Logo
Print this page

LOKALNI FRONT VALJEVA RUŠI "ZIDOVE TAJNI" Featured

1va lok f 0foto loklani front  U nedostatku sporta pored već prevaziđenog vanrednog stanja pandemije korona virusa politika se ponovo nameće.

U svetu već po malo zaboravljenog sporta, najpre je šampion Metalac potvrdio da je sa Loznicom ponovo bez premca u Bokserskoj ligi Srbije, ali bez šanse voljom organizatora takmičenja, da  to potvrdi i u ringu.

Drugi od tri kluba iz "orbite"  košarkaši Metalca pobedili užičku Slobodu 8,marta,  i stigli du Super lige Srbije još uvek pod znakom pitanja da li će se uopšte igrati. Razlog je iščekivanje pa reakcija  u evropskoj i srpskoj košarci. U Metalcu kao i lane i ovo doba sada novi zaduženi  za finansije, bez para grada,   nemaju  rešenje za novih 4-5 miliona nasleđenog duga.

Konačno vaterpolista klub budućnosti Valisa srušili Zrenjanince 14. marta dan uoči uspostavljanja vanrednog stanja i blokade svih aktivnosti u sportu, ispostaviće se  šampionsku krunu i plasman u vaterpolo srpsku elitu.

U elitu, ali političku, bi i mnogi  danas aktivni  da na svoj način skrenu pažnju zadobiju poverenje građana.

Pored, da li i posle izbora koalicionih partnera, dve najjače stranke sve više je pretendenata da se dokažu i potvrde da mogu više i bolje.

Bitku za pravdu istinu i bolje sutra svojih sugrađna na svoj način ne samo u preizbornoj  utakmici u Valjevu vodi   Lokalni front.

LFV je u poslednjem obraćanju progovorio o “tvrdim zidovima tajni” u svom gradu.

Dok predizborna obećanja  “pljušte”, gradska Služba poverenika za informacije od javnog značaja koja ne funkcioniše. Lokalni antikorupcijski plan se ne primenjuje, tvrdi aktivista Lokalni fronta grada Valjeva Ljubimir Radović, aktivista i samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva.

"Predizborna obećanja su mahom na nivou onih od pre 4 godine.  Od skuptinske većine nećete čuti na koji se način troši novac i šta je od e obećanja izvršeno. Od  juna 2016. godine, mnog toga je pod velim tajna do danas. To je sada  tvrdi zid, bez šanse da ga "probije" i  republički poverenik za informacije od javnog značaja”, tvrdi Radović i napominje da služba poverenika za informacije od javnog značaja gotovo da i ne postoji.

"I ostale  službe, sa  zakonskom obavezom da tražene informacije proslede gradskom povereniku, to uopšte ne rade, Često znaju da odgovore na sve drugo osim na postavljna pitanja", ukazuje Radović

“Prvo pitanje je : Koliko građana Valjeva će imati pravo da se pojavi na 118 biračkih mesta? Od  13. marta. do danas odgovora nema. Pitanje je da li nas možda očekuje nekakvo iznenađenje kada Gradska izborna komisija, za  koji dan, zvanično objavi koliko imena građana Valjeva će se pojaviti na tih 118 biračkih mesta?

Drugo pitanje je "slavni" gradski Štab za vanredne situacije. Taj pretežno smušeni organ, valjda sasvim slučajno, baš na dan 1. aprila naložio je Gradskoj upravi da izradi Plan prve i medicinske pomoći i Plan asanacije grada. Hteli smo da znamo kojim propisima je predviđena izrada ovih planova, više zbog informacije pre koliko godina je grad trebalo da ih dobije, umesto da ih piše usred pandemije. Zahtev je dostavljen 9. aprila. Dvadeset dana kasnije uputili smo žalbu republičkom povereniku, odgovora nema. Ovaj zahtev, je imao i pitanje rada Stručno-operativnog tima za epidemije, zatim zahtev za kopijama izveštaja. Posebno smo bili zainteresovani za   razloge  česte smene rukovodioca tima i  na način trošenja sredstva prikupljenih donacijama valjevskih privrednika. Kada se pomenu pare  Valjevaca, oko Karađorđeve 64 nikne još jedan novi zid ćutanja".

Lokalni antikorupcijski  planu (LAP) je  usvojen sa više od 2 i po godine kašnjenja, e usvojiča 21. februara 2020. iako je Agencija za borbu protiv korupcije dala lokalnim samoupravama rok do 30. juna 2017.ukazao je Radović.

 “Antikorupcijski plan zaribao je na prvim koracima. Rok je bio  29. decembar prošle godine. Do 28. februara trebalo je da gradonačelnik formira komisiju za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a. Potpuno neshvatljivo, zapravo potpuno neizvodljivo, ovaj datum krajnji je rok i da Skupština grada imenuje članove istog tog tela za praćenje primene LAP-a, a da načelnik Gradske uprave obezbedi tehničke, materijalne i kadrovske uslove za rad.. Da bi stvar bila još više u domenu fantastike, pretposlednjeg dana februara istekao je i rok da samo telo usvoji akta po kojima će raditi i pratiti kako se to po Valjevu vodi žestoka borba protiv korupcije”, naglasio je Radović.

Lokalni front se ozbiljno bavi borbom protiv korupcije u Valjevu i ovo Udruženje građana je, kako je istakao, još u javnoj raspravi o LAP-u pokazalo da je borba protiv korupcije teren na kojem se odlično snalazi.

“Dokaz je veliki broj predloga prihvaćenih od ne baš prijateljski nastrojene komisije koja je sumirala rezultate javne rasprave i podnete primedbe. U danima pred nama Lokalni front će uporno podsećati građane Valjeva da imaju Lokalni antikorupcijski plan koji treba čitati i primenjivati svakog dana. Vredno je boriti se za njegovu primenu, svakoga dana, u svakoj prilici, na svakom mestu”, poručio je Radović

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.