Logo
Print this page

1,9 MILONA DINARA ZA ČISTIJU I ZDRAVIJU MIONICU Featured

monca boban irena vujovicMinistarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je Mionici 1,9 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanje divljih deponija i prevenciju stvaranja novih nelegalnih smetlišta. Mioničani će  uz svog svog budžeta uložiti još pola miliona dinara.

Ugovor je sa ministarkom za životnu sredinu Irenom Vujović potpisao predsednik opštine Mionica Boban Janković.

"Ministarstvo i ministarka Vujović nam pomažu da saniramo u divlje deponijam veliki izvor zagađenja i pretnja za život i zdravlje ljudi na području opštine MIonica. Posle sanacije postojećih deponija preduzećemo preventivne aktivnosti i tako sprečiti stvaranja novih" kaže Boban  Janković.

Mionica je u 2021. godini od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila blizu 15 miliona dinara. Uz podršku Ministarstva od 10,5 miliona dinara u septembru počinje gradnja svojevrsne turističke atrakcije linijskog parka kod reke Ribnice. Ministarstvo će finansirati i gradnju reciklažnog dvorišta kako bi kompletno smeće sa svoje teritorije bilo pretvoren u finansijski potencijal i zaradu.

Sav otpad će biti recikliran i pretvaran u sirovinu za reciklažnu industriju. Otpad iz  reciklažnog centra u Mionici biće otkupljivan po tržišnim cenama i završavaće i u Regionalnom reciklažnom centru "Kalenić". Gradnji je najavila ministarka Irena Vujović.

MInistarka je potvrdila da će  centar "Kalenić" biti prvi od osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom u čiju gradnju će država u narednom periodu uložiti 100 miliona evra.

"Reciklažno dvorište i regionalna deponija omogućiće dvostruku korist Mionici i Mioničanima. Važno je je da ćemo se na kvalitetan, i ekološki prihvatljiv način osloboditi  kompletnog otpada. Sa  druge strane, umesto da nam predstavlja problem, i izaziva zagađenje životne sredine, otpad će se doneti  zaradu, koja će nam omogućiti da obezbedimo dodatni novac za finansiranje ključnih projekata za našu opštinu, i za naše Mioničane. Izuzetno je važno što se Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo da ovaj projekat realizuje baš u Mionici. To je potvrda dobre saradnje sa Vladom Srbije" ističe  Boban Janković predsednik opštine Mionica.

Mionica zahvaljujući podršci Vlade Srbije ove godine investirati 1,2 milijarde dinara u zaštitu životne sredine i razvoj komunalne infrastrukture.

"Gradićemo  dva prečistača otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci i 10,5 kilometara kanalizacije. Mionica je deo velike zelene agende Srbije, i to je izuzetno važno za naš dalji razvoj. Vlada Srbije je podržala veliki broj projekata i možemo bez ustezanja reći da je ovo godina investicija za Mionicu", zaključio je  predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.