Logo
Print this page

VANVREMENSKI VIDOVDAN JE SVETLOST SRPSKOG NARODA Featured

car lazar 1389

Danas Srbi ma gde bili obeležavaju Vidovdan vanvremenski dan sećanja na  Svetog kneza  Lazara i sve junake Kosovske bitke.

Naš narod duboko veruje u pravdu, slobodu i ljudsku iskrenost, i samo zato  pristaje da živi i postoji kao zatočenik svetlosti beskrajne slobode i ljudskosti.

Naša istorija svedoči, Srbi nikada nisu bili osvajači, uvek samo branioci ljudskog obraza i svojih svetinja. U svemu tome merilo nam je kosovsko:" bolje nam je izgubiti glavu, nego svoju ogrešili dušu".

Vidovdan  je sećanje na  svetog mučenika kneza Lazara i svete srpske mučenike. Vidovdan se obeležava  u spomen na Kosovsku bitku,  28. juna 1389. godine.

car lazar

 Vidovdan je jedan od najznačajnih datuma u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbolizuje, slobodu, otpor osvajaču,  negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

BOJ NA KOSOVU

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica. U seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke. Stradanju srpskih junaka posvećen je grandiozni spomenik  na Gazimestanu podignut 1953. godine, rad Aleksandra Deroka.

Verovalo se i da reke u ponoć postanu crvene u znak sećanja na mnoge srpske ratnike  pale u borbi za otadžbinu, i zato se  danas pale  sveće za sve njih.

Srećan praznik dragi moji sugrađani, prijatelji i svi mi dragi ljudi.

Trudimo se danas da  unesemo malo sreće i ljubavi. Budimo bezbrižni i ljudi.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.