Logo
Print this page

RUSIJA ZA SPAS SVETA, KRAJEM AVGUSTA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA Featured

VAKCINA RUSIZa manje nešto više od  mesec dana   Rusija planira da počne proizvodnju vakcine protiv koronavirusa. U toku sz završna klinička ispitivanja. Lek će dobiti zvaničnu potvrdu u avgustu, kada bi mogla da počne proizvodnja i distribucija. Na vest iz Rusije usledila je ekspresna reakcija iz Velike Britanije.

Kako deluje vakcina  trenutno se proverava  na dobrovoljcima, rekla je zamenica premijera Tatjana Golikova, a prenela je  državna ruska novinska agencija TAS.

U maju je Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio vakcinu protiv koronavirusa.  Vakcina, prema rečima direktora instituta Aleksandra Ginzburga, nema nuspojava.

Naučnici instituta su prvo vakcinu  ispitali na životinjama, a zatim na sebi, rekao je Ginzburg. Vakcinu trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje bi trebalo da bude završeno do kraja jula.  Na pronalasku leka protiv virusa kovid-19 u Rusiji nezavisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta su obećavajuća, rekla je Golikova.

Iako je praksa u svetu  potvrdila da je potrebno godinu dana da se razvije vakcina i nađe u proizvodnji, Vladimir Putin shodno  trenutku insisitirao je  se maksiomalno ubrza razvoj i počne proizvodonja vakcine.

Iz uvek trna u oku Zapada očigledno (ne)očekivano je stigao odgovor  iz omražene im Rusije.

Uz svo poštovanje svih koji rade na pronalaženu vakciine za spas čovečanstavod kovida-19  priželjkujemo reakciju Kube, iako pritisnute sankcijama Amerike, jer kubanski stručnajaci kao i sve kolege u svetu rade na rešavanju problema No-1 planete

BRITANSKI NACIONAL CENTAR ZA CYBER SIGURNOST-NCSC U PANICI

Ruski hakeri koje  pokušavaju da ukradu  istraživanje o vakcini i lečenju bolesti COVID-19 od akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta, objavio je u danas britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC), prenosi Reuters.

Koordinirana izjava Britanije, Sjedinjenih Država i Kanade pripisala je napade grupi APT29, takođe poznatoj kao "Prijatni medvjed", za koju tvrde  da skoro sigurno deluje kao deo ruskih obaveštajnih službi.

"Osuđujemo ove napade dostojne prezira na one koji obavljaju ključni posao u borbi protiv pandemije korona virusa", izjavio je direktor operacija NCSC-a, Pol Ćičester.

Nije precizirano koje su organizacije ciljane ili da li su neke informacije ukradene, dodaje BBC. Ali se navodi da hakeri nisu omeli istraživanje vakcine. NCSC je u izjavi naveo da su napadi grupe u toku i da se koriste razni alati i tehnike, uključujući lažno predstavljanje i prilagođeni zlonamerni softver.

"APT29 će vjerovatno nastaviti ciljati organizacije uključene u istraživanje i razvoj vakcine za COVID-19, dok one nastoje odgovoriti na dodatna obaveštajna pitanja koja se odnose na pandemiju", navodi se u saopštenju NCSC-a.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.