Logo
Print this page

IN MEMORIAM ZORAN MAKSIMOVIĆ-ZIMAC Featured

1zimac1

U rodnom Valjevu je danas u 59. godini umro Zoran Maksimović - Zimac, dobar čovek, 80-ih godina prošlog veka vrstan bokser valjevskog Metalca.

Zoki je  bio   jedan od najboljih učenika  čuvene  škole valjevskog Metalca, sa Draganom Danićem dostojni naslednik braće takođe pravih šampiona Ratibira -Steve i Dragiše Gračanina.

Zimac je boksovao  u vreme velike ekspanzije Metalca a najvećeg učitelja je imao u Slobodanu Laziću - Dulu cimeru. Trenirali su ga  Micoje Vasić, Zarija  Andrić i Zlatomir Jokić. Boksovao je u muva kategoriji. Sa svojim Valjevcima  Milovanom i Zoranom Romanovićem, Jovicom Pavlovićem, Antom Tadićem  Draganom Danićem, Ljubom Milovanovićem, Nešom Stamenkovićem,  Milivojem Petarićem, Nebojšom Jelićem Draškom Kovačevićem i legendarnim teškašem Milivijem Marićem.

1111zimac

Bio je vrhunski borac a krasile su ga brze noge, raznorvrsni udarci i veliko srce. Većinu od preko 200 mečeva je pobedio, a bio je dvostruki vicešampion Jugoslavije, akter čuvenih kvalfikacija za Prvu ligu sredinom osadmesetih prošlog veka i meča sa najviše gledalaca u hali sportova 15.septembar"  Više od 4.500 čjudi pratilo je  veliki derbi:Metalac - Ivangrad 15:5. Zimac je sa drugovima te 1984. doneo Valjevu prvoligaša u boksu. Takođe je doneo pobedu u nezabeleženoj krađi i istoriji boksa  u titograskom  finalu Kupa Jugoslavije protiv Budućnosti. Meč u Valjevu a stadionu u Parku Pećina  pratilo skoro 10.000 ljudi.

Zoran Maksimović je bio požrtvovani suprug Divne i  preponosni otac Darka i  Mileve, koji su mu podarili četvoro unučića.

Valjevski Bair je imao svoje muzičke zvezde, trubača Slobodana Obradovića, pevača Šabana Šabanovića Marinka, Borka, Predraga, Nenada, violinsta Pericu Gračanina, gitarista Alje, saksofonista Mingeja, harmonikaša Dragana i klaviiriste Dragoljub Petrovića, nezaboravnu Zorku Aleksić-Jelu, valjevsku Tinu Tarner Milenu Gračanin... ali i svoje sportske bardove. Gimnastičaru Aleksandru Gračaninu bokserima Ratiboru-Stevi-Arčiju, i mlađem Dragiši- Gagiju  Gračaninu, Romanu, Maru, Rudiki Brankoviću...Bati, Kezunu, Micoju, Džolu Kovačeviću ... pridružio se danas na nebeskom podijumu i Zoran Maksimović da nastavi ples šampiona uz zvuke "Marša na Drinu čuvenog Stanislava Binčikog koji je besprekorno  svirao po beogradskim kafanama  sunarodnik Bairac violinista Predrag Gračanin.

Ostaje dubok žal u srcu porodice svih prijatelja i poklonika boksa.

Zokija više nećemo videti na valjevskoj zelenoj pijaci i čuti toplo ljudsko iz duše iskreno: "Zdravo prijatelju, kako si..

Komemoracija  posvećena Zoranu Maksimoviću je u subotu u podne u hali sportova 15. septembar. Opelo je u kući domu Maksimovića na Bairu  a poslednji oproštaj od šampiona valjevskog boksa je na Novom groblju u Valjevu u  15 časova.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.