Logo
Print this page

VAZDUH U VALJEVU ZAGAĐEN I OPASAN PO ŽIVOT! Featured

va smog 1

Valjevo je 24.12.2020.  najzagađeniji grad u Srbiji. Prema o podacima i Agencije za zaštitu životne sredine i Air Vizual, vazduh u Valjevu je bio zagađen iznad svih do sada zabeležnih vrednosti i  "opasan po zdravlje".

U 17 časova 24.decembra indeks kvaliteta vazduha, na skali od 0 do 500, bio je 415, odnosno  opasan po zdravlje!

Indeks kvaliteta vazduha baziran je na merenju čestica prašine PM2.5, azot dioksida, sumpor dioksida i emisije ugljen monoksida.

U Valjevu je u 17 časova izmeren visok nivo suspendovanih PM2.5 čestica čak 371 mikrograma po metru kubnom.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine, u 19 časova su nedvosmisleni: koncentracija PM2.5 čestica u Valjevu je iznosila 329 mikrograma po  kubnom metru, dok je koncentracija PM10 čestica bila 349 mikrograma po metru kubnom.

 Čist vazduh je sa  koncentracijom PM10 čestica do 50 mikrograma po  kubnom metru, dok maksimalna dozvoljena koncentracija PM2.5 čestica je do 30 mikrograma po metru kubnom.

 PM10 jeste prašina manja od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Uz PM-10 uvek idu i PM 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metele.

U proteklih sedam dana  u Valjevu vazduh je 1 dan  ocenjen kao  „jako zagađen“, 3 dana je bio  „zagađen“ i 3 dana prihvatljiv.

va smog

Najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica zabeležena je u četvrtak 17.decembra u ponoć( 239.41 µg/m3) . Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju  218.1 µg/m3 . što je potvrda da je došlo do  prekoračene koncentracije, za proglašenje vanredne zdravstvene situacije.

Ni jedna od nadležnih institucija javne  vlasti u Gradu Valjevu nije obaveštavala javnost o stanju kvaliteta vazduha.

Iz Zavod za javno zdravlje Valjevo i Sektora za vanredne situacije u Valjevu nije bilo upozorenja  o opasnostima zdravlje, kao i obaveštenja  šta  preduzeti za  zaštitu od aerozagađenja.

Podsećamo da su informacije o prekoračenim graničnim vrednostima  stigle iz  Grada Valjevo četiri dana kasnije.

 Budžetska sredstva Fonda za zaštitu životne sredine Grada Valjeva u periodu 2010-2019. se slabo realizuju i troše nenamenski, izveštava organizacija „Stanište“ iz Vršca. Lokalni mediji u Valjevu zabeležili najavu lokalne vlasti „pet dana vanrednog pranja ulica“, ali i danima prekomernog   zagađenjena vazduha  nije bilo  obaveštavanja javnosti o aerozagađenju, rizicima za zdravlje i merama za smanjenje aerozagađenja.

Od 10 medija  sa  teritorije grada Valjeva 4 su obavestila svoje čitaoce i gledaoce  o stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu.

va smog 2

O aerozagađenju u Valjevu izveštavali su mediji sa nacionalnom gledanošću (RTS i N1)

Novac iz Fonda za zaštitu životne sredine Grada Valjeva se poslednjih deset godina troši slabo i nenamenski.

To je zaključak istraživanja koje je u Valjevu obavila ekološka organizacija „Stanište“ iz Vršca, što je objavljeno u Eko listu, časopisu za ekologiju, zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

 „Zbirni prihodi za sve godine perioda, od svih naknada, iznosili oko 359,1 milion dinara, dok su rashodi bili samo 264,7 miliona dinara, tako da je mimo Fonda, u druge svrhe potrošeno oko 94,4 miliona dinara.“ Organizacija „Stanište“ za javne finansije Grada Valjeva navodi da su u periodu 2010-2019. godine prihodi Fonda bili neujednačeni, sa kolebanjima, ostvareni u iznosu između 20 i 52 miliona dinara godišnje. Na početku iznosili 29-34 miliona dinara, sredinom perioda su povećani i bili su 42-51 milion, da bi osetno opali poslednjih godina. Po visini prihoda, valjevski fond bio je između 15. i 27. mesta u Srbiji. Najviše mesto beležio je 2012, a najniže 2018. godine.

„S obzirom na broj stanovnika kao i na izražene probleme u životnoj sredini, postoji značajan prostor i potreba za razvojem lokalnog eko-fonda, pre svega u povećanju prihoda i rashoda“, navodi u izveštaju Ekološki centar „Stanište“.

Takođe je preporučeno da „treba omogućiti većem broju udruženja građana da koriste sredstva fonda, raspisivanjem konkursa za projekte udruženja.

“ U istraživanju se prikazuju i projekti koje je Grad Valjevo tokom 2019. i 2020. godine odobrio udruženjima građana za oblast zaštite životne sredine, bez navođenja ostvarenih rezultata i doprinosa zaštiti okoline. U izveštaju nisu navedeni ekološki projekti odobreni na konkursima za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja". navodi se u dokumentu nstalom  u okviru relizacije akcije „Aero Alarm” koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor” iz Valjeva.

VA CRV magla smog

 U Ustavu Republike Srbije, član 74, piše: Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.