Menu

zaglavlje

METASTAZIRANI SRPSKI SPORT OŽIVEO RUKOMETNI PARTIZAN, UZ DOPRINOS VALJEVCA MIKIJA RADOSAVLJEVIĆA

METASTAZIRANI SRPSKI SPORT OŽIVEO R…

Kao u svim sferama ži...

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I NARAVNO "najvećeg"...A NAROD JOŠ ČUTI

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

foto vikipediaTri najve...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

NEZABORAV LAKO PREPOZNAJE I ŠTITI VELIKANE SVOG VREMENA Featured

pilot 21 mig29           U Valjevu i Beogradu obeleženje  dan  sećanja na besmrtne velikane svog vremena, lako prepoznatljive i poštovane.

Skromno i dostojanstveno Valjevo je obeležilo 22. godinu stradanja, od države do danas nepriznatog heroja pukovnika avijacije vojske SR Jugoslavije Milenka Pavlovića, pilota čije delo država za razliko od naroda još nije udostojila odlikovanjem heroja Srbije. Zaboravlja još jednog svog Valjevca nebeskog viteza Miloša G. Žunjića, kapetana Prve i klase, pilota lovca, heroja 7. aprila 1941.godine.

U prestonici u Muzeju revolucije oni što ne zaboravljaju vreme, rada, izgradnje i napretka domovine Jugoslavije, vreme  slobode, pravde, i poštovanja vrednosti,   poštovaoci  dela Josipa Broza  položili su cveče i odali počast predsedniku, koji je 4.maja 1980. preminuo u Ljubljani.

tito fonet apfoto FONET

Tito je sa Nehruom, Naserom, Sukarnom... bio jedan od  osnivača  pokreta nesvrstnih, sa 120 zemalja članica,  i 17  zemalja posmatrača  pokreta zemalja Trećeg sveta, jedinstvenih da  osiguraju nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijlni integritet i bezbednost nesvrstanih  u svojoj  borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, cionizma i svake strane agresije, okupacije, dominacije, mešanja ili hegemonije, kao i protiv blokovske politike.

Pokret nesvrstanih se fokusirao na nacionalne borbe za nezavisnost, iskorenjivanja siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu.

Nesvrstani su  predstavljali 55% stanovništva planete, većinu vlada na svetu i skoro dve trećine članica Ujedinjenih nacija.

U Valjevu i Dračiću gde su  pali  delovi pogođenog  projektilima NATO ubica delovi MIG-a 29 pukovnika  Milenka Pavlović, odvažnog da sam brani  nebo nad svojim gradom, odata je počast nebeskom vitezu.

Porodica, oficiri, piloti, generalni direktor HK Krušik Vladan Lukić, gradonačelnik grada Valjeva, delegacija Osečine  i deca valjevska  su položili cveće, na spomen obeležja  posvećena heroju nacije u vreme zločinačke, i ničim izazavne NATO agresije 1999.godine na SR Jugoslaviju.

pilot pavlovici1

pliot 21 piloti

pilot krusik vladan lukic1

polit osaka 1

Dva miga 29 su tačno u podne u punom forsažu zagrmeli na  nebu iznad Valjeva.

pilot 21 mig 2 zaokret

Svešteneci SPC Eperhije Valjevske održali su lituriguju posvećenu pukovniku Milenku Pavloviću.

polot 21 pop1

Ovoga puta izostalo je obraćanje  valjevskih zvaničnika, i bilo kakakv kulturni umetnički program, Obrazloženje  "krivac" je  pandemija korona virusa, nije prihvatilo skoro 200 Valjevki  i Valjevaca pristiglih na poklonjenje heroju.

PILOT DECA

sika pilot 21

Koliko god  predstavnici  vlasti Srbije, nacionalisti,  i gubitnici u Drugom svetskom ratu iz ostalih eks YU  Republika osporavili dela Josipa Broza, ističući "ljubav" Tita prema Srbima, zaduženja i kredite  iz  vremena, valja podsetiti.

U Titovo vreme, pristojno se živelo od ličnog rada. Jugoslavija bila sinonim sile i poštovanja u svakom pogledu, za sve zemlje sveta, trn u oku Americi, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Rusiji... Konačno  dugovi iz tog vremena su "mrvice" u odnosu na danas uništenu privredu zemlje, siromaštvo maroda, u odnosu na volšebno stečeno  bogatsvo pojedinaca, merljivo ne milionima, već milijardama dolara. A zaduženje Srbije danas je  nemerljivo veće u odnosu na dugove SFRJ. Nove dugove valja otplaćivati, do kada, saznaćemo i to!

Valjevo u SFRJ medju najrazvijenijima u Jugoslaviji, privredni gignat, grad za primer u oblasti preduzetništva, dostignućima u sportu i kulturi, danas osim HK Krušik nema ni jednu fabriku iz te "ružne" prošlosti.

Vreme je do još jedna kako stvari  stoje nova poslušnička garniutra  vlasti pokaže odvažnost Mioničanina Bobana Jankovića  i posveti se na valjevski način svom gradu.

Projekti o kojima se priča, Hala sportova sa kongresnim centrom i apartmanima, parkingu " ni na nebu ni na zemlji" iza "socijalnog" te obdaništu podno Vatrgasnog doma, su tri nebuloze, i nema veka.

Došlo je vreme da se  herojima,  nebeskim vitezovima 20. veka grad dostojno oduži. Spomenik novcem građana Valjeva dostojan učinjenim delima je neminovnost.

Dva besmrtna nebska viteza borca za slobodu beogradskog, valjevskog,   neba Jugoslavije  i Srbije Miloš G. Žunjić, kapetan I klase, pilot lovac, rođen 1907. u Valjevu, a herojski u borbi sa nemačkim meseršmitima položio život 7,aprila 1941,  i još veći heroj jer se borio sam protiv 20 nevdiljvih ubica, tog 4.maja 1999. godine pilot Vojske Jugoslavije  i komandant 204. loavačko - avijacijskog puka  Milenko Pavlović su deo  neizbrisive istorije i  heroji svog vremena.

Milos zunic

milenko p

Valja razmisliti  i   umetniku   spremnom   da se prihvati izazova i dodeliti mu zadatak  da izradi  spomenik u bronzi nebeskih vitezova  u prirodnoj veličini u pilotskoj uniformi sa detaljima koji asociraju na čast i  predanost svom narodu, dostojan heroja  pilota Miloša Žunjića i Milenka Pavlovića.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas