Logo
Print this page

DR GVOZDENOVIĆ: KORONA VIRUS JE U NAŠOJ SREDINI, BUDIMO ODGOVORNI Featured

1va 20 3Komandant Štaba za vanredne situacije Grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je saopštio danas da  oboleli na lečenju, kao i njihovi kontakti  u kućnoj izolaciji, ukazuje da se virus nalazi u našoj sredini i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno kao da su svi oboleli ili sumnjivo oboleli i dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite.

Prisustvo virusa u našoj sredini posebno ugrožava starije osobe i hronične bolesnike (bolesti srca i krvnih sudova,respiratorna oboljenja,šećerna bolest i osobe na citostatskoj i imunosupresivnoj terapiji).

Na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima za epidemije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju  pojavu i povećanje broja obolelih sprovodiće se sledeće  protivepidemijske mere:

  1. Nalaže se da u dozvoljeno vreme za izlazak se nose dostupna lična sredstva zaštite (masku i rukavice). Ako  imate simptome  respiratorne infekcije (kašljete i kijate i/ili imate povišenu telesnu temperaturu ) izolujte se u kući dok ne dobijete bliže informacije od epidemiologa ili izabranog lekara. Ukoliko vam predlože da ostanete u kući neka vas neguje samo jedna osoba
  2. U kućnoj izolaciji češće provetravajte prostorije, brišite i dezinfikujte nameštaj, predmete, radne površine i podove, perite ruke i pojačano održavajte ličnu higijenu.
  3. Nalaže se da, svi oni koji traže lekarsku pomoć u zdravstvenim ustanovama, nose dostupna sredstva lične zaštite (maske i rukavice).

* Sprovođenje naloženih mera se odnosi i na poslodavce koji su za svoje zaposlene bliže odredili mere zaštite.

Grad je blagovremeno pojačao čišćenje, pranje i dezinfekciju javnih površina , a posebno neposrednog okruženja zdravstevnih ustanova i najprometnijih objekata i iste će i dalje  sporovoditi, a po potrebi i pojačavati.

Epidemiološka situacija se prati, a mere će se prilagođavati aktuelnom trenutku, stoji u SAOPŠTENJU ZA MEDIJE.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.