Logo
Print this page

DAN KADA SU VALJEVCI PRE TAČNO POLA VEKA PODARILI VALJEVU FUDBALSKOG DRUGOLIGAŠA Featured

1fk bfc 1969foto Dragiša Medenica

Tri generacije Valjevaca okupljene u FK Metalac na današnji dan pre pola veka ostvarile su uspeh koji je na volšeban način izmicao u prehodna tri pokušaja, jednom njima i dva puta starijim kolegama. Metalac je  13.jula 1969.godine konačno  svom Gradu podario drugoligaša u fudbalu, dve godine kasnije(1971) ponovo imena FK Budućnost( do sramnog gašenja jula 2014.)

1 bfc metalac 13 7 69

foto Dragiša Medenica list Napred Posle ubedljivog trijumfa u Srpskoj ligi , zabeležene su  dve zlatne pobede u kvalifikacijama protiv Hajduka u Kuli(2:0strelci Lazić i Đurić) 6.jula 1969. i u revanšu 1:0(strelac Lazić) sedam dana kasnije  pred prepunim tribinama stadiona Krušik.

Valjevski fudbal se tog nedeljnog popodneva  na radost  više od 6.000, neki kažu čak i 8.000  vatrenih navijača,  vinuo tamo gde mu je odavno bilo mesto u Drugu ligu, tadašnje SFRJ.

Uspeh je ostvaren  nedelju dana pre nego što je ljudska noga i Nil Armstrong iz Apola kročio na mesečevu površinu. San svih generacija do 1969. su ostvarili su Ladovec, Velimirović Petković, Perović, Brajević, Janković, Prodanović, Djurić, Djurica, Paunović, Lazić sa trenerom Cosićem i predsednikom Lukićem.

U toku naredne nedelje akteri neprevaziđene valjevske fudbalske bajke o svom dosanjanom snu govoriće u specijalnoj emisiji TV MARŠ  "Kako smo dodirnuli nebo".

O sportskom podvigu u ime onih koji više nema Đurice, Tekira, Žila, Raje govoriće i danas sa nama Valjevci, fudbaleri asovi tri generacije tog vremena: Gnjeca, Žika, Lale, Vladika, Petko, Parfem, Pop, Braca, Pidon, Laca i predhodnik Dragoš.

A kako je valjevski nedeljnik Napred zabeležio ulazak u Drugu ligu Metalac pogledajte iz tekstova besmrtnog novinara i komentatora bez premca na prostorima  eks SFRJ Jordana Ivanovića i urednika Zorana Tripkovića.1bfc1969 napred

1bfc kul a1 0 1

1bfc k 1 0 2

bfc lale

Na adresu kluba pristiglo je preko 100 telegrama povodom velikog uspeha i naravno torta poslasticara Bude Isidorovića. 

1bfc telegrami

bfc torta

Posle prve utakmice 6.jula 1969. godine Jordan Ivanović je nepogrešivo i analitički utvrdio pravo stanje na terenu

1bfc kula  2 0

Uvod u kvalifikacije sa Hajdukom iz Kule bio je poslednji meč u Srpskoj ligi sa Prvom Iskrom iz Bariča na Krušiku 3:0 za potvrdu da su Sreten Đurica (na fotografiji Dragiše Medenice) i ostale valjevske bebe bez premca u ligi.1bfc djura

bfc prv iskra mile kos

 

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.