Logo
Print this page

DVA SNAŽANA ZEMLJOTRESA ZATRESLA ZAGREB Featured

zg potres 2fotoBoris Kovačev / Marko Todorov / Tomislav Krišto / Hanza Media  Jutros u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležli su su vrlo jak zemljotres sa epicentrom kod Markuševca u okolini  Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 po Rihteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stepeni  Merkalijeve skale.

Pored Zagreba potres je uzdrmao i šire područje severozapadne Hrvatske.

U širem epicentralnom području zmljotres je izazvao  znatne štete - piše na stranici Seizmološke službe Republike Hrvatske.

U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0 po Rihteru.

Epicentar potresa bio je sedam kilometara severno od Zagreba na dubini od deset kilomatara.

Reč je o najjačem  zemjotresu u  podlnjih 140 godina.

Građani su pozvani da  izađu iz svojih domova, a da tokom boravka na otvorenom  budu  sa maskam na licu i zaštitnim rukavicama na propisnom rastojanju, s obirom na  pandemiju COVID-19 virusa

Jedna devojčic(15 godina) je u krtičnom stanju  od povreda zadobojenh  posle  urušavanja a kuće u Đorđićevoj ulici. Više  desetina građana je lakše povređeno.

Staro gradsko jezgro je najteže stradalo, posebno kuće stare više od 100 godina. Zidovi i krovovi su popucali, a neke  kuće su  delimično urušene. Očetećeni su  brojni automobili. Na novogrdanji nema oštećenja.

Sa zagrebačke katedrale odlomio se vrh jednog tornja, a u crkvi u Palmotićevoj srušio se svod.   Znatno je oštećena i zgrada Hrvatskog Sabora.

Premijer Plenković potvrdio je da je angažovana vojska na raščišćavanju zagrebačkih ulica.

Trg Bana Jelačića je zatvoren.

 

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.