Logo
Print this page

STANOVI U VALJEVU ZA 20 PROGNANIH PORODICA Featured

va nn zgrada

Na svečanosti u valjevskom Novom naselju uručeni su  ključevi 20 stanova za izbegličke porodice sa  prostora eks SFRJ.

Danas, posle  dve ipo decenije  20 porodica ponovo  ima krov nad glavom.

1va nn sviiiii

Zgrada je napravljena  sredstvima Fonda regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.Valjevo je obezbedilo parcelu i infrastrukturu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica je u svom obraćanju poručuo da su posle 25 godina  ljudu  prognani sa  svojih ognjišta prinuđeni na život u nedostojan ljudskog roda konačno u svpjim  novim domovima.

 "Verujem da ćete naći mir, sigurnost i bezbrižniju budućnost. Želim vam srećno useljenje, radostan novi početak i da se više nikad nigde na silu ne selite", poručio je Dačić novim stanarima zgrade u Novom naselju.

1va nn dacic

Zgrada u Valjevu za najugroženije izbeglice izgrađena je u okviru "Potprojekata 5" Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji, a na osnovu ugovora iz  2015. godine.  Najveći donatori  su naši prijatelji i partneri iz Evropske unije (EU), a važne karike u njegovoj realizaciji su UNHCR i OEBS. Vrednost "Potprojekta 5" je 52 miliona evra. Donacija iz Regionalnog stambenog programa je  38 miliona, a više od 13 miliona evra obezbedila Republika Srbije. Planom potprojekta treba izgraditi  1847 stanova i kuća širom Srbije.

Pero Kolajić  kao osmogodišnji dečak sa porodicom prognan je iz rodne Petrinje, stigao je u Valjevo. U ime svih porodica zahvalio sa se za novi dom.

"Ovde živi dobar i gostoljub i prvadoljubiv narod" istakao je komesar   za izbeglice ii migracije  Vladimir Cucić i podsetio.

Grad Valjevo  ne zaboravlja istoriju. Veliki spomenik Stjapanu Filipoviću  stradalom na jućerašnji dan pre 78  godina podseća na nadljudsku hrabrost mladih ljudi spremnih da ideale i slobodu ne odustanu po cenu života. U srcu tadašnjeg zla Steva je smogao snage da poslednjim dahom  kaže da će i zlu doći kraj". va nn cucic

1va nn seca

1va nn u stanu

Svećanosti u Novom naselju su prisustvovali odlazeći gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, pp SPS Đorđe Milićević, kandididat za gradonačelnika socijlasta Đorđe Milanović, i stotinak članova i simpatizera SPS i SNS.1va nn svi

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.