Logo
Print this page

IN MEMORIAM DESIMIR - DESKO - RANKOVIĆ -RIKI Featured

sile bor

U Boru je prošle subote preminuo a u ponedeljak(25.januara)  je sahranjen Desimir Ranković(78), za Valjevce  Desko, a za Borane  Riki, legendarni bek FK Bor.

Desko je fudbalski život započeo u Valjevu 1962.godine. Dres Metalca je nosio do 1965, kada u tandemu sa na žalost danas takođe pokojnim Slobodanom Tomićem - Silom. Tandem  posle raspada zlatne generacije Valjevaca  odlazi u Bor gde postaje miljenik grada.

Sa Borom je od 1969. do 1975. godine igrao u Pvoj ligi SFRJ.  Ranković i Tomić su bili duša tima,  perfektni igrači, divni ljudi.

ruki desko sile bor

Tomić je bio velemajstor da  “vuče” loptu, a Ranković je “u stopu” držao najboljeg protivničkog igrača.  Džajić je s poštovanjem govorio – da ga je Riki uvek uspešno čuvao bez ijednog faula…”.

Kada se podvuče 1968. godina, posebno priznanje pripada igračima, celoj toj neponovljivoj generaciji koja je ušla u Prvu saveznu ligu.  U premijernoj utakmici Prve lige u  Boru 18. avgusta 1968. godine protiv Zagreba, domaći su slavili rezultatom 2:1 a jedan od strelaca za Bor bio je upravo Ranković.

Riki je svoje ime upisao  zlatnim slovima  u istoriji  borskog, srpskog i jugoslovenskog fudbala. Za Bor je odigrao i prvu, ali i poslednju prvoligašku utakmicu. Igrao je finale Kupa, a iste godine i utakmice u Kupu kupova.

Boranima će ga pamtiti kao kao vrednog čoveka neizmerno   posvećenog fudbalu. Popularan je i cenjen bio  među prijateljima i poštovan po svojoj etičnosti i poštenju. Porodica  i fudbal  su bili život  Deska Rankovića.

 desko rankovicDo penzije Desko je  je radio na odgovornim poslovima u borskoj Jugobanci.

Desimir Ranković Riki se uvek rado prisećao svojih fudbalskih dana u Valjevu,  i nezaboravnih mečeva na stadionu Krušik u dresu Metalca sa Đuricom, Pikljom-Savkovićem, Vladikom Džonsim, Žikom Jankovićem, Gnjecom Perovićem, Mićom Petkovičem, Lalom Đurićem, Prodanovićem, Radom Radićem... i naravno Silom Tomićem.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.