Logo
Print this page

GALA,MIŠKO, NIKA I ZOJA RATKOVIĆ SU PONOSNA MLADOST VALJEVSKOG SPORTA Featured

1ratkovici sampioni

Epitet Ponos valjevskog sveta sporta već nekoliko godina nose najuspešniji vrhunski sportisti, reprezentativci košarkaš, kapiten Srbije Miloš Teodosić, reprezentativac i Šalkeovac Matija Nastasić, te kvartet odbojkašica: Tanja Krakowska-Grbić, Ljilja Ranković, Ana Lazarević i Maja Savić. Ali i u ovakvom na valjevski način oformljenom sistemu vrednosti valjevska sportska porodica Ratković, tri kćerke i sin Ivane i Nikole Ratkovića zaslužuju posebnu pažnju i poštovanje.

Gala(13godina), Milorad(11) Nika(10) i Zoja(9) na neverovatan način već drugu godinu zaredom potvrđuju sportski talenat. U svom uzrastu u svetu biciklizma su jedinstveni fenomeni. U dresu Biciklističkog kluba Bogoljub Milovanović - Boba, ćetvoro mladih Valjevaca u 2018. je osvojilo čak 15, od kojih su 12 zlatna odličja u trkama za šampionat države.

 

Neprikosnovena u 2018, je bila desetogišnja Nika, mlađa poletarka. Osvojila je čak 7 zlatnih medalja, i to na državnom prvenstvu na kružnim stazama, brdskoj vožnji, hronometru, drumu, ciklo krosu, mtb Kupu Srbije, bez konkurencije najbolja u generalnom plasmanu.

 

Najstarija Gala Ratković(13) mlađa kadetkinja, ima 4 zlata(krug, drum, ciklo kros, dp kriterijum), a vicešampionka Srbije je u vožnji na hronometar, u Kupu Srbije u drumskoj vožnji,odnosno treća u generalnim plasmanu.

 

Najmladja Zoja Ratković(9), mlađa poletarka  je izborila ćetvrta mesta na Kupu Srbije, mtb takmičenju. Od  skora i vaterpolista- sidraš  VK Valjevo ubojiti strelac Milorad-Miško Ratković(11) u biciklizmu poletarac sa kolegama iz BK Boba u drumskoj vožnji i u Kupu Srbije je ekipno drugi.

 

Zajedničko osnovcima u OŠ Žikica Jovanović Španac, pre njihovog rođena prekrštenoj u Prvu školu,  je da vole i školu i sport, da su na trkama jedinstvena porodica, ali i da u školi gaze kao snežna mećava u Valjevu na Badnje veče. Prezadovoljni su tretmanom i jelovnikom požrtvovane mama Ivane, diplomiranog tv montažera, još uvek u nadi da će dobiti posao. Posebno mesto u uspesima ima tata Nikola, nekad zapažen u auto moto sportu, danas ugruvani skijaš, finansijer i  serviser voznog parka ovog nesvakidašnjeg  tima,  uskoro i sa sertifikatom tim menadžera.

 

A valja i ovoga puta istaći da krv nije voda, jer su dede Hercegovac Miško Ratković(na žalost pokojni)  i dr Voja Milutinović, inače veliki zvezdaši, u mladosti itekako bili naklonjeni sportu, naravno i zapaženi u magičnoj igri, fudbalu.

 

1ratkovici svi

Pored čestitke za Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji Hristos se rodi" Ratkovići bez ljutnje što niko od njih četvoro nije "zadovoljio" i prošao kriterujume za minimalnu stipendniju Grada Valjeva, koji bi bila lep podstrek za sve što rade na popularizaciji biciklima i promociji grada, u glas poručuju:

"Radimo ono što volimo najviše. Uživamo u čarima i neizvesnosti svake trke koju vozimo. Volimo da pobeđujemo. U 2019. godini pokušaćemo da ponovimo i nadmašimo rezultate iz predhodne dve godine. I konačno pozivamo da nam se pridruže sva deca koja vole biciklizam, da zajedno treniramo i da, šta bi drugo, pobeđivali, jer naš život je rad i radost pobeda"

 

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.