Logo
Print this page

OD LAJKOVCA DO MARKOVE CRKVE OBELEŽEN DAN OPŠTINE I OSLOBOĐENJA Featured

LAJK VOOZ

 Za razliku od Valjeva gde se nije pojavio 15.sepembra na svečanosti povodom 78. godišnjice oslobođenja Grada od nemačkih nacista i domaćih  izdajnika,  Lazar  Gojković  je  dan kasnije stigao u  Lajkovac da bi sa načenikom okruga  bude na svečanoj Akademiji povodom  Dana opštine, 15.septembra1908. prošao prvi kvoz kroz Lajkovac, i 17. septembra 1944. kada je Lajkovac  oslobođen od okupatora.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković na svečanoj Akademiji je podsetio na slavne dane I tekovne revolucionarne borbe za slobodu i slavnu  prošlost. Živković je  potvrdio da se danas Lajkovac bori da delima donese  bolje sutra i prosperitet svojim građanima. Na svečanoj akademiji najzaslužnijim Lajkovanima  i Lajkovčankama su dodeljene  septembarske povelje. Medju lauratima je dr Branka Antić direktorka Opšte bolnice Valjevo.

Posthumno  za životno delo je je nagrađen ponos Lajkovca književnik Radovanu Beli Marković, u čiju čast će od ovog oktobra biti organizovani dani velikog srpskog stvaraoca, I dodeljivaće se  nagrada imena Radovan Beli Marković.  

LAJK

 U centru Lajkovca predstavnici udruženje Jugoslovena iz Lajkovca sa delegacijama boraca  iz Lazarevca i Latkovića položili su cveće na spomen obeležja  poginulim  borcima u Drugom svetskom u centru Lajkovca, apelujući da se poštuju istopr8ja I tradicija, jerjska borba za slobodu. Tim povodom  je zatraženo  da jedna od lajkovačkih ulica ponovo ponese ime slavne 13. Proleterske koja je oslobađala Lajkovac

Pre 20-ak godina, ulica kod crkve je ulica slavne partizanske divizije je preimenovana u ulicu Kneza Miloša.

MARKOVA CRKVA

U Markovoj crkvi u porti crkve Svetog Dimitrija je  za dan opštine u okviru uređenja crkvenog kompleksa postavljena je bina i 13 klupa restaruranih u KPZ Valjevo.

M CRKVA IVANKOVIC

"Etno kompleks. u fazi kompleiranja i  bogomolja u Markovoj crkvi, čine izuzetan versko turistički sadržaj, u valjevskom kraju" ističe protojerej stavrofor Miroslav Ivanković, starešina hrama, neioznerno zahvalan opštini i donatorima iz Kosjerića( kompanija Irka), KPZ Valjeva i Telekomu  što brinu o verskim objektima.

Sa hramovima u Valjevu, Leliću, Ćelijama, Pustinji, Jovanji, Brankovini, Petnici, Mionici,  Vrujcima, u Ribnici... na   Divčibarama  pružaju se izuzetne  mogućnosti za razvoj  verskog turizma.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.