih destinacija u SFRJ.

Raka je ostavio  iza sebe pored armije sjajnih kolega, suprugu Dragicu, ćerku Anu i sina Filipa, danas uspešne u poslu kojim se bave.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.