Logo
Print this page

MIONIČKA OPŠTINA REŠAVA PROBLEM NESTAŠICE VODE Featured

Mionica VodaDugo vrelo uzima svoj danak i u mioničkom kraju, koji "leži na vodi" i ima 4 fabrike vode. Agilini predsednik opštine sa saradnicima iznalazi rešenja i najugroženija sela u opštini  Robaje, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac i Rajković, interventno su dobila  40 rezervoara od po 1.000 litara vode za piće.

Zbog izuzetnih vrućina i nestašice vode 14.avgusta je je proglašeno vanredna situacija.

Dok traje suša voda će biti  dopremena u tri cisterne svaka može da primi od 33 kubika vode. Svakodnevno se  puni glavni rezervoar na brdu Ćajinac iz kog se vodom snabdeva ovih šest sela. Pored toga, obezbeđene su tri  cisterne Vojske Srbije  od 3.000 litara,pa će  domaćinstva u sušom ugroženim selima, imati dovoljno  vode.

Mionica cistrena

Za vodovod u Banji Vrujci i u okolnim selima, na vodovodni sistem priključen još jedan bunar. Osim što će obezbediti dovoljne količine vode za sve objekte i domaćinstva u ovom delu opštine, “bunar 5” je rasteretio glavni vodovodni rezervoar, pa je stanje u varošici Mionica nornalozivano.

Predsednik opštine Mionicam prvi u  Štabu za vanredne situacije Boban Janković, kaže da su  štab i sve službe u pripravnosti i narednih dana, a da se  nastavlja doprema vode  cisternama  sve dok bude potrebe.

"Nije bilo lako, ali smo obezbedili vodu za sve Mioničane. Naša opština je geografski razuđena, sela su udaljena jedna od drugih, a sušni period se odužio. Svesni svog zadatka. Danonoćno smo radili i uspeli smo da obezbedimo dovoljno cisterni, dovoljno rezervoara, i alternativnih  izvorišta. Vodosnabdevanje je stabilizovano. Svi građani Mionice imaće dovoljne količine vode. Nastavljamo  da razvijamo sva naša sela. Do sada smo asfaltirali puteve u preko 20 sela, a investicije u putnu infrastrukturu ćemo nastaviti i u narednom periodu. A uskoro očekujemo početak gradnje 10,5 kilometara kanalizacije idva prečistača otpadnih voda. Invesricija je vredna  1,2 milijrde dinara, i najveća je od postojanja Mionice",ističe sa zadovoljstvom Boban Janković.

Mionica je obezbedila  dovoljne količine vode za piće dostupne svim građanima. Vanredna situacija je  proglašena 14.avgusta u šest gornjih sela, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac, Rajković. Izvod za punjenje cisterni je  postavljen u Vrujcima i kako bi se  rasteretio  rezervoar „Razbojište“, kako bi  bilo vode u vodovodu za i korisnike  na višim kotama.

mionica voda cistrene

Apel upućen apel Vojsci Srbije je doprineo da u  Mionicu budu  poslate mobilne cisterne   za vodosnabdevanje domaćinstva u selima. Na snazi je i dalje odluka  o strogoj zabrani upotrebe pijaće vode za zalivanje i druge namene, za vreme trajanja vanredne situacije. Inspekcija  vrše pojačan nadzor na terenu.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.