Logo
Print this page

DA LI BI TO ĐUTURATIVNA VLAST HTELA "CITY OF BALOON" UMESTO SPC ZA JUBILEJ "PETNAESTOG" Featured

arena spc va22 1 17

U sveopštoj poplavi "inovacija" bestidni i nemoralni su umesto Sportstko poslovnog centra hale sportova sa zatvorenim bazenom, đuturativno, smisliše samo njima svojstvenu inovacju.

Po ugledi na nekada veliki hit "Neću jedan, hoću tri" odbornici Skupštine 31.oktobra aminovaće postavljanje tri balona za sportske namene.

Za sada n.n. investitori će moći da postave 3 sportske balon hale u gradu Valjevu.

Bajata vest da je država dala zeleno svetlo, i da se od ove jeseni ponovo mogu koristiti školske sportske sale, kada nema časova, naravno za sve škole sporta, i rekreaciju, je nezanimljiva za idejne tvorce pretvaranja Valjeva  u "CITY OF BALOON".

Najnovija ideja valjevske vlasti je "rođenja" u godini jubileja.

Naime, 2022. godine se navršava pola veka od kako je otvoreni stadiončić "petnaesti" u februaru 1972. srušen.

kosarka 72 rusenje 15 jna

kosarka 72 rusenje 15 og februar Pripadnici JNA vojnici pukovnika Vuksaniovića i sportisiti, predvođeni košarkađima Metalca su raščistili ostatke stadiončića pčetokom godine, da bi u maju te 72.  "nikla"  hala sportova 15.septembar!

Ozidane su nove tribine, izliveno je 12 temelja za isto toliko čeličnih stubova, nosača montažne priozvodne hale "Progresa" pretvorene za 300 tadašnjih miliona u Halu sportova 15.septembar. Kapacitet za košarku je bio 2.500 mesta, a kada je igrao Metalac karata nikada nije bilo dovoljno.

Valjevo je te davne 1972. godine dobilo privremeni, već pola veka najreprezentativniji sportski objekat, u startu bez grejanja. Na najbolji parket, iz Krivaje, čekalo se do oktobra, odnosno postavljen je pred početak šampionata.

Luka Stančić, tog leta je odbio ponudu da iz KK Metalac pređe u OKK Beograd, a u septembru 1972. preko puta  Hajduk Veljkovog bloka, sa druge strane, u to vreme započete Duple trake, u Naselju Milivoja Bjelice došao je Partizan na otvoranje košarkaškog igrališta u Naselju "Milivoja Bjelice".

Igralište je niklo, kao i hala sportova 15. septembar, preko noći.

Na prvom mestu profesor Jevrem Ješko Vidić, dostojni velikan valjevskog sporta, inicirao je akciju veka. Građani kvarta, uz nesebičnu pomoć valjevskih preduzeća, GP Jablanica, Elinda, Stevana Filipovića, Erozije, Krušika.. napraviše košarkašku oazu u centru grada.

kosarka 72 pfc kkm h v blok mil bjelice

Umesto Ješkove sportske ljubavi Zvezde, bez pare i dinara, tog 8.oktobra 1972. došao je Partizan, sa Rankom Žeravicom, u silnom usponu, kao i Metalac, od tada definitvno brend, posle fudbala i boksa, valjevskog sporta.

Bila je to jedinstvena najava košarkaške valjevske bajke 20-og veka, kakvu Grad na Kolubari do danas nije video.

Metalac i košarka su imali bezrezervnu podršku i pomoć svih u gradu, počev od u to vreme gradonačelnika Desimira Maksimovića.

Krušik, MK Uzor, Valjevska pivara, GP Jablanica, Elind, Gradac, Srbijanka, Valjesvka banka... su bili uz Metalac!

Od jeseni 1972, do proleća naredne godine Metalac u tek rođenom hramu košarke, na betonu igra briljantnu sezonu u Drugoj saveznoj ligi SFRJ. Na furiozan način pored novosadske Vojvodine, užičke Rakete, zemunske Mladosti, Uzora iz Sm. Palanke, subotičkog Spartaka Ivangrada, Pirota... u mrtvoj trci sa "lalama" pobeđuje u derbiju veka Zemunce u aprilu 1973. i postaje član elitne divizije, najjače lige u Evropi.

kosarka 72 kk metalac

Lukin tim, braća Kovačević, Kecojević, Jerinić, Borisavljević, Ivković, Marjanović, Radosavljević, Ružičić, Stanojević, Medan, veterani Panta Kovačević i Ćane Đorđević, kasnije sa Vojom Koskom Ilićem, Deksom Dobrivojevićem, Kaljevićem, Mikom Počekom, Dulom Stevanovićem, Marjanom Đurićem, Đuricom... Pljakićem na klupi, ulaze u Prvu ligu i igraju 6 neverovatnih sezona. Pobeđuje sve rivale od beogradske elite, sarajevsku Bosnu, splitsku Jugoplastiku, zagrebačku Lokomotivu (danas Cibonu), ljubljansku Olimpiju, riječki Kvarner, skopski Rabotnički, i najdraže komšije Čačane, Borca, i Užičane Raketu( danas Slobodu).

Metalac na način svojstven vremenu u kome živimo, bez svoje škole, ima tim za nešto više d KLS.

Vlast Grada Valjevo bez sluha da organizuje višemesečna školske lige, pre svege, u košarci i fufbalu naravno, okleva.

Valjevo danas vodi košarkaški trener. Grad se odrekao stručnjaka evropskog formata Vladimira Đokića, od koga je Lazar Gojković imao šta da nauči.

I zato nikada nije kasno da se greška ispravi.

KK Metalac, pre par godina pred nestajanjem, ponovo je sportski brend Grada, pored svetskog sportskog čudo VK Valis, jedinog kluba na planeti sa evropskim referencama, a koji stanuje "ispod balona".

Umesto da "moli i izmoli" koga zna se, drugi način ne postoji, da Grad sa svojih 10.000 i više školaraca, i duplo više mladih, dobije moderan Sportsko poslovni centar sa halom i zatvorenim bazenom, kao i prehodne,   ova vlast već deceniju nudi Valjevkama i Valjevcima praznu priču, a za zbog sumnje da je bilo i krivičnih (ne)dela počele da stižu i krivične prijave.

Temelji valjevske Arene sa 5.000 mesta i zatvorenim bazenom su nikli 1998.

ARENA VALJEVO 14 god pre 7 12 08

Usledilo je vreme zla. SPC su urnisli najpre "žuti": "Crveno-crna" kolaicija je izlupala već urađenje temelje SPC Valjevo,  bacila 100 i više miliona narodnih para za nove. Danas aktuelna vlast, slično predhodnim, malo prepakovana u radikalsko-naprednjačke ne rušo, ali obežava i ne ispunjava obećanja.

Od SPC, zatvorenog bazena, nema ništa, osim slika u tri D formatu.

Kopa se i asfaltira o trošku naroda za investitore što stižu. Zaboravlja se  samo jedno. Treba da nam dođu nasledenici "usrećitelja" što su 1941. po Srbiji streljali 100 naše dece,  majki, očeva,deda... za jednog ubijenog Nemca.

Najnoviji biser je da Gradsko veće je usvojilo Program postavljanja montažnih sportskih balon hala, na tri lokacije u Valjeva.

Privremeni montažni objekti će biti postavljani i uklanjani, posle 10 godina, na osnovu urbanističko tehničkih uslova. Određene su lokacije, i površina "balona", uslovi za priključenje na komunalnu infrastrukturu, namena odnosno delatnost koju se može obavljati u objektima, tip i veličinu objekta, na period, ne duži od deset godina.

Zainteresovana fizička ili pravnih lica mogu postaviti balon u Parku Pećina, u naselju "Oslobodioci Valjeva" i u Novom naselju kod crkve Svetog Georgija.

U Parku Pećina objekat može biti na površini 1.142 m2, u Novom naselju 925 kvadrata, u Naselju "Oslobodioci Valjeva" 725 kvadratna metra. Pa ko voli nek izvoli.

Samo da podsetimo, prostor na kome se nalazio nekada balon na Istoku stadiona u Parku Pećina je samo razvaljena ruina .

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.