Logo
Print this page

NUNS I SUD NA GODIŠNJICU PALJENJA KUĆE NOVINARA JOVANOVIĆA IZ GROCKE Featured

 

jovanovic godina

foto B Cvejić

NUNS je obeležio godišnjicu pokušaja ubistva novinara iz Grocke Milana Jovanovića, a takođe u Beogradu nastavljeno suđenje optuženima za ovo krivično delo.

„Dogorelo je! Država Srbija ne  reaguje na više od 100 napada na novinare. Ne štiti novinare, a njeni najviši funkcioneri vređaju, napadaju i optužuju novinare. Bez slobodnih medija, nema ni slobodnih građana" rekao je danas u Berogradu  Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), na protestnom okupljanju na Trgu Republike.

Pred nekoliko destina građana novinar BIRN-a Slobodan Georgiev je  skup okarakterisao  kao tužan, i izrazio nadu da će država sudski postupak dovesti do kraja.

"Nadam se da će  država imati snage da sudski postupak protiv organizatora i izvršilaca napada na Jovanovića privede kraju. Propustili smo šanse da u proteklih godinu dana da više  pomognemo kolegi Milanu Jovanoviću. Mi smo morali prvi da  krenemo tragovima koje su naše kolege iz Grocke otkrili i da istražimo priče zbog kojih je Jovanoviću zapaljena kuća. Morali smo da izvršimo veći pritisak na državu kako bi Jovanoviću obezbedila krov nad glavom", poručio je  Georgiev.

Novinar Rade Radovanović ne smatra da je obeležavanje godišnjice napada na Jovanovića tužan skup.

" Tužan bi bio da supruga Milana Jovanovića nije uspela da ih izvuče iz zapaljene kuće, kazao je Radovanović, i poručio da novinari danas moraju da  budu aktivni borci za istinu i činjenice i ne puki  izveštači.

"Dragoljub Simonović je iznošenja činjenica naručio  ubistvo Milana Jovanovića, a ne kako je to izdiktirao predsednik, da to predstavlja ugrožavanje sigurnosti. Ovako će biti  i ubuduće dok bude  ova  vlast", kazao je Radovanović.

Skupu u organizaciji NUNS-a je okupio novinare  i par desetina građana.

Milan Jovanović  nije bio na skupu jer je u Drugom osnovnom sudu prisustvovao  salušavanju optuženih  zbog paljenja svoje kuće.

Sa suđenja je i ovoga puta izostao Aleksandar Marinković, okrivljen da je bacio Molotovljev koktel na kuću Jovanovića, uz objašnjenje branioca da  ne može da ga pronađe. Sudija je raspisao poternicu za Marinkovićem  i naložio da momentalno bude pritvoren čim  ga  pronađu.

Sudija je predmet Marinkovića   razdvojio protiv nega će se voditi zaseban postupak u odnosu na bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i druge optužene.

Vladimir Mihailović,  okrivljen da je po nalogu bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića podstrekivao da se organizuje paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, danas je, iznoseći svoju odbranu, potpuno promenio raniji iskaz i rekao da je “rešio da otkrije pravu istinu”. Vladimir Mihailović je negirao do ranije izjave i priznanaja. U iskazu pred sudom je  rekao da mu Simonović nije tražio da zapali kuću novinara, već da je on sam hteo da mu učini da se Jovanović zaplaši, pošto je protiv njega pisao, kako bi mu onda Simonović uzvratio da mu suprugu, koja je inače kuma Simonovićeve ćerke, prestanu da maltretiraju na poslu.

Optuženi Dragoljub Simonović  je u svojoj odbrani izneo da oštećeni novinar „osoba s psihološkim problemima“, „nepismen“, i „frustrirani dekica bez ikakvog uticaja“ i da uz sve to „nije nikakav novinar“, a da Žig info nije medijski portal, preneo je N-1.

"O  mojoj časti i poštenju svedoči i to što je za njega i partiju SNS iz godine u godinu glasalo sve više građana“ insistirao je Simonović  i poručio da je pisao za stručne časopise, i sebe ne smatra novinarom.

Simonovića tužićac  tereti da  je naložio paljenje njegove kuće.

Tokom  današnje rasprave optuženi Simonović je u više navrata  prozivao i zamenika javnog tužioca rekavši: "posle ovog procesa može da se desiti da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac“.

Izjava  Simonovića "nije bila u funkciji prava na odbranu ocena je  Gorana Ilića poverenika za samostalnost javnog tužilaštva.

"Izjava zastrašivanja tužioca je data u cilju   ostvarivanja uticaja na rad zamenika javnog tužioca  u konkretnom predmetu", smatra Ilić.

Za Vladimira Mihailovića  okrivljenog  da je po njegovom nalogu unajmio ljude i organizovao paljenje kuće, bivši predsednik opštine Grocka kaže da je kafiću tokom razgvora s njim pristao na ponudu Mihailovića  da „porazgovara sa onima iz Žig infa“ koji loše pišu o opštini i predsedniku Simonoviću, pošto  je saznao  da  Mihailović  poznaje od ranije Jovanvića.

Optuženi Simonović je priznao da je obećao Mihailoviću da će pokušati da mu unapredi ženu koja radi u opštini, kumu svoje ćerke, zato što  je  smatra da je  vredna i uspešna u  svom poslu.

 Simonović  je negirao  da je tražio od Mihailovića da se Jovanoviću zapali kuća jer  nema u njega toliko poverenje, a  da, s druge strane, nema ni bilop razloga da preti Jovanoviću.

„Da li ja vama ličim na budalu pa da tražim tako nešto od čoveka u koga nemam potpuno poverenje“, upitao je sudiju Simonović.

Tokom 90 minuta svog obraćanja Simonović je rekao da je bio izložen  medijskom linču, a da je o Žig info radi po primcipu "plati, pisaće lepo o tebi"

I pored upozorenja sudije  da ga ne zanima njegovo mišljenje o medijima, već da pokušava da utvrdi njegovu krivicu, Simonović i njegovi branioci su insistirali da  svoje izlaganje u odbrani iznese do kraja

Simonovića otužnica tereti da da je naložio paljenje kuće novinara Jovanovića i ako bude osuđen očekuje ga višegodišnja robija.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.