Logo
Print this page

DILEME U ABA LIGI, MANJE U KLS, JER MNOGI BI SVE, ALI... Featured

pfc kk arenaKorona virus je zaustavio ali ne i prekinuo gotovo sfere života.

Jedino su  totalno  "stala" sportska takmičenja

Utakmice se ne igraju, u sve više lige se proglašavaju prvaci na osnovu ostvarenih rezulata do prekida takmičenja. Na prostorima eks SFRJ pored vaterpola i rukometa danas jedino žive,  odnosno regiona kako se to popularno kaže,  nema konačne odluke šta i kako dalje .

Sudbina ABA lige u kojoj je  Partitan već obezbedio poziciju   broj jedan, iako nije odigrano poslednje kolo, uveliko traje "javna licitacija" šta učiniti se sezonom 2019/2020.

Mišljenja pobednika pred zvanično proglašenje i gubitnika su očekivano, dijametralno različita.

Zadar, Igokea, Krka i Primorska, su zatražili da šampionat bude registrovan na osnovu tabele u trenutku prekida, Zvezdi je Zdravlje na prvom  mestu, a u Budućnosti su decidni, nema šampiona bez plej ofa ili fajna fora.

U Partizanu znaju i momci i Andreja Trnikijeri da su napravili veliki posao.

"Postoji ljudska relacija, emotivna relacija. Sport je deo života i društva, a sada sport nije prioritet nego zdravlje i to mora tako da bude. Gledajući nazad, Partizan je prvi u Superkupu, Kupu Radivoja Koraća, ABA ligi, Evrokupu. Borili smo se noktima i zubima da imamo prednost domaćeg terena i mislim da ja ne moram ništa da kažem, teren priča"nema dilemu Trnikejeri, uz osvrt na aktuelni trenutak i život sa koroba virsom

Mi u sportu ne spasavamo živote i zato moramo da slušamo one koji znaju. Disciplina smeta samo nedisciplinovanima. Disciplina je  način da svi skupa živimo bezbedno.  znaju, mi iz sporta ćemo tako da uradimo".

Nakon što je Crvena zvezda objavila da nije vreme za “prekrajanje tabela”  oglasio se  i predsednik Budućnosti Dragan Bokan.

"Trenutni plasman ne može da se proglasi konačnim, jer je ostalo da se odigra još jedno kolo u ligaškom delu, plus plej-of. Ne bih da ulazim da li umesto  plej-ofa igrati fajnal-for, jer sada ne znamo da li će se liga nastaviti za 15 dana, mesec, dva meseca… Kada dođe vreme o slika oko zdravstvene situacije postane bolja, treba svi zajedno da sednemo i vidimo kako dalje. Siguran sam da se klubovi neće složiti sa idejom da prekid lige bude proglašen krajem sezone. Odluke  liga bez  prohodnost ka Evroligi, poput  Litvanije gde  Žalgiris ima A licencu su nešto drugo ”. rekao je Bokan.

Prvi čovek Crvene zvezde, Nebojša Čović je u najnovojih izjavi ocenio da je bilo  neodgovornih obraćanja  protekloh dana, ali se slaže se sa Trnikjerijem u jednom delu.

"Videli smo mnogo neodgovornih izjava. Ko normalan više misli o sportu. Neverovatno je šta se događa. Evo vam i ABA liga i Evroliga, samo da sačuvamo živote" smatra Čdo juče zagovrnik nastavka lige.

Branko Lazić posle katastrofalne sezone u dresu  poslednjeg osvajača ABA lige prdlaže da se cela sezna  u ABA ligi poništi, a medju zajeddljivim komenaima na ovakcu reakciju Lozničanina i kapitene Zvezde je i onaj u kojen se kaže "Ima smisla da se poništi prvenstvo ABA  Lige, ali u tom slučaju Lazić plate od septenbra do marta"-

Partizan siguran na prvom mestu, na drugom Budućnost, treća Crvena zvezda, a četvrta Cedevita sa istim brojem pobeda kao i Mornar i jednom više od Primorske.

Trener Igokee Dragan Bajić nema dilemu,  titula uruči crno-belima, ali to nije po ukusu  proestale četvorke još uvek uverene da  može osvojiti pehar pehar.

Sa druge strane, u ABA ligi niko nema A licencu.Čak ni šampion nema zagarantovano mesto u Evroligi. Sve je u šaci Đordija Bartomeua: 

"Za  predstavnika Jadrana uvek ima rezervisana jedna specijalna pozivnica" za (neočekivani mir uvek dobro obaveštenog Nebojše Čovića.

Košarkaš Mornara, Uroš Luković, ne gaji nadu u anstavak ABA lige ove sezone.

"Mislim  da je kraj, da se ABA liga neće nastaviti ove sezone. Iako sam spreman za duel protiv Mege, od meča najverovatnije nema ništa, aiko niko ne bi bio srećniji od mene da nisam u pravu.  Zdravlje na prvom mestu i da je sve ostalo sada u drugom planu"..

Poslednji Zadar  je trenalo da putuje u Beograd na noge  Crvenoj zvezdi.

Hrvatski klubovi  smatraju da šampion treba da bude proglašen (u ovom slučaju Partizan), ali i da za narednu sezonu ABA igu treba  proširi na 14 klubova,

" U ABA mislim da bi trebalo zaključiti sezonu i ostaviti postojeće stanje. Ali, mislim da Zadar ne bi trebalo kažnjavati da ispadne iz lige, već bi razumno bilo ligu proširiti na 14 klubova pa da u narednoj sezoni ispadaju tri kluba. Mogli smo u poslednjoj utakmici  da pobedimo Crvenu zvezdu. Nisam ni za tu opciju da bi zbog postojećeg stanja trebalo neko da se ‘zakine’, konkretno Borac ( Čačak) i Split, koji drže prve dve pozicije u ABA 2 ligi, rekao je za „Slobodnu Dalmaciju“ direktor Zadra Željko Žilavec.

A posle Litvanije i Belgije gde su  titule dodeljene  Žalgirisu i Ostendeu  reeagovala je i Poljska. Nema nastavka a novi prvak je Zielona Gora, koja je osam kola pre kraja zauzimala prvo mesto na tabeli sa dve pobede više od Starta iz Lublina i Vlocleveka.

Košarkaški savez Srbije objavio je da se zbog vanrednog stanja u zemlji momentalno prekidaju sva takmičenja pod ingerencijom srpske „kuće košarke“.

Košarkaška liga Srbije je privedena kraju. Prvi je čačanski Borac. U Super ligu će   Sloboda, Zlatibor, Novi Pazar, Dinamik, Mladost, Napredak i Metalac.  Zbog pandemije korona virusa i pomanjkanaja termina za igranje, pitanje da li će se Superliga uopšte i održati u 2020. godini, prenose   Prema plasmanu u narednoj sezoni ABA 2 lige igraće Borac i Sloboda, a ako Čačani izbore plasma u prvi rang regionalnog takmičenja u ovoj sezoni na „Jadran“ će i ekipa Zlatibora. Novosadska Vojvodina je ispala je iz Košarkaške lige Srbije, a moguće je da se i OKK Beograd i i Vršac presele u B ligu.Sve zavisi od plasmana timova u ABA 1 i ABA 2 ligi ukoliko dođe do nastavka. Najverovatniji scenario biće proširenje, i da se sačuvaju u KLS: Vojvodina,OK Beograd i Vršac.

Besmislena, ali danas  vrlo realna opcija

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.