Logo
Print this page

29 GODINA OD SMRTI POVLENSKOG SINĐELIĆA STOJADINA MIRKOVIĆA Featured

stojadin mirkovic pomen 29 9 2029.septembra 1991.vojnik JNA Stojadin Mirković iz Gornjih Leskovica, poginuo u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri devetnaestogodišnjak je stradao sa majorom Milanom Tepićem braneći domovinu Jugoslaviju.

Na grobu Stojadina Mirkovića,u rodnom u Donjim Leskovicama danas je održan parastos, a cveće je položila majka Anka i i Stojadinovi rođaci. U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće j položio član Gradskog veća Vladimir Mišković.

Stojadin mirkovic pomen 29 9 20 3

 

Cveće su položili predstavnici vojske Srbije iz vanjevske kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“, zatim potomci ratnih dobrovoljaca i poštovalaca iz Nalkaanksog i Prvog svetskog rata( 1912-1918). Počast su "Povlenskom Sinđeliču" odali i predstavnici škole u Leskovicama.

U školslkom dvorištu osmolenjetke “Miloš Marković” i biste Stojadina Mirkovića u Donjim Leskovicama nije bilo umetničkog programa, razlog su mere zbog korona virusa.

U Poparama kod Valjeva jedna ulica je nosi ime heroja, a o junaštvu  majora Milana Tepića i vojnika Stojadinu Mirkovića, rađene su TV emisije, pisane knjige. U brojnim člancima, čuva se uspomena na heroje JNA, mladog vojnika i njegovog komandanta.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, sa ogromnim skladištem municije je naredio mladom vojnicima na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Jedan od namlađig Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka. Oglušio se o komandu svog pretpostavljenog, i sa major Tepićem nije dozvolio da brojno naoružanje ne dopadne u ruke neprijatelju, svetsan da će ka iskoristiti za borbu protiv pripadnika JNA. Mirković i Tepić su smrtno stradali, Tepić pored skladišta,  a oklopni transporter u kome je bio . Stojadin Mirković je raznet zoljom neprijatelja.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.