Logo
Print this page

VALJEVSKI POKRET OTPORA “LOŽI” TOPLANU", A U BEČU "PAKAO" Featured

VPO logo

Posle predloga Osnovom sudu u Valjevu člana  tek osnovanog Udruženja građana Valjevski pokret otpora (VPO) da odredi Privremenu meru, da JKP Toplana Valjevo pusti toplotnu energiju, i počne sa grejanjem  u skladu sa Zakonom, sinoć i jutros se stanovi greju!

Za razliku od Srbije na "trulom Zapadu" nema "sezone grejanja", niže i više tarife" struje, a od 1.srptembra je svim građanima država Austurija, pomogla iznosom od 500 evra, dok su deca dobila po 250 evra!

U obrazloženju predloga VPO se potencira na ČLANU 43, stavu 1. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom koju je usvojila Skupština grada Valejva.

Pomenutim članom je propisano JKP Toplana ima obavezu da krajnjem kupcu isporučuje toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, u skladu sa zaključenim ugovorom o prodaji toplotne energije. Stav 2. Propisuje da grejna sezona počne15. oktobra, i traje do 15. aprila.

 Predlog se zasniva na činjenici da je Toplana bez pravnog osnova, saominicijativno odložila početak grejne sezone za 1. novembar 2022.godine.

Takođe Odluka Skupštine grada nije izmenjena, i prekršena je odredba o snabdevanju toplotnom energijom, kao i odredba ugovora sa JKP Toplana.

 Na sajtu JKP Toplana Valjevo postoji informacija kojom se obaveštavaju građani, kako na  osnovu preporuke Vlade Srbije, u cilju uštede, a na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze, grejna sezona u Valjevu se odlaže najkasnije do 31. oktobra, po ugledu na Beograd, gde se primenjuje.

“Preporuka Vlade Srbije kao akt nije ustanovljen u pozitivnom pravnom sistemu Republike Srbije, nikoga ne obavezuje. Preporukom NE MOGU biti menjani imperativni propisi doneti od strane nadležnog organa, u ovom slučaju Odluka o snabdevanju toplotnom energijom", piše u predlogu za određivanje privremene mere.

“Preporukom ne mogu biti menjani imperativni propisi doneti od strane nadležnog organa, u ovom slučaju Odluka o snabdevanju toplotnom energijom", stoji u obrazloženju predlogu za određivanje privremene mere.

 U predlogu sudu se takođe ističe vlasnici stana, su primorani da koristi druge izvore grejanja. Od 15. oktobra do donošenja ovog predloga, u Valjevu ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, temperature su znatno niža(od od 2 do 8 stepeni), zbog čega je  u stanu, u najtoplijem delu dana, ispod 20 stepeni, a u toku noći i uveče oko 12 stepeni. Sve to ima za posledicu povećanje potrošnju električne energije, i preti opasnost da zbog neizvršenja ugovorne obaveze JKP Toplna da nastupi šteta, zbog uvećanog računa za struju, dok je za usluge JKP Toplana Valjevo, usluga grejanja pretplaćena.

"Stoga je jasno da su se u konkretnom slučaju stekli uslovi za određivanje privremene mere shodno čl. 447. i 449. st. 3. ZIO. Predlog je da se primeni čl. 460. st. 1. tač. 7. ZIO i donese rešenje o  usvajanju  predložene privremene mere, što značu da JKP Toplana a odmah po prijemu rešenja počne sa snabdevanjem toplotnom energijom stan,  pod pretnjom novčanog kažnjavanja", stoji u predlogu za određivanje privremene mere Osnovnom sudu u Valjevu Udruženja građana Valjevski pokret otpora.

Sud je dužan da “odmah bez odlaganja” na osnovu  predlogu za određivanje privremene mere odluči i naloži “početak nove grejne sezone” JKP Toplana” isporućiocima toplotne energije, odnosno  građanima Valjeva, katergorični su u Valjevskom pokretu otpora.

Radi poređenja, zanimljivo je istaći da na  “Divljem  i trulom Zapadu”  konetno Austrija –Beč praktično nema  “sezone grejanja

Tokom cele godine  korisnici usluga grejanja sami određuju količinu potrošnje toplotne energije, za rad uređaja i grejanje vode u bojlerima!

Za stan veličine  50-ak m2 na mesečnom nivou se domaćinstva, za grejanje  moraju da izdvoje  posle najnovijih povećanja cena, (skoro duplo)   do 800 evra na godišnjem nivou, odnosno plaćaju tačno oniliko koliko potroše toplotne energije, za svaki  od 12 meseci.

Računi na potrošenu električnu energiju, u Austriji i Nemačkoj( nema niže i više tarife)su za četvoročlanu porodicu u stanu od 90 m2 su između 40 i 50 evra!

Konačno 1.septembra svi građani  Austrije, i stranci koji su prijavljeni  samo 6 meseci  su dobili pomoć od države  u iznosu od 500 evra!

Pomoć države Austrije stigla i za maloletna lica i to u iznosu od 250 evra!

Inače penzija boljeg majstora mehaničara, električara, stolara... je od dve do 2.500 evra!

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.