Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

VATERPOLISTI VALISA I NAJBOLJEM VALJEVSKOM SPORTISTI ALEKSANDRU KOVAČEVIĆU ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST Featured

ACA KOVACEVIC BOGOJAVLJENJE 22 2Praznik javljanja Trojičnog Boga na reci Jordan u času krštenja Sina Božjeg i ove 2022. godine obeležen je molitvenim i tradicionalnim svečanostima u pravoslavnom svetu.

U Valjevu u Hramu Vaskrsenja Hristovog Svetu Liturgiju je služio arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Isihija protonamesnik Filip Jakovljević, uz sasluživanje bratstva sabornog hrama i pojanje Kamernog hora „Emanuil“ pod upravom Vanje Urošević, nakon čega je na platou ispred hrama obavljeno je osvećenje Bogojavljenske vodice.

SPC BOG HRAM1

Ispred Berkove brana na Gradcu  zatim je u organizaciji Vaalkevske eperije  SPC  odražna  duhovno – kulturna manifestacija „Plivanje za  Časni Bogojavljenski Krst

Među učesnicima litije do Gradca bili su pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, članovi Vaterpolo kluba „Valis“, Konjičkog kluba „Harmonija“, Kulturno – umetničkog društva „Abrašević“ i Svetosavske omladinske zajednice, kao i brojni vernici, i narod.

SPC LITIJA GRADAC BOGOJAVLJENJE1

Dobrodošlicu prisutnima je poželeo sveštenik Dejan Tripković, a zatim su pevali članovi  Dečjeg hor pri Hramu Vaskrsenja, i muzička umetnica iz Zrenjanina Milica Dosković. Uz  pesmu „Ne dam“ plivači su uplivali u Gradac.

Časni Krst u vodu spustio je protonamesnik Filip Jakovljević,

 Sa leve na desnu  obalureke zatim je zaplivalo 30-kK   hrabrih Valjevaca,  i jedna žena. Isšplivali su odvažno  33 metra, simbolično u čast godina zemaljskog života Gospoda Isusa Hrista.

Prvi je do krsnog znamenja stigao je vaterplista Valisa,  najbolji valjevski  plivač, osvajač Ebropske krune sa selekcijom Srbuije na Malti. momak sa 17 godina na širem spisku senioske reprezenatcije države, najbolji  i sportista  Grada Valjeva u 2021. godni,   Aleksandar Kovačević.

“Nije bitno ko je došao prvi do Časnog Krsta. Svi smo mi ovde pobednici, jer smo i pored ovakve temperature skočili u vodu. Bilo je i starijih i mlađih koji su plivali. Svaka čast svima, ovo je veliki događaj za sve nas”, rekao je Aleksandar Kovačević, kome je ovo bilo drugo učešće i druga pobeda u plivanju za Bogojavljenski Krst. Ovogodišnji trijumf Aca je  posvetio svom dedi.

Svi učesnici plivačke trke su prigodno nagrađeni, a za sve posetioce organizatori su pripremili posluženje.

Bogojavljenskom plivanju i ove godine prisustvovali su brojni Valjevci, posebno mladi, što veoma raduje, jer je na taj način tradicija nastavlja da živi u korak sa modernim dobom.

Liturgijskim sabranjem je načalstvovao protojerej – stavrofor Radomir Aleksić, uz sasluživanje bratstva hrama. Nakon Liturgije, obavljeno je osvećenje vode na Trgu Vojvode Mišića i spušten ledeni krst u Kolubaru

"Bog se preko Svojih izabranika i proroka više puta javljao ljudima. U današnjem danu Gospod se objavio lično u svoj sili i slavi Svojoj, došavši na reku Jordan da Ga krsti Sveti Jovan Preteča, onaj koji će pripremiti put Spasitelju. Prizor Gospoda Hrista u vodi Jordana, goluba koji silazi na Njega i glas sa neba koji govori: „Ovo je Sin moj ljubljeni, Koji je po mojoj volji..“ učinio je da celokupna tvar u momentu stane, jer se do tada nije desilo da se Bog u svoj Svojoj sili objavi", besedio je protonamesnik Dragan Jakovljević o tajni jednog od petnaest najvećih praznika posvećenih Gospodu Hristu, kojim je označen početak Njegove zemaljske misije spasenja ljudskog roda.

Prvo čudo koje se desilo jeste današnji dan, kada se osvećuje voda i kroz vodu celokupna priroda i sva tvorevina. Sve što je stvoreno sadrži vodu i ona se menja. Menja prirodu svoju i drhti pred svojim Tvorcem. Današnjeg dana Gospod je pokazao Sebe da bi čovek video za šta je stvoren. Bog je unizio Sebe da primi krštenje od Svoje tvorevine, ali istovremeno pokazao čoveku koliko visoko i daleko može blagodaću i ljubavlju Božjom da se uzdigne. To je zadato čoveku. Od tada naovamo, neprestano se čuda dešavaju. Osvećuju se voda i celokupna priroda, ali se u Crkvi Božjoj osvećuje sve ono što ulazi u nju. Mi se osvećujemo Svetim pričešćem, menjamo svoj način postojanja i sjedinjujemo se sa Onim, Koji je osvetio celu zemlju. U današnjem danu Gospod nam pruža osvećenu Bogojavljensku vodu, dokaz da je On jedini istiniti i pravi Bog. Mi smo danas svedoci tog čuda kao što je nekada bio Sveti Jovan Krstitelj, rekao je  otac Dragan Jakovljević.

"Slaveći Bogojavljenje, mi se sećamo da se Bog pokazao svetu kao Trojica i da se Isus javio kao Hristos i započeo Svoje delo, pristupivši krštenju na reci Jordan. Učinio je to kao svi grešni ljudi. On, u Koga ne beše greha, jer tako, govori Svetom Jovanu Preteči, „valja ispuniti svaku pravdu“. Greh Adamovoj gordosti Hristos popravlja smirenošću i njome otvara nebo, te pokazuje ljudima tajnu trojičnog Boga", kazao je u bogojavljenskom slovu protonamesnik Dušan Aleksić na Svetoj Liturgiji u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice.

Da bi se priroda pripremila za nepropadljivost koja će nastupiti posle Sudnjeg dana, Hristos je došao na vode Jordana. Uronivši u Jordan, Hristos ga je posvetio, ali ne samo njega, već čitavu vodenu prirodu. Danas se osvećuje voda, a pošto se voda svuda nalazi, Hristos je osvetio čitavu vaseljenu. Krštenje Jovanovo je bilo samo znak pokajanja, a hrišćansko krštenje jeste novo rađanje, oproštaj svih grehova- poručio je otac Dušan Aleksić, i pozvao verni narod da svi zajedno pokajanjem čistimo svoje duše, poput naroda koji je dolazio Svetom Jovanu Preteči na krštenje. Onda ćemo, zaključio je on, svi osetiti da u nama obitava neopisiva radost i mir koji su zalog neba i dar ljubavi Božje.

Po završetku Svete Liturgije, upriličena je tradicionalna litija do mermernog mosta na Trgu Vojvode Mišića, odakle je spušten Časni Krst u Kolubaru. Kraj popularne „česme kod Granda“ osvećena je Bogojavljenska vodica, koju su mnogi Valjevci poneli svojim domovima.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas