Logo
Print this page

U EVROPSKOJ NEDELJI SPORTA VALJEVO DANAS U PODNE NA DELU Featured

 1sport izazov 2019

Evropska nedelja sporta se obeležava od 23. do 30. septembra širom Srbije pod sloganom #BeActive.

Grad Valjevo sa još  osam gradova u Srbiji  domaćin  današnje manifestacije zakazane u podne u hali sportova 15.septembar.

„Sportski izazov“ se realizuje u Valjevu i još sedam gradova u Srbiji“, podseća  Milan Gajić koordinator  Sajma sporta  u Valjevu i ističe da nije slučajno što je grad Valjevo izabran za održavanje ove manifestacije.

1gaja si k

"Lokalna samouprava  i gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Valjeva se odnose prema sportu domaćinski jer Grad Valjevo je Grad sporta"

Početak je u podne i trebalo bi da traje tri sata a učesnici mogu biti svi koji to žele.

 Evropska nedelja sporta od 23. do 30. septembrase održava  po  peti put na Starom kontinentu  Evropi, a drugi put u Srbiji. Pod sloganom #BeActive, Evropska nedelja sporta ima cilj da  podigne  svest o zdravom životu i važnosti sporta i fizičkih aktivnosti.

Manifestaciju  organizuju Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta pod pokroviteljstvom Evropske Unije.

sport iz BeActive

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, pozvao je građane Srbije se pridruže mnogobrojnim aktivnostima koje će biti organizovane tokom ovogodišnje Evropske nedelje sporta.

Sem Fabrici

“Srećni smo što ćemo proslaviti srpski uspeh u sportu. Sportu za sve, izvan zvezda, podijuma i medlja. Statistički podaci pokazuju da su mladi u Srbiji manje akivni nego što bi trebalo da budu. Evropska Unija, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta su udružili snage da pokrenu Evropsku nedelju sporta pod sloganom BeActive. Svest o važnosti sporta za zdravlje, blagostanje i održavanje dobrog duha je naš cilj. Pridružite nam se od 23. Do 30. Septembra u događajima koji će se održati širom Srbije. Povedite svoju decu, porodicu i prijatelje. Otkrijte nove sportove i pokažite nam svoje sposobnosti. Čekaju vas vredne nagrade!”

U toku nedelje biti biće organizovano 20 događaja širom Srbije sa  preko 50.000 učesnika.

Evropska komisija je pokretač a osnovni cilj Evropske nedelje sporta je da podstalnu  građane na  fizičku  aktivnost, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života.

U 2018. širom Evrope više od 13 miliona ljudi iz 37 zemalja  je učestvovalo u Evropskoj nedelji sporta, a ove godine se očekuje 15 miliona učesnika.

Organizacija i učešće građana u ovakvom projektu od od izueuetnog značaja jer se 10 odsto populacije starije od 30 godina rekreativno bavi sportom,a kod studenata samo 4 odsto. Moderan način života "uskraćuje" , posebno mladima h posvećenost  sportu i fizičkoj aktivnosti, a organizacija Evropske nedelje sporta vezana i za Olimpijsku povelju koja propagira aktivaciju mladih kroz sport a sve u službi skladnog razvoja čoveka i formiranja boljeg i mirnijeg društva.

Evropska nedelja sporta podržava i humanitarne akcije a jedan takav događaj pod nazivom Penal za život“ kao i humanitarna velika  noćna štafetna  trka za ravnopravnost

Srbija je drugi put za redom domaćin i partner Evropske nedelje sporta, a Ministarstvo omladine i sporta se  trudi da omogućii besplatno bavljenje sportom, jer Srbija je  zemlja sporta.

Evropskoj nedelji sporta pridružiće  bivši i aktivni sportisti da pozitivnom energijom  promovišu sport, humanost, edukaciju i zdravlje.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.