Menu

zaglavlje

TARI, NIKI, BOGDANU I GALI ODLIČJA NA ŠAMPIONATU SRBIJE U ČAČKU

TARI, NIKI, BOGDANU I GALI ODLIČJA …

  Na trci za šampio...

29 GODINA OD SMRTI POVLENSKOG SINĐELIĆA STOJADINA MIRKOVIĆA

29 GODINA OD SMRTI POVLENSKOG SINĐE…

29.septembra 1991.vojnik ...

PINK, INFORMER, STUDIO B I D. VUĆEĆEVIĆ  ZBOG KLEVETA OSUĐENI U CIRIHU

PINK, INFORMER, STUDIO B I D. VUĆEĆ…

foto Dragan Šolak United ...

PRIBOJ POBEDIO, VALJEVO TREĆE, A UB OSMI NA SEOSKIM  SPORTSKIM IGRAMA

PRIBOJ POBEDIO, VALJEVO TREĆE, A UB…

foto seoske sportske igre...

PREDKRSTOVDANSKA ČAROLIJA METALCA ZA NAJAVU SEZONE IZ SNOVA

PREDKRSTOVDANSKA ČAROLIJA METALCA Z…

 Samo dve nedelje pa...

PRED SNEG VIKEND DERATIZACIJE  ŠTETOČINA I UVREDITELJA ZDRAVOG RAZUMA

PRED SNEG VIKEND DERATIZACIJE ŠTET…

Dok u Evropi veje sneg vi...

ŠTETOČINAMA U SVETU SPORTA  STOTINE MILIONA A  ZA MLADOST I NAJBOLJE ĐAKE VALJEVA  MRVICE

ŠTETOČINAMA U SVETU SPORTA STOTINE…

Jedan od najgorih prime...

IMPERATIV PROMENA U SRPSKOM BOKSU POSLE HORORA U SMEDEREVU

IMPERATIV PROMENA U SRPSKOM BOKSU P…

  Posle premijerne ...

METALAC IZRASTA U  OBRAZAC USPEHA U VALJEVSKOM SVETU SPORTA

METALAC IZRASTA U OBRAZAC USPEHA U…

Za sreću i sezonu rados...

Prev Next

SPECIJALISTIČKA INTERNISTIČKA ORDINACIJA TOMIĆ VALJEVO

GASTROENTEROLOGIJA, KARDIOLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA

Vojvode Mišića 102, tel: 014-228-321

"HK “KRUŠIK” a.d. VALJEVO OŠTRO DEMANTUJE OPTUŽBE DA NE POSLUJE U SKLADU SA ZAKONOM Featured

1KRUŠIK3Na osnovu navoda i tumačenja delova izveštaja Državne revizorske institucije o poslovanju HK “Krušik” a.d. Valjevo određenih medija i narodnog poslanika Miroslava Aleksića, menadžment  giganata vojne industrije  obaveštava javnost da su navodi izvučeni iz konteksta, da apsolutno netačni i da ne prikazuju realno i istinito činjenično stanje.

"I ovom prilikom se kroz politikantske manipulacije i zloupotrebom podataka, pokušavaju diskreditovati rezultati naše fabrike postignuti u poslednjih šest godina, kada su ugovoreni i realizovani izvozni poslovi u ukupnoj vrednosti od preko 400 miliona američkih dolara, što je nekoliko puta više nego u prethodnom periodu", stoji u sapštenju HK "Krušik" a.d.Valjevo, a   zatim sledi  detaljno objašnjenje.

"Pogrešno tumačenje navoda respektabilne institucije koju predstavlja Državna revizorska institucija (DRI), a koje je nastalo bez uvida u dokumentaciju na osnovu koje je DRI izvršila reviziju, nema validnu osnovu za donošenje objektivnih zaključaka, dodatno otežavaju naše poslovanje i produbljuju probleme na tržištu koje su izazvala negativna medijska dešavanja oko naše fabrike u prethodnih nekoliko meseci.

U cilju pojašnjenja javnosti oko načina obavljanja spoljnotrgovinskog prometa naoružanja i vojne opreme koji Krušik obavlja već decenijama, poštujući u potpunosti zakonsku regulativu Republike Srbije, neophodno je navesti sledeće činjenice vezane za nedavno objavljeni izveštaj DRI, koja je prethodnih nekoliko meseci vršila kontrolu našeg preduzeća:

Preduzeća GIM, Krupnik i Jugoimport SDPR kao i sva druga posrednička preduzeća u ulozi komisionara sa kojima Krušik sarađuje, imaju zaključene komisione ugovore u kojima je Krušik komitent. Prema tim ugovorima, komisionar ugovara prodaju sredstava iz komisionog ugovora u svoje ime, a za račun komitenta, a obaveze komisionara, između ostalih, su: da obezbedi izvoznu dozvolu od resornog ministarstva Vlade Republike Srbije i da o tome pisanim putem obavesti komitenta, da preuzme robu i izvrši sve aktivnosti u cilju realizacije izvoza, kao i da izvrši carinjenje robe saglasno važećim propisima.

Komisioni ugovori između Krušika i komisionara u najvećem broju slučajeva zaključuju se po cenama na paritetu franko-fabrika, dok komisionari sa krajnjim kupcem najčešće imaju zaključene ugovore na paritetu FCA aerodrom ili CIP aerodrom u zemlji krajnjeg korisnika.

Razlika u ceni između cene iz komisionog ugovora sa Krušikom i cene iz ugovora sa krajnjim korisnikom jednaka je troškovima avionskog i drumskog transporta, osiguranja, špedicije i posrednika, pri čemu, prema mišljenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija R. Srbije kao nadležnog resornog organa, komisionar može ugovoriti prodaju komitentove robe na različitim paritetima, u skladu sa INCOTERMS pravilima (pravila u međunarodnoj trgovini koja, radi olakšanja spoljnotrgovinskog posla izdaje Međunarodna trgovinska komora sa sedištem u Parizu). Isporuka robe na

  

paritetu EXW – Ex Works (franko fabrika) znači da je prodavac (komitent) dužan da stavi robu na raspolaganje kupcu (komisionaru) u svojoj fabrici, a da je kupac (komisionar) odgovoran za utovar robe, organizaciju i troškove transporta, kao i rizik od gubljenja i oštećenja robe, što svakako utiče na visinu navedenih troškova, odnosno pojavu razlike u ceni prema krajnjem kupcu. Na svakoj izvoznoj dozvoli navodi se vrednost robe iz komisionog ugovora sa proizvođačem Krušik, a kao posebna stavka na izvoznoj dozvoli navode se i konsultantski i svi ostali troškovi realizacije koji se tiču navedene razlike u ceni.

U konkretnom slučaju, koji je česta tema polemika u javnosti, komisionar GIM dostavio je Krušiku uz obračun izvoza kompletnu dokumentaciju koja se tiče izvoza naše robe – ugovore sa krajnjim kupcem, ugovore sa posrednikom, ugovore sa avio-prevoznikom, izvozne dozvole, avio-tovarne listove (AWB), JCI obrasce, fakture za avionski i drumski transport, fakture za osiguranje, fakture za usluge špedicije, fakture posrednika i dokaze da su navedene fakture plaćene.

Pri tome, tri pomenuta komisionara (GIM, Krupnik i Jugoimport SDPR) nisu blagovremeno dostavljali obračune izvoza, te je Krušik prihode i potraživanja iskazivao na osnovu svojih faktura koje su ispostavljene na osnovu komisionih ugovora. Uvidom u JCI obrasce, koje su blagovremeno dostavljali svi komisionari i nakon kasnijeg kompletiranja dokumentacije sa dokumentovanim dokazima o dodatnim troškovima koje su komisionari imali u izvršenju posla, utvrđeno je da iznos prihoda i potraživanja iskazan na osnovu ispostavljenih faktura predstavlja realno iskazan iznos. Troškovi avio prevoza i posrednika dokumentovani su ugovorima i fakturama uz dokaze da su isti plaćeni.

Sve napred navedeno je jasno uočljivo iz javno objavljenog izveštaja DRI, ali se zlonamernim interpretacijama njegovih pojedinih delova od strane narodnog poslanika Miroslava Aleksića i pojedinih medijskih kuća, ponovo vrše napadi na naše preduzeće i odbrambenu industriju u celini".

Iz Krušika apeluju na  medije i pojedince da poslovanje fabrike ne koriste za svoje dnevno-političke razmirice i lične promocije, kao i da prestanu sa daljim objavljivanjem i zloupotrebom podataka, jer najveću štetu od toga trpe upravo Krušik i njegovi zaposleni"stoji na raju saopŠtenja HK "Krušik" a.d. Valjevo

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas