Logo
Print this page

TRI PARLAMENENTARNE TRI STRANKE I STRANKE MANJINA U SKUPŠTINI SRBIJE Featured

1SKUPSTINA SRBIJE

Sastav  budućeg parlamenta SR Srbije  iako konačni rezultati još nisu proglašeni, se već zna. Lista  “Aleksndar Vučić - za našu decu” imaće 169 poslanika, koalicija SPS-JS 32, a lista predsednika opštine Novi Beograd i lidera SPAS-a Aleksandra Šapića- SPAS12 poslanika.

Poslanički mandate pripašće i strankama manjina, kojima je za ulazak u parlament potreban prirodan prag.

Blizu cenzusa, ali ipak ispod tri odsto glasova, prema dosadašnjim rezultatima, POKS, sa 2,68 odsto, SVM (SVM) sa 2,48 odsto i Suverenisti sa 2,24 odsto glasova,

Republička izborna komisija saopštila da je izlaznost na izborima u Srbiji bila 50,32% (glasalo 2.122.773 birača). SNS je osvojio 61,59 odsto glasova, dok je SPS-JS osvojio 10,7 odsto glasova, pokazuju poslednji podaci RIK-a.

Prema zvaničnim podacima Gradske izborne komisije o rezultatima za izbor odbornika Skupštine grada Valjeva, glasalo je ukupno 38.188 birača od ukupno  77.181 upisanih.  Najviše je osvojila izborna lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” i to 20.232 glasa što im je obezbedilio 31 odborničko mesto, zatim sledi Socijalistička partija Srbije sa 10.343 glasa i 16 odborničkih mesta, lista “Aleksandar Šapić – Pobeda za Valjevo” sa 1.267 osvojenih glasova odnosno 2 mandata dok je lista “Grupa građana Lokalni front Valjevo  – Slobodni ljudi” dobila 1.232 glasa, što im je obezbedilo 1 odbornika u lokalnom parlamentu, isto koliko će odbornika imati i lista “ZA KRALJEVINU SRBIJU” sa 1.264 osvojena glasa.

Prvu sednicu novog saziva Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva. Narodna skupština na prvoj sednici potvrđuje poslaničke mandate, a konstituisana je potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, sinoć je po proglašenju prvih rezultata izbora  rekao da će nova vlada biti formirana u ustavnom i zakonskom roku, a da će najveća stranka, odnosno lista, sarađivati sa svima.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.