Logo
Print this page

RUSIJA I SRBIJA POBEDNIČKI OBELEŽILI 75.GODINA PADA NACIZMA Featured

ruska zastava reichstag

9.maj Dan pobede dobra nad zlom i najvećom pošasti 20.veka nacizmom i fašizmom obeležen je kako i dolikuje velikom prazniku u Rusiji i preskromno u Srbiji(pravnom nasledniku Jugoslavije prim. aut.).

Ni ovog 9. maja nije izostao beskrupulozni pokušaj faslfikovanja istorije, negiranje činjnice da je Crvena Armija Rusije oslobodila Evropu i svet i bila ključni fakotor  pobede u Drugom svetskom ratu.

U Kremlju na Crvenom trgu zbog pandemije korona virusa održana je vazdušna parada za jubilarnu 75-u godišnjicu pobede.

U svom obraćanju naciji predsednik Rusije  Vladimir Vladimirović Putin je čestitajući Dan pobede  poručio: Zajedno smo nepobedivi!

Predsednik Rusije  je položio cveće pored Večne vatre kraj zidina Kremlja.

putin moskva 9 maj 20

Posle minuta čutanja palim herojima za slobodu, čestitao praznik veteranima i svim Rusima.

"Od srca vam čestitam Dan pobede  najvažniji, najdraži opštenarodni praznik.  Duhovni, moralni značaj Dana pobede i dalje je neizmerno veliki, a naš odnos prema njemu je svet. To je naše sećanje i ponos, istorija naše zemlje, istorija svake porodice, deo naše duše, koju su nam preneli očevi i majke, naše babe i dede. Danas osećamo veličinu njihovih sudbina, sećamo se onih koji nisu više sa nama, s ljubavlju gledamo na njihova lica na fotografijama iz različitih perioda, želimo našim veteranima dug život, klanjamo se velikoj generaciji pobednika.

"Oni su toliko učinili za otadžbinu, da se to nikako ne može izmeriti, niti se ičim može platiti" rekao je Putin.

Naši preci su spasili otadžbinu, živote budućih generacija, oslobodili su Evropu, zaštitili svet, obnovili gradove, sela, ostvarili grandiozna dela. Odajemo beskrajno priznanje velikom, požrtvovanom podvigu sovjetskog naroda, ljudima raznih nacionalnosti, koji su se rame uz rame borili na frontu i u pozadini. Vreme je bespomoćno pred njihovim junaštvom, jedinstvom, dostojanstvom i istinski čeličnom snagom duha.

Putin je potsetio da su zidine  Kremlja  sveto mesto za sve Ruse.

 "Danonoćno gori večna vatra kao znak sećanja na poginule heroje u Drugom svetskom ratu. Ovde leži Neznani junak. Došli smo da se poklonimo njemu i svim braniocima otadžbine. Herojima koji su zauvek ostali u masovnim, nepoznatim grobnicama kod Moskve i Smolenska, Staljingrada i Kurska, kod Sevastopolja i Minska, Kijeva i Rige, kod Berlina i Beča,  na Pulkovskim uzvišenjima, obalama Neve, Dnjepra, Dunava, Visle i Odre. Milioni poginulih nisu videli, nisu dočekali pobedu – pobedu o kojoj su toliko sanjali. Toliko su  verovali da će pobediti neprijatelja i da će se vratiti svojoj kući. Dali su svoje živote da bi mi živeli, naša deca i unuci, oni koji se još nisu ni rodili, koji će doći na ovaj svet koji je branio, sačuvao sovjetski vojnik. Klanjamo se svetloj uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, uspomeni na sinove, kćerke, očeve, majke, dede, pradede, muževe, žene, braću, sestre, saborce, rođake, prijatelje".

Predsednik Rusije  je najavio  široko i svečano obeležavanje jubileja, počev od  glavne parade na Crvenom trgu, i narodnog marša Besmrtnog puka – marša zahvalnog sećanja i neraskidive, krvne, žive veze između generacija.

"Naši veterani su se borili za život - protiv smrti. Mi ćemo se uvek ugledati na njihovo jedinstvo i izdržljivost. Ujedinjuje nas zajedničko sećanje i zajedničke nade, naše zajedničke želje, naša odgovornost za sadašnjost i budućnost.Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada smo zajedno.

Srećan vam praznik! Srećan Dan pobede! Ura!"

Postrojeni vojnici uzvratili su svom predsedniku : Ura! Ura! Ura!

Usledila je Vazdušna parada 75 letilica nad Crvenim trgom.

9 maj 2020 avioni mosk

Akrobatikom na nebu ― poseban spektakl priredile su neverovatne grupe akrobata -pilota  „Striži“, „Ruski vitezovi“, „Ruski sokolovi“ i „Berkuti“.

Povodom Dana pobede održane su vazdušne parade  u 14 ruskih gradova a učestovalo je više od sto letelica Vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane,  pomorske avijacije Tihookeanske flote, prenosi televizija „Zvezda“. Vazduhoplovnu formaciju čine  helikopteri, transporteri i borbeni avioni. Najbrojnija vazdušna parada održana je u Habarovsku. Trideset aviona i helikoptera vinulo se na nebo iznad grada u čast Dana Pobede 9.maja.  U Komsomoljsku na Amuru sa piste su se jedan po jedan vinuli u nebo lovci-bombarderi Su-34 i izviđački avioni Su-24. Prema prestonici Habarovskog kraja poleću i najsavremeniji lovci Su-35S. Do cilja ih deli 400 kilometara. Presretači MiG-31 lete nešto dalje iz Primorskog kraja. Borbene letelice poleću istovremeno sa tri aerodroma.

Veliki vatromet zapalio je  nebo iznad Moskve u noći i ovog  9.maja.9 maj 2020 moskva vatromet Stadion Lužniki je bio mesto slavlja  75-e zvanične kapitulacije nacističke Nemačke i Drugog svetskog rata U  Moskvi je je  ispaljeno  više od 12 hiljada vatrometa iz samohodnih kombinovanih lansirnih naprava kalibra od 105 do 310 milimetara na vozilima KamAZ. Prestoničko nebo osvetlilo je više od 55 vrsta vatrometa, među kojima su: „Svetlana“, „Slava“, „Rubin“, „Asolj“, „Vega“ i „Fijalka“.

FEJK NJUZ IZ BELE KUĆE

Posle  sramotne objave iz Bele kuće  na društvenim mrežama i neistine da su za pobednike nad nacizmom proglašene samo Amerika i Velika Britanija, a  uloga Sovjetskog Saveza se ne pominje,  portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je poručila:

„Danas umesto čestitki mnogi su dobili skrinšot tvita Bele kuće sledećeg sadržaja: ‘8. Maja 1945. godine SAD i Velika Britanija su pobedile nacizam. Američki duh će uvek pobeđivati. Time se uvek završava. Upravo tako, od reči do reči, napisano je na nalogu Bele kuće’“, navela je Zaharova na Fejsbuku.

„Nazovite to kako hoćete: falsifikovanje, podsmevanje zdravom razumu, revizija istorije, ali kad takav komentar sebi dozvole vlasti jedne zemlje koja sebe naziva ‘liderom slobodnog sveta’ i ‘zaštitnikom demokratije’ i nepopustljivim borcem protiv lažnih vesti, onda sa tim ne smete da se pomirite“, istakla je Zaharova.

LEONID SLUCKI:" PREKO POTREBNA LIKVIDIACIJA NEPISMENOSTI U BELOJ KUĆI"

 U Beloj kući je potrebno izvršiti istorijsku likvidaciju nepismenosti („likbez“) nakon izjave da su pobednici nad nacizmom samo SAD i Velika Britanija, izjavio je predsednik komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki.

„Na Zapadu se nastavlja akcija 'Politička amnezija' ili 'Amputacija sećanja'. Prećutkivanje podviga sovjetskog vojnika-oslobodioca upravo 9. maja izgleda posebno cinično, nezahvalno i zlobno. U Beloj kući treba sprovesti istorijsku likvidaciju nepismenosti“, napisao je Sluzcki na svom  Tviteru.

SRBIJA SE NIJE OBRUKALA, PREDSEDNIK "NESTAO"

Iznad svih  očekivanja preskromno u  Srbiji je  obeležena jubilarna 75. godišnjica Velike pobede u Drugom svetskom ratu.

Na Spomen-kompleksu - groblju oslobodilaca Beograda predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a , kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstan poožili su cveće.

Na  platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda  vojne spomen-medalja,  zahvalnice i plakete Ministarstva odbrane Srbije dodeljene su pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije u znak zahvalnoszi za za pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa u Srbije.

Na  Trgu Republike u Beogradu je svečano otvorena izložba povodobom Dana pobede, u prissutvu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocana-Harčenka.

 U VALJEVU BEZ GRADONAČELNIKA  OBELEŽEN DAN POBEDE

Pored pripadnika, vojnika i starešina Vojske Srbije, predstavnika Komunističke partije i  Regionalne organizacije SUBNORA kolubarskog okruga koji su položili cveće na groblje streljanim rordoljubima na Petom Puku,  nastavljači politike SKJ predstavnici SPS  obeležili Dan pobede 9.maj poganjem cveća na spomenik dr Miši Pantiću.

va 9 maj sps 00

Nije poznat izostanak gradonačelnika Grada Valjeva, spremnog da pre 15 dana(25.aprila) optuži kolegu dr Zorana Živkovića za "lupetanje" pozivajući se ma nadležene iz LŠ u Ljigu za vs da je šef valjevskog Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT) "širio paniku i iznosio lažnih vesti". Na  vanrednoj onlajn konferenciju za novinare, dr Živković rekao da  nije "uznemiravao" nego je samo "blagovremeno obaveštavao i upozoravao javnost". Pored dvoje mrtvih u Ljigu i sa 9. majem 13 pozitivnih na korona virus, dolazak ABHO ruske jedinice za dezinfekciju u Ljig sve govori.

Dr Zoran Živković sa članovima GO SPS Valjevo Miloradom  Minićem, dr Zoran Živković i Darkom Kostićem i ovog 9.maja  je položio cveče na spomenik partizanskom i narodnom lekaru dr Miši Pantiću na Jadru.

va 9 maj sps 2

"Za Socijalističku partiju Srbije 9. maj je posebno važan datum, jer simbolizuje antifašističku borbu kao jedan od stubova delovanja  stranke.  Dan Velike pobede je trjumf nad silama mraka, nad nacimom i fašizmom" rekao je Darko Kostić kandididat SPS za narodnog poslanika.

"Značenje 9. maja pokazuje da istina,  prave, pravdoljubive i pravične vrednosti nikad ne umiru. Istina je besmrtna, neprolazna i svevremena. Istorija ih  priznaje, sadašnjost ih traži, a budućnost željno očekuje. Mi smo ponosni što takve vrednosti i ideje nosimo u sebi i zbog toga što ih zajedno sa svojim narodom zastupamo  i slavimo ”, potsetio je Kostić osvnuvši se  zašto se 9. maj obeležava i slavi i kao Dan pobede i kao Dan Evrope.

“9.maj 1945.nacistička Nemačka potpisala je bezuslovnu kapitulaciju, N ataj način je  formalno okončan Drugi svetski rat u Evropi i  pobeđen nacizam, najveće zlo 20. veka. A 9. maja 1950. godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šumanda je objavljivanjem deklaracije uputio poziv evropskim zemljama da izgrade novi poredak, krunisan u   Mastrihtu i proglašenjem Evropske unije, zbog čega se  9. maj obeležava i kao Dan Evrope”, kazao je Kostić.

"Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom nije deo predizborne kampanje" istakao je Kostić

 “9.maj nije  formalan nastavak naše predizborne kampanje, prekinute  usled širenja pandemije korona virusa. Predizborne aktivnosti nastavljamo na čvrstim i zdravim temljima. Prilagodićemo ga novonastalim okolnostima. Poštujući preporuke i instrukcije nadležnih institucija i zdravstvenih stručnjaka, borićemo se da pobedimo istinom, vizijom i delima za bolju za budućnost Grada Valjeva i svih Valjevki i Valjevaca".

Kampanja je u toku a svedoci smo pokušaja  brojnih udaraca "ispod pojasa!, Fejki njuz informisanje ruži medijsko nebo.  

Svako od nas nosi svoj pečat, i ima svoj obraz. Časno, posvećeno i odgovorno istinom i delima ćemo se boriti za pobedu. Ignorisaćemo prljavu kampanju svih političkih  pritivnika i neistomišljenika. Budu li nas primorali pokazaćemo zube lava. Spremni smo da  svakodnevno delima potvrđujemo snagu i naše vrednosti. Ugledačmo se na Crvenu Armiju ruskih oslobodilaca sposobnu da se skoro sama donese slobodu  Evropi i svet oslobodi od jarma nacizma i fašizma. Svedoci smo danas pokušaja revizije istorije i novog talasa  fejk njuz neistina. Ponosno  ističem u toj oslobodilačkoj borbi Evrope i sveta veliki doprinos je dala i Narodonoslobodilačka vojska partizana, skojevaca, radnika, seljaka  i naroda Jugoslavije. Predstoje  izbori za novu veliku pobedu poput one u 20. sada i u 21. veku.  Kao i nekad stariji naši preci poručujem samo, borićemo se i pobediti: Smrt fašizmu sloboda narodu ”, rekao je  na kraju Kostić.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.