Logo
Print this page

NOVA-S NAPADA, A KRUŠIK OPET MOĆAN NA TRŽIŠTU I U POTRAZI ZA MLADIM STRUČNJACIMA Featured

1krusik va 08 4 2020

I pored obraćanja  nedobronamernih  medija,  portal Nova.rs u tekstu od 25. februara) napada na Krušik sa namerom da u potpunosti osujete započete aktivnosti na racionalizaciji troškova i maksimalnoj iskorišćenosti sopstvenih tehnoloških potencijala, srpski gigant vojne industrije se vratio na kraju 2020. godine na ranija tržišta, i otvara vrata mladim strunjacima  i inovatorima, stoji u saopštenju mendžmenta  valjevske fabrike.

Saopštenje prenosimo u celosti.

"Iako su baš svojim medijskim delovanjem značajno doprineli da se Krušik nađe u vrlo teškom položaju na međunarodnom tržištu, sada to sa čuđenjem kritikuju na portalu Nova-S.

Krušik se uz ogromne napore vratio na ranija tržišta i na kraju 2020. godine ostvario obim novog ugovoranja koji je 2,6 puta veći u odnosu na 2019. godinu. Ambiciozno postavljeni plan novog ugovaranja za 2021. godinu od 97 miliona dolara i dobro odmerena troškovna politika treba da obezbede stabilnost u ovoj i narednoj godini.

Nažalost, portal Nova.rs sve čini da se postignuti rezultatiti umanje, da se šanse za napredak Krušika svedu na minimum, a da im oslabljena fabrika i beznadežni radnici posluže kao poligon za obračune.

Puni efekat započetih aktivnosti na stabilizaciji fabrike biće vidljiv već u ovoj, a posebno u narednim godinama. O ovome smo u više navrata upoznali naše zaposlene i širu javnost, a poslednje takvo saopštenje objavljeno je 12. februara na zvaničnom sajtu Krušika.

Krušik je u 2020. godini smanjio za trećinu obaveze prema dobavljačima iz ranijeg perioda dok se u ovoj godini planira smanjenje za dodatnih 30% uz uredno servisiranje tekućih obaveza i prema komercijalnim dobavljačima i prema javnim preduzećima.

Razgovori oko usaglašavanja modela za izmirivanje obaveza prema JKP „Vodovod Valjevo” su u završnoj fazi. Očekuje se tokom sledeće sedmice potpisivanje reprograma kojim će se precizirati način i dinamika otplate obaveza.

Uprkos konstantnoj negativnoj kampanji koju pomenuti i još nekolicina medija u kontinuitetu vode više od dve godine, Krušik je potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora napravio još jedan značajan korak na putu ka ostvarenju vizije uspešne i tehnološki napredne fabrike.

Novim kolektivnim ugovorom šalje se jasna poruka da će rad i rezultati rada, odgovornost na ličnom nivou i permanentno usavršavanje zaposlenih imati primat u sistemu vrednovanja Krušika. Usaglašenim stavom sindikalnih predstavnika i menadžmenta ispunjen je jedan od važnih ciljeva u okviru politike racionalizacije troškova koji dugoročno vodi ka stabilizaciji poslovanja, urednom servisiranju tekućih i dugova nastalih u ranijim godinama.

Budućnost i svoje poslovne uspehe Krušik temelji isključivo na profesionalnosti, entuzijazmu i inovativnosti svojih zaposlenih. Započeti proces kojim je unazad godinu dana primljeno blizu 100 lica u stalni radni odnos, nastavlja se prijemom 31-og zaposlenog kroz mehanizam prevođenja iz rada na određeno u rad na neodređeno vreme. Težište je na očuvanju proverenog proizvodnog kadra čija je stručnost više puta potvrđena u prethodnom periodu. Posebno je značajno da je među primljenima i šest diplomiranih inženjera različitih specijalnosti. Dobro izbalansiranom selekcijom u naredna tri meseca realizovaće se prijem na neodređeno vreme još jedne grupe od oko 30 specijalizovanih i pre svega lojalnih radnika, spremnih da se suoče sa budućim tehnološkim izazovima i aktuelnim problemima fabrike.

Tokom ove godine očekuje se uspešna verifikacija najmanje pet razvojnih proizvoda najnovije generacije (artiljerijske rakete dometa 40km, savremene vazduhoplovne rakete, modernizovane vođene rakete visokog nivoa probojnosti i efekata na cilju) za kojima postoji tražnja i u Vojsci Srbije i na svetskom tržištu čime će se značajno popraviti finansijska stabilnost Krušika. U nameri da Krušik zauzme lidersku poziciju u regionu u proizvodnji pametne minobacačke municije i savremenih raketnih sredstava, menadžment kompanije poziva mlade visokoobrazovane, ambiciozne i inventivne pojedince sa prestižnih tehničkih fakulteta specijalizovane u oblastima: sistemi naoružanja, elektronika, softversko inženjerstvo, mehatronika i automatika, proizvodno mašinstvo i metalurgija da se prijave na konkurs koji će biti otvoren sredinom marta ove godine i postanu deo Krušikovog tima. Konkursom je predviđen prijem 20 lica.

Budite ubeđeni da je Krušik otvoren za sve vaše ideje", stoji  na kraju saopštenja  HK Krušik

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.