Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

SINDIKALCI MOLJAKANEM I "PLANOM BEZ PLANA" NASTAVLJAJU "BORBU" ZA PRAVA KRUŠIKOVCA, DOK DRŽAVA ĆUTI!? Featured

krusikPored brojnih dugovanja prema dobavljačima i drugim davaocima usluga obaveze prema Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja   “HK Krušik” su dostigle  170 miliona dinara, pa većina od 2.500 zaposlenih već pola godine nema zdravstveno osiguranje. Pored  Grada Valjeva, Fond PIO je jedan od najvećih akcionara HK" Krušika", pošto su  neplaćeni doprinosi radnicima iz proteklih godina pretvoreni u akcije Fonda.

Neoverene zdravstavene knjižice su  ozbiljan problem koji pritiska zaposlene, posle afere sa prodajom naoružanja proizvedenog u Krušiku,  sa efektom smanjenjena proizvodnje, samim tim i uposlenosti.  Trenutno radi  2.500 radnika, odnosno 800 manje u odnosu ne vreme kada je na čelu fabrike bio Mladen Petković, sa nemerljivo manjim proizvodnim efektima. U međuvremenu Vladana Lukića od decembra 20018. na čelu fabrike,  nasledila zapolena u fabrici diplomirani  inženjer hemije Jovanka Andrić. 

Materijalna  situacija nije bila povoljna i  pre dolaska Jovanke Andrić, U posdlnjih  godinu dana broj zaposlenih je  sa 3.300 smanjen na 2.500, s tim što su radnici sa tri godine neprekidnog staža svoja prava ostvaruju  na sudu.

 Obaveze prema dobavljačima  i fondovima se ne servisiraju, a dugovi za  vodu i struju  se gomilaju.

Sindikalac Branko Petrović se ispred Južne kapije "Krušika" strpljivim i propisno pokislim novinarima se   “tužbalicom” odbratio u ume  četiri radnička sindikata.

krusiks 00 1

„Pre pola godine, u aprilu   smo zamolili predsednicu Vlade i predsednika Republike Srbije, jer  HK Krušik je državna firma, da nam pomognu  u rešavanju    velikog problema zaposlenih, vezanog za zdravstveno  osiguranje. Pola godine  radnici Krušika su bez overene zdravstvene knjižice, i bez mogućnosti da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje. U  vreme pandemije korona virusa smatramo da je  neljudski i nehumano da radnici naše fabrike i članovi njihovih porodica nemaju  adekvatno lečenje“, rekao je Branko Petrović predsednik Samostalnog sindkata Krušika.

"I pored apela  premijerki Ani Brnabić, predsedniku Aleksandru Vučiću da nam pomognu da rešimo problem, do danas  nema odgovora, niti je ovaj problem rešen. Imamo  saznanja da su resorna ministarstva dala saglasnost da se izdvoje sredstva za pomoć Krušiku, ali sednica Vlade po tom pitanju još uvek nije održana, i do danas  zdravstvene knjižice su neoverene, osim za  hitne  hitne slučajeve. Do sada je to bila “privilegija” samo za  370 radnika, i to na rok od 15 do mesec dana “, rekao je novinarima Petrović, i istako još jednu bolnu istinu.

“Selektivno se  uplaćuju i obaveze prema Fondu penzionog i invalidskog osiguranja (PIO), tako da postoje praznine u radnom stažu radnika. U 2020. godini je uplaćeno za četiri meseca, a u ovoj godini svega dva meseca. Od oko 2500 radnika,  1.200 je u stalnom radnom odnosu,  ostali radnici angažovani po ugovoru. Obim posla je  značajno smanjen, a  trenutna uposlenost deset do dvadeset posto. Ima najava da će ovih dana biti potpisano nekoliko novih ugovora“,

Stav Branka Petrovića potvrdili su predstavnici  preostala  tri reprezentativna Sindikata Krušika, pored Samostalnog,  sindikata,  Nezavisnost i  Sloga i  predstavnici Asocijacija slobodnih sindikata.

krusik sind1

Ostaje gorak ukus da  sindikalci poput  ucveljene mlade, samo kukaju nad sudbinom 2.500 zaposlenih, i da "planom bez plana" štite prava radnika Krušika. .

Obespravljeni radnici su odavno shvatili i ko ih "štiti i ko se bori za njihova prava.

"Zarad sopstvenih sitnih interesa sindikalci sa "planom bez plana",  pored države, menadžementa fabrike su najodgovorniji  za  sve  što nije dobro u HK Krušik", kaže anonimni sagovrnik, svestan da bi ako se identifikuje bio prvi na spisku za otkaz.

KRUSIK JUG

Konačno, sindikalci ne rekoše  novinarima kojim sredstvima sindikalne borbe, osim da mole, i da "planom bez plana"   nameravaju da zaštite prava  radnika  HK Krušik,  i dalje pod strepnjim čije će ime krajem oktobra biti na spisku  za otkaz.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas