Logo
Print this page

VALJEVU SKORO "MILIONČE" ZA ČIŠĆENJE DIVLJIH DEPONIJA I SMETLIŠTA Featured

VA VUJOVIC DEPONIJE PETROVICU  akcije čišćenja divljih deponija i smetlišta u Srbiji Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 75 miliona dinara. U septembarskoj  akciji  učestvovaće i Valjevo. Iako 20 puta veće, podržano sa duplo manje novca od Mionice(1.900.000). Ko se bori i pobeđuje, slede Mioničani geslo velkog Vojvode  Živojina Mišića.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović je potpisao ugovor vredan 920.000 sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović o  sanaciji  divljih deponija u opštini Valjevo.

Projektom je planirana  sanacija   oko 500 divljih deponija na teritoriji 43 grada i opštine.

 Na  teritoriji opštine  Valjevo ima oko 15 divljih deponija, a ovog meseca  biće očišćeno sedam najkritičnijih,  novcem  dobijenim  na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini,  raspisanog u Ministarstvo zaštite životne sredine.

Valjevo je od ovog Ministarstva dobilo 932.000, dok će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 233.000 dinara, što je ukupno 1.165.000 dinara za uklanjanje sedam deponija na teritoriji grada. Divlje deponije se nalaze u Dupljaju, na Divčibarama, u Rađevom selu na Divljem brdu, na Kamenitovcu, u Sedlarima u zaseoku Veselinovići, na Lozničkom putu  ka Donjoj  Bukovici.

Ministarka Irena Vujović smatra da nas čeka  jedna od najvećih akcija čišćenja.

 "Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divljih deponija, a mi ćemo u septembru očistiti 500. Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju  kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost", rekla je ministarka Vujović.

 Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović ističe da se  Valjevo svakodnevno bori sa divljim deponijama.

"Deponije su   izvor zagađenja vazduha, vode, zemljišta i ugrožavaju zdravlje ljudi. Apelujemo na savest  sugrađana da ne bacaju smeće na mesta koja za to nisu predviđena, jer tako direktno ugrožavaju svoje i živote svoje dece. Kao  Grad se trudimo da  saniramo deponije čim se pojave. Na žalost, nikada neće biti dovoljno ni ljudi ni novca da se očisti svaki kutak na teritoriji našeg grada, ako sami ne budemo odgovorniji", kaže  Petrević

Ministarstvo je za sufinansiranje projekata uklanjanja smetlišta obezbedilo 75 miliona dinara.

 Iz Ministarstva je poručeno da je ovo samo početak i da će naredne godine biti odvojeno još više sredstva za čišćenje deponija.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.