Logo
Print this page

POLITIKA I SPORT KAO PRST I NOKAT Featured

1kos lopta

Pravila igre kažu da politika ne sme da se meša u sport. A zakoni i pravila postoje da bi se kršili. Postalo je pravilo da čim državni projekat i ljubimica bude istamburana napolju pa još i (ne)očekivano dobije po njonji  kod kuće slede nadugačka i naširoka objašnjenja o zaveri, političarenju bez granica ali i otvorenim  pretnjama jer Srbija nije srećna, pa će  narod biti obavešten koliko mu vlast uzima da bi "udelila sirotanima". Na sreći ima i normalnih da sportski priznaju poraz i sve insinuacije i laži padnu u vodu.

Stanje u Beogradu preslikano je u Srbiji. Valjevo sa dva najdrastičnija primera potvrđuje praksu  da loše postaje obrazac života i rada.

Prvi primer

U valjevskom fudbalu  štetočina traje još malo pa će biti 20% od veka Stare dame iz Parka Pećina, Poklon UEFA  FK Budućnost za svojih 100 leta  od milion evra ostaće sanak pusti.

Danas je živ mutant BK 2014 a FK Budućnost je ugašen  što je za evropsku kuću fudbala ključni faktor i alibi da  ne uplati novac na žiro račun kluba koga jasno  je ko dan  više i ne postoji

Ipak nije  fudbalska štetočina  i jedan od tvoraca mutanta Milan Milinović FK BK 2014 isključivi krivac za milionče  što ode u nepovrat. FK Budućnost  je i  u prošlom veku menjao ime, uostalom FK Metalac je ušao u Drugu ligu, pa je koju godinu kasnije vraćeno ime u FK Budućnost.

Pored miliončeta od UEFA  mutant sa Kolubare ima još milion svojih muka.Najveća, prva i osnovna je Milan Milinović postavljen politički da radi ono što nikada nije znao a hteo je.

Doživeo je da ga prošle subote na medijskom nebu ponižavaju i šikaniraju slični njemu u svetu fudbala. Neko će  reći da je konačno načet, iako ovoga puta zbog osionosti i bezobrazluka gorih od sebe. Međutim dok se ne desi ono što će se desiti biće tamo gde mu nikada nije ni bilo mesto.

Drugi primer

Košarka odnosno KK Metalac  je kao i fudbal na sličan način bio utamničen skoro 20 godina!

Politika ga je bacila u tamnicu a  nedavno i oslobodila okova. Međutim niko od pilicije, tužilaštva, suda i naravno vlasti  ne poteže  pitanje bilo kakve  odgovornosti za dugove što bodu uči vode klub u propast.

Osim što je KK Metalac finansijski devastiran sinoć se uverismo da u  Metalac može da dođe svako ko misli da zna da igra košarku. Od 20-ak momaka rečnikom boksa od srednja do super teške, dominirali su debeli. Za onu ludu utakmicu mršavih i debelih nije bilo dovoljno kandidata, jer mršica  nije bilo  ni za  dubl u tenisu a kamoli za igru pet na pet.

Većina je već sinoć precrtana i danas ih u pola šest neće biti u hali sportova 15.septembar. Po rečima Vladimira Đokića  u šoku šta ga je snašlo  i u kakvom se nebranom  grožđu našao, ima rešenja za teren i igru.

O čemu se radi videćemo sutra uveče kad stignu momci kojima je košarka posao. Da, baš posao od koga žive i koji se plaća. Kvartet Valjevaca Đokić, Vasić, Đuković, Tomašević, poželeo  je kouč u uvodnom obraćanju da im se pridruži što pre i Đukan Đukanović  svestan je stanja u klubu. Vasić i Đuković su zaposleni u preozbiljnoj privatnoj firrmi. Znanje, profesionalnost, odgovornost i naravni vreme se poštuju i imaju svoju cenu.  Dakle od dva treninga dnevno za sada nema ništa, osim ako se vlast ne potrudi da bude drugačije. Tomašević se bucnuo i za liniju košarkaša morće malo i u saunu. Zajedničko im je takođe da se mesecima nisu družili sa loptom. Anđušić, Pavlović i Stefanović su prošli prvu trijažu.kos2

Za sada je jedino siguran prevoz Lastrinim busom na utakmice van Valjeva. Finansijski plan je pred vlastima sada u problemu kako pronaći model da KK Metalac narodnim parama preživi naredna tri meseca. Poltika danas sve   rešava  narodnim parama.  

Deo establišmenta "servisa  građana" je umišljen, odnosno čvrto ubeđen   da deli svoj novac za stadione od 20 do 100 miliona, i sve ostale projekte sa jednim ciljem "hleba i igara".

U Valjevu ako gospoda iz politike misle da rade u interesu sporta danas sa smehotresnim pojedincima  politikanstki debelo zakačenim na državnu sisu, moraće da naprave zaokret za 180 stepeni ako stvarni žele da budu u funkciji sporta.

To će se dogodti onog trenutka kad Centri troška nestanu privatizacijom.

Novac je usmeren na besmislena davanja  Centrima  troška, parazitima i štetoćinama da ga krčme i ne polažu račune. Za divno čudo opstaju i množe se.

KK Metalac je danas izuzetak sa tendencijom da postane pravilo.

Krenulo sa mrtve tačke a objašnjenja  "dobro radi,  nezamenjljiv je, ne pitajte nas ništa za fudba..."  gube svaki smisao i značaj

Onog trenutka kada se potegne pitanje odgovornosti  da svako  odgovara krivično materijalno i moralno za svoja (ne)dela u u ovom slučaju u svetu sporta, a vlast novac usmeri  na školski, omladinski sport, škole sporta, da se deca igraju i uživaju u svojoj mladosti, ugasiće se sami od sebe Centri troška  a sport će početi da živi svoj normalan život.

I na kraju da se razumemo, Metalac je samo delimično očičšen od svega što ne valja, i trebalo bi posao završiti do kraja da kukolj ponovo satre žito.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.