Logo
Print this page

MEDIJSKA STRATEGIJA "ZAOBIŠLA" MEDIJE Featured

1mars tvBez ključnih predloga radne grupe, uoči objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije Vlada Srbije  usvojila je medijsku strategiju kako bi prikazala bolje rezultate u slobodi medija od realnih, ali najslabije ocene pokazuju da  „pokušaj obmane“ nije uspeo, i da je medijska strategija zaobišla medije.

U ime NUNS-a novinar Vukašin Obradović, u ime NUNS-a član radne grupe za izradu Nacrta strategije razvija sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, kako je pun naziv krovnog medijskog dokumenta, baš ovako sagledava aktuelna dešavanja i komentare o stanju medija u Srbiji.

Uoči objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, Vlada Srbije objavila je konačni tekst Strategije. U tekstu nema ni slova o ključnim izmenama predloženim od članova radne grupa, odnosno od predstavnika struke i države.

U godišnjem izveštaju EK navodi se da Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja i taj nedostatak napretka sada „izaziva ozbiljne bojazni“.

Kao preporuka zvaničnog Brisela stoji da Srbija treba da obezbedi poštovanje medijskih zakona, usvoji novu medijsku strategiju i obezbedi odgovarajuće finansiranje javnih servisa i transparentnost vlasništva u medijima.

„Srbija treba i da obezbedi punu implementaciju medijskih zakona, da ojača nezavisnost REM i unapredi njegove kapacitete da proaktivno radi“, naveli su predstavnici EK. U izveštaju piše da je radna grupa sastavljena od predstavnika medijskih asocijacija i državnih funkcionera dostavila vladi Srbije nacrt medijske strategije u decembru 2018. i da je proces konsultacija do sada bio transparentan i inkluzivan.

Ipak, pred sam kraj procesa, Vlada je odlučila da odbaci neke od najvažnijih preporuka radne grupe – upravo one koje se odnose na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i jačanje njegove nezavisnosti i autonomiju javnih medijskih servisa, što i Brisel označava kao najneophodnije reforme.

Vukašin Obradović odbacivanje ovih izmena od strane Vlada Srbije tumači kao put da se zadrži kontrola medija.

"Duboko me zabrinjava to što je ceo odeljak o REM izbačen jer smatram da je to kancerozno tkivo medijskog sistema u Srbiji. Odbačene izmene su tendencija Vlade Srbije da i dalje ima apsolutnu kontrolu nad elektronskim medijima. Brine posebno nova nejasna i opasna ideja – da se definiše cenzura i mapiraju nosioci cenzure, to bi stvorilo prostor za još veću kontrolu medija" nema dilemu Obradović, uveren da je trud radne grupe bio uzaludan a da ga je Vlada struku izvrgla ruglu.

"Ponadali su se da će dobiti poene, ali očigledno je da će biti potrebno još mnogo truda da se ubedi Brisel a i ovdašnja javnost da se stanje u medijima poboljšava" zaključio je Obradović.

UNS je izrazio nezadovoljstvo zbog izmena u strategiji bez da je radna grupa obaveštena.

"Ne poštuju se dogovori" upozorava  Nino Brajović iz Unsa  siguran da ni u izveštaju Evropske komisije nije dovoljno temeljno obrađeno stanje u medijima u Srbiji.

"Evropska komisija se više bavi slobodom izražavanja ali pitanje položaja i slobode medija nije dovoljno obrađeno, i njhov pristup podseća na politički dokument, smatra Brajović.

 

Kada se tekst Nacrta medijske strategije vrati iz Brisela, uslediće i  izjašnjavanje  ministarstva i  predlog Vladi na usvajanje.

 

„ Ministarstvo za kulturu i informisanje i kulturu će dopuniti  set medijskih zakona, i to svakako ove godine kaže za Radio Slobodna Evropa(RSE) Aleksandar Gajović, državni sekretar u  ministarstvu.

 

Iz kabineta premijerke Srbije do ovog trenutka RSE nema odgovore, odnosno komentare, na iznesene primedbe novinarskih udruženja na Nacrt medijske strategije.

Tokom javne rasprave o tom dokumentu, u januaru i februaru, premijerka Ana Brnabić obećala je da će medijskim udruženjima Nacrt biti dostavljen, svedoči za RSE i Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), koja je koordinisala rad Medijske koalicije (čini je pet novinarskih udruženja - NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija) na izradi medijske strategije.

 

„Obavestićemo i Brisel i neke naše kontakte u Evropskoj uniji da radna grupa nije dobila ovaj konačni nacrt koji je njima poslat, a obavestićemo ih, takođe, i o tome koje su to mere koje su izbačene, a koje smo mi predlagali da budu deo strategije“, najavljuje Filipović.

Očigledno je da je u državi Danskoj nešto odavno trulo i što neko reče biće da je VLADINA MEDIJSKA STRATEGIJA  "ZAOBIŠLA MEDIJE, svakim danom  sve više i više zagađivače  društva i prirode".

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.