Logo
Print this page

VALJEVSKI SOCIJALISTI INICIRALI POSTAVLJANJE SPOMENIKA HEROJU JNA STOJADINU MIRKOVIĆU U SVOM GRADU Featured

stojadin-mirkovic COLE

U spomen parku Borcima Revolucije na Jadru u Valjevu na predlog odborničke grupe SPS biće podignut spomenik narodnom heroju, vojniku JNA Stojadinu Mirkoviću- Colu.

Park na Jadru je nastao aprila 1892. a uradili su ga pripadnici 17. pešadijskog puka Vojske Kraljevine Jugoslavije. Pre pet dececija, 1959. godine je postavljeno šest spomen bisti narodnih heroja i revolucionara,  umetničkih dela vajarke Vide Jocić.

Skupština grada prihvatila je inicijativu i u Parku na Jadru biće podignut somenik Stojadinu - Colu Mirkoviću, rođenom 1972. godine. Mirković je poginuo je u Bjelovaru 29.septembra 1991. godine, braneći sa majorom Tepićem, Sinđelićem 20-ok veka čast i dostojanstvo zemlje od razularenih  ustaških hordi.

Podzanje spomenika heroju Stojadinu Miurkoviću plod je zajedničke akcije Grada Valjeva i Ministarstva odbrane. Stojadinu Mirkoviću je pre šest godina, u dvorištu OŠ “Miloš Marković” u njegovim Gornjim Leskovicama, podignuta spomen bista, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića.

„Obaveza je svih Valjevaca da ovekoveči lik i delo mladog heroja. Socijalistička omladina izuzetno ceni vrednosti koje je Stojadin Mirković iskazao u borbi protiv neprijatelja, a to su pre svega hrabrost, nesebičnost, požrtvovanje, patritozaim i ljubav prema domovini. Zahvalni smo odbornicima Grada Valjeva na razumevanju i na podršci naše inicijativu“, ističu mladih socijalista Valjeva.

Stojadin Mirković bio je vojnik JNA na redovnom odsluženju vojnog roka. Posle završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je iz Banja Luke u Bjelovar i u centralno skladište borbenih sredstava. Posle napada i ubistava u kasarni u Bjelovaru oficira JNA major Milan Tepić se pred razlarenom hordom ustaša sa vojnicima povukao u skladište muncijije i naoružanja i i organizoavao je odbranu. Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe, a mladi vojnik iz Gornjih Leskovica Stojadin Mirković junački je položio svoj mladi život kada je njegov transporter iz kojeg je branio slobodu i čast svoje zemlje pogodio ustaški projektil.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.