Logo
Print this page

PRVI PUT ODLOŽENE OLIMPIJSKE IGRE Featured

olimpijske igre

Izvor: Tomohiro Ohsumi/Getty Images AsiaPacOd osnivanja MOK-a i prvih Olimpijskih igara u Atini u aprilu 1896.godine danas  Igre prvi put odložene i biće umesto 2020.godine biit održane 2021.

Olimpijske igre su nisu održane zbog Prvog svetskog rata u   1916. a zbog Drugog u  Tokiju 1940. i 1944.   godine u Londonu.

Do prvog odlaganja   potvrđeno je danas iz MOK-u, i pomeranja za 2021.godinu je došlo zbog pandemie korona virusa,  prisutnog već u 196 zemalja na planeti.   

Premijer Japana Šinzo Abe u dogovoru sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom je  zbog pandemije koronavirusa u svetu Olimpijske igre u Tokiju pomerio za 2021. godinu.

U telefonskom razgovoru Abe je je od Baha zatražio odlaganje za 12 meseci, a Međunarodni olimpijski komitet je nešto kasnije objavio da je konačna odluka da Igre budu održane 2021.dogodine.

"Predložio sam da Igre odložimo za godinu dana i Bah je odgovorio da je 100 odsto saglasan“, rekao je Abe.

MOK je prethodno sebi dao rok od četiri nedelje da razmotri odlaganje Igara, zakazanih za 24. jula, zbog pandemije korona virusa u celom svetu. Japanci su  zahtevali da  proces bude  ubrzan, jer su već procurile informacije da je postignut dogovor o odlaganju unutar MOK.

U saopštenju Vlada Japana navodi se da će prvi put u istoriji Olimpijske igre biti odložene, i da postoji mogućnost da one čak budu održane tokom proleća naredne godine.

Bez ikakve dileme IO  biti održane najkasnije u leto 2021. godine, objavio je MOK.
Pošto se pandemija koronavirusa proširila širom sveta i zabeležena je u 170 zemalja, odlaganja Igara  je bila jedina  moguća olduka.

Od opcije da Igre bude održane u oktobru 2020. godine se odustalo jer nema naznaka kada će se širenje koronavirusa smiriti. Odluka da se IO  pomere za narednu godinu je jedina logična,  jer svi se nadaju da će borba sa "nevidljivim" biti uspešno  okončana do leta 2020. godine,

OK Srbije  je medju prvima  podržao odlaganje Olimpijskih igara za 2021.godinu.

.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.