Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

DANAS JE 1.MAJ PRAZNIK RADA! Featured

Prvi maj

Međunarodni praznik rada, simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnost,  danas se  obeležava širom sveta, osim..

Istroja 1.maja počela je 1886. godine kada je više od 50.000  hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena, i plate dostojne svog rada.

Organizatori protesta zahteve su prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine. Odgovor je bila represija. U  sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt!

Predstavnici radnika iz celog sveta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave Prvi maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti.

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i demonstracije, izlaze na ulice I traže bolje uslove života i rada.

Neobična je činjenica da se DANAS  u SAD, gde je sve i počelo, Praznik rada 1.MAJ obeležava pod nazivom Dan rada (Labour day)  prvog ponedeljka u septembru. Živeo međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

SREĆAN NAM PRAZNIK RADA 1.MAJ !

Živeli radnici i svi ljudi čestitog obraza, dostojni ljudskog roda!

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas