Logo
Print this page

KORONA VIRUS! Featured

Corona virusPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će na izričitu molbu Aleksandra Vučića Vlada „pre zasedanja kriznog štaba povući Zaključak o centralizovanju informacija“, po kojoj sve informacije o epidemiji korona virusa mogu dolaziti samo od Republičkog kriznog štaba.

Prema poslednjim podacima u SR Srbiji u poslednja a 24 časa je od posledica korona virusa preminulo još pet osoba u Srbiji, registrovana je 160 novih slučajeva. Do sada je preminulo 28 ljudi, a broj zaraženih porastao je na 1060. Među umrlima su vladika Eparhije valjevske Milutin  Knežević, predsednik Skupštine Grada Valjeva Milorad Ilić, a juče je preminuo  i i državni sekretar u Vladi Srbije Branislav Blažić.

Broj pozitvnih osoba u svetu na korona virus je dostigao brojku od  937.000 ljudi. Oporavilo se više od 194.000, a umrlo 47.00 ljudi

 Zastave na svim javnim institucijama od danas pa do daljnjeg biće spuštene na pola koplja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada SR Srbije je je u sredu proširila  bezbednosne mere  na celu državu. Zabranjen je rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane, a zatvorene su i sve kladionice i kockarnice

Ana Lalić novinarka portala Nova.rs privedena je u sredu uveče zbog teksta o situaciji u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu. Ani Lalić je određeno zadržavanje do 48 sati, rekao je agenciji Beta advokat Srđan Kovačević. Lalić je privedena ubrzo pošto je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom „uznemirila javnost i naštetila ugledu te ustanove“.

Novinarka Lalić je danas na slobodi. Beogradski tabliodi je besramno optužuju da laže, a kao dokaz da je u KBC Vojvodina sve u redu nude podatke od danas 2.aprila 2020.godine  koji potvrđuju da u KBC Vojvodna ima dovoljno opreme za zaštitu medicinskog osoblja( 6.210 zaštitnih maski,  14.502 FFP2 maske,  i 254.450 komada zaštitnih rukavica, 68.040 kaljača, 726 vizira, 2.150 zaštitnih odela).

Lalić je o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi pisala juče.

Zastave na svim javnim institucijama od danas pa do daljnjeg biće spuštene na pola koplja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Članica Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković je, povodom 2. aprila Međunarodnog dana osoba sa autizmom, zatražila od države da se izrade i objave posebna uputstva za zaštitu prava tih osoba u slučaju da budu pozitivne na korona virus, kao i u slučaju da to budu njihovi roditelji ili staraoci. Takođe je zatražila da se osobama sa autizmom, naročito deci i njihovim pratiocima, izdaju posebne dozvole za izlazak u vremenu u kome je na snazi zabrana kretanja.

Vlada je u sredu uvela i nove bezbednosne mere – zabranjen je rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane, a zatvorene su i sve kladionice i kockarnice.

U sredu je počeo da radi i Test samoprocene na COVID-19, a sistem funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice, saopšteno je iz Vlade Srbije.Cilj ovog sistema je da se smanje gužve i čekanje i ubrza proces lečenja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da osoba koja je uhapšena zbog širenja lažne informacije o uvođenju policijskog časa nije autor te poruke, tako da se za tom osobom još traga.

Građanima Srbije u utorak je prvo stigla poruka od Kriznog štaba da je situacija „dramatična“, da bi ubrzo počele da kruže poruke o „nezvaničnim saznanjima“ da će u sredu biti uvedena 24-časovna zabrana kretanja, što su zvaničnici brzo negirali.

Telefoni institucija u Srbiji koje možete kontaktirati ukoliko imate pitanja o korona virusu:

  • Kontakt centar Ministarstva zdravlja: 19819
  • Specijalni broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235
  • Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut: 011 2684 566
  • Brojeve telefona instituta i zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite možete pronaći na stranici covid19.rs.

Dostupna je baza podataka sa brojem registrovanih slučajeva po mestima u Srbiji.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.