Logo
Print this page

9.MAJ - DAN POBEDE DOSTOJNO OBELEŽEN I U VALJEVU Featured

1Dan pobede spsŠirom sveta obeležen je Dan pobede nad fašizmom 9.maj. U Moskvi tradicionalnom Paradom, u Beogradu i još 12 gradova u Srbiji šetnjom Besmrtnog puka, a u Valjevu su poštovaoci tradicija Revolucije i Narodnooslobodilačke borbe to uradili na svoj valjevski način.

Valjevke i Valjevci  iz Socijalističke partije Srbije  u Danu pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu položili su sveće na spomenik dr Miši Pantiću na Jadru.  Rukovodstvo valjevskih socijalista i brojni članovi stranke minutom ćutanja odali su počast žrtvama najmasovnijeg sukoba u istoriji čovečastva i građanima Valjeva  i uputili čestitke povodom 9. maj - DANA NAJVEĆE POBEDE.
"Tog 9. maja 1945, fašistička Nemačka definitivno je kapitulirala u Drugom svetskom ratu, poraženi su tvorci  ideologije odgovorni za smrt 6 miliona Jevreja, više od   20 miliona Rusa, više od milion Srba, preko 500.000 Roma. Tog 9.maja 1944 poraženi su zlikovci što su na Uskrs 6. aprila 1941.sravnili sa zemljom Beograd, stvorili Aušvic, Jasenovac... podsetio je potpredsednik GO SPS  Đorđe Pavlović istakao je da je to bio dan posle kojeg ništa više nije bilo isto. Dan posle kog se mogao rađati novi čovek, novi svet, nova i ujedinjena Evropa!
"Naši preci, dedovi,  očevi, stavili su pečat slobodi. Dali su doprinos Žikica Španac, boreći se sa našom španskom braćom, Koča Popović, stvarajući novu umetnost za novo doba sa svojim drugovima nadrealistima, naš doktor Miša Pantić, koji je  lečio građane Valjeva, pomagao im, a kada je   bilo potrebno, otišao je u borbu i dao najvrednije što je imao-svoj život“, kazao je Đorđe Pavlović.
„Bez 9. maja 1945. svet i Evropa bi bila dolina plača, beskrajne patnje porobljenih naroda, ljudi i njihovih duša. Bez 9. maja 1945. ne bi bilo ničega, pa ni ujedinjene Evrope.I zato na ovaj veliki dan podsećamo sve i svakoga da fašizam neće proći" poručio je Pavlović.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.