Logo
Print this page

SVETI ĐORĐE UBIO AŽDAJU, A "UKINUO" I VANREDNO STANJE Featured

sveti djordje foto profimedia

foto prifimedia Na Đurđevdan, veliki hrišćanski praznik Sveti Đorđe je ubio aždaju. Posle 51. dana u SR Srbiji ukinuto je vanredno stanje. Prvi slučaj korona virusa u Srbiji je zabeležen 6.marta.

Do danas u 15 časova od korona virusa su u Srbiji umrle ukupno 203 osobe, dok je  9.791. osoba pozitivna. Današnji procenat pozitivnosti po prvi put ispod dva odsto.

Poslanici njih 155 od ukupno 252 na vanrednom zasednju  Skupština Srbije u sredu 6.maja na Đurđevdan su izglasali predlog odluke Vlade Srbije za  ukidanje vanrednog stanje. Čim bude  objavljivanja u Službenom glasniku stupiće na snagu.

U četvrtak 7.maja u 5 sati se ukida se policijski čas uveden u Srbiji 18.marta.

Populacija građana 65+  na udaru i obespravljena, bez osnovonog prava na slobodu, tokom vanrednog stanja više neće imati nikakvu  zabranu kretanja, ali se joj se preporučuje da ne  izlaze prečesto iz svojih domova.

Rukavice i maske biće obavezni rekviziti  u javnom prevozu. U restoranima i kafićima,  fizička distanca ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Škole će i dalje raditi  "na daljinu". Do daljneg nema sporskih događaja, bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja  svadbe, krštenja, rođendani biće dozvoljena od 15. juna. Od  ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke.

"Odluka o uvođenju vanrednog stanja nije bila bahato ponašanje već odgovorno“ rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Povod za freakciju su napadi opozicije da se  vanredno stanje ukida u trenutku kada ima više zaraženih korona virusom na dnevnom nivou nego što ih je bilo kada je vanredno stanje uvedeno, Brnabić je rekla i da opozicije, pokazuje  da  ne razume da je „dnevni broj aktivnih slucajeva (korona virusa) tada svaki dan rastao, dok danas svaki dan opada“.

Predsednik SR Srbije Aleksandar  Vučić se 15.marta obratio naciji i saopštio da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja u državi.

Vanredno stanje proglašeno je trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.

Život se vraća u Srbiju, a verovanje kaže da će Sveti Đorđe pomoći svakom u nevolji ko mu se obrati.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.