Logo
Print this page

LOKALNI FRONT O FEJK NJUZ POLITICI I JOŠ PONEČEM U VREME VANREDNOG STANJA Featured

VA lfva 1Meseci vanrednog stanja su  obeleženi  deizniformacijama  i enormnim protokom lažnih vesti. Umesto Istinitih  informacija dobili smo bahato ruženje  zakona, i napadnu  političku promociju SNS,  smatra Lokalni front Valjeva.

 „Registrovan je prvi slučaj korona virusa, pacijent u stabilnom stanju, država spremna“. podsetio je na reči ministra Zalatbora Lončara  Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta na konferenciji za novinare.

„Bilo je to vreme sprdnje   visokih funkcionera  sa najsmešnijim virusom. Pozivali su ljude na šoping u Milanu. U  „Krušiku“ i drugde održavani su predizborni skupovi SNS-a, a stranački aktivisti veselo šetkali od vrata do vrata. A trebalo je mnogo ranije, u januaru, možda i pre,  u miru i tišini otvoriti dokument broj 110-00- 485/2018-07 koji od 18. decembra 2018. nosi potpis ministra Lončara. Taj dokument nalaže aktiviranje stručnog Nacionalnog tela za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama u zdravstvenom sektoru. Nosi naziv – Program zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama – odgovor zdravstvenog sektora. Aprilsko priznanje dr. Kona da su rukovodici zdravstvenih ustanova besramno lagali kako imaju dovoljno spremnog medicinskog kadra, znanja i opreme, došlo je kasno, miinistar  nije komentarisao.  Priznanja o počinjenim greškama bilo je kobno za ljude  u jednom staračkom domu u Nišu, ali i naše  sugrađane“, rekao je  Trifunović.

Izgrađeni Program zaštite i spasavanja Ministarstva zdravlja,  nije bio aktiviran, a ni  niži planovi i programi, predviđeni istim zakonom: u Institutu Batut, u Gradu Valjevu, Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja Valjevo, Opštoj bolnici Valjevo… podsetio je Trifunović

„Postavlja se pitanje da li su na svim nabrojanim mestima ovi akti uopšte usvojeni. Ministarstvo zdravlja  će na pitanje o aktiviranju Nacionalnog tela odgovoriti do 20. maja, aisto je potvrdio i Institut Batut. Sasvim je sigurno da Grad Valjevo nema svoj Plan zaštite i spasavanja. MUP već dva ili tri puta vraća na doradu nevešto i nestručno napisanu Procenu rizika grada Valjeva. Bez nje se ne može raditi ni Plan zaštite i spasavanja. Ovdašnji Zavod za javno zdravlje se ne oglašava, a umesto da deluje Nacionalno telo za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama u zdravstvenom sektoru, dobili smo politički rialiti i najprizemniju funkcionersku kampanju. Neki vešti dribler je proglasio (gde, kada, kako i zašto?) da Skupština ne može da se sastane. Uveo nam je na mala, neustavna vrata, vanredno stanje pod komandom "trolista" iz Srpske napredne stranke!“, oštro upozorava  Trifunović.

Odbornik  Ljubomir Radović, odbornik u Skupštini grada smatra da se stanje sa vrhu vlasti samo prelilo na niže strukture vlasti.

“Pod uticajem virusa poznatog samo u Valjevu ništa se bolje nije ponašao ni valjevski Štab za vanredne situacije. Trag sosa od njihovih špageta, međutim, nije ostao u gradskom „Glasniku“ koji je tiho prestao da izlazi 16. marta. Sve što je Štab objavio nalazi se (nadamo se) na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Valjeva, gde podaci odavno nisu pouzdani. Glavni  uzrok je filter  iz „kabineta gradonačelnika“, čak i kada se u vestima pojavljuje alter ego rez. kap. dr. Gvozdenovića, komandant Štaba za vanredne situacije. Rad štaba  obilato je bio začinjen radom Stručno-operativnog tima. Najpre smo mislili da postoji samo jedan SOT, a onda smo posumnjali da je došlo do deobe. Očekujem da   komandant stručno razjasni  da li je u pitanju bila mitoza ili mejoza. Jer, u objavi  na stranici Grada stoji daje SOT  formiran SOT da  organizuje prikupljanje humanitarne pomoći kroz donacije, za razluku od prvog SOT osnovanog da se nosi sa korana virusom.“, kaže Radović i podseća na "ringišpil" sa rukovodiocima SOT-a  i ne na samo to.

"Na ringišpilu  se sa uzdizali, padali, pa ponovo se peli i padali rukovodioci SOT (prvog, drugog ili oba?). Odgovor Štaba na naš zahtev postavljen 15.aprila: da nam se dostavi promet sa dinarskih i deviznih računa otvorenih za uplatu humanitarne pomoći, biće najzabanvniji . Zakonski rok je prošao; žalba je 5.maja prosleđena republičkom povereniku. Čekamo“, rekao je Radović .

Lokalni front Valjevo godinama insistira na zakonskom pravu građana da znaju istinu o načinu na koji se troše javna sredstva i kako se njima raspolaže.

„Kao odbornik sam  uputio zahtev Štabu za vanredne situacije  da počne da postupa odgovorno, ukazujući na odredbe Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. A 16. aprila „poznati“ gradonačelnikov portal  je preneo: „Nakon analize parametara, utvrđeno je da je epidemiološka situacija u Valjevu stabilizovana i da su stroge mere koje su propisale Republika Srbija i grad Valjevo dale rezultate.“

"Idiličnu lakirovku već narednog dana demantovala je stvarnost o stvarnom uspehu „strogih mera“ Republike i Grada: 17. april je dan u kojem je u Valjevu zabeležen rekord od 12 novozaraženih u jednom danu!“, podseća ponovo  Radović i insistira u ime Lokalnog fronta na brojnim  pitanjinjima i na odgoovorima nadležnih:

  1. Da li su Srbija, a Valjevo posebno, bili spremni za bliski susret sa korona virusom?
  2. Da li su zdravstvene ustanove u našem gradu bile na vreme upozorene, da li su imale dovoljno testova, dovoljno zaštitne opreme, dovoljno sredstava i znanja za borbu protiv zaraze?
  3. Zašto je u nekim zdravstvenim ustanovama u Valjevu došlo do prekida redovnog rada? Da li ima odgovornih za to?
  4. Da li je zagađeni vazduh, kakav godinama udišemo, procenat smrtnosti od korone u Valjevu podigao daleko iznad proseka Srbije?
  5. Da li su sredstva prikupljena od donacija za borbu protiv  virusa upotrebljena na pravi način?

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.