Logo
Print this page

SUTRA “ REALNO NADREALNO” ZA JUBILEJ UMETENIČKOG STUDIJA TRNAVAC Featured

Radovan Trnavac Mica

Značajan jubilej četvt veka uspešnog delovanja  obeležiće u  ponedeljak, 26. septembra  Internacionalni  umetnički studio Trnavac.

U čast jubileja u 19 sati će biti otvorena retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana- MIće-Trnavca  „Realno Nadrealno“.

Internacionalni studio retrospektivnom izložbom,  idejnog tvorca,  ponosno obeleževa  četvr veka  uspešnog  spajanju različitih kultura i nacija.

Dve i po decenije postojanja je i 25 godina međunarodne reputacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog Studija,  renomirane ustanove umetnosti.

 Na izložbi će biti prezentovano 25 Mićinih dela, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine .

U likovnoj kritici posvećenoj Radovanu-Mići-Trnavcu, istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, kaže da je Mića likovni stvaralac za  koga je misao najvažniji momenat kreacije. Marina Cvetanović ističe da Mića pravi likovnu dokumentaciju o prolaznosti, o važnosti i neophodnosti pojedinih socioloških momenata.

„Konstanta slikarske poetike Radovana Trnavca Miće jeste kulturna istorija sveta, nekada metaforički, a nekada doslovce ispisana simbolima boje i pojavnih oblika. Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte… Teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može se doći do renesanse koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac. On zna da između čoveka i ostatka sveta postoji vreme koje čovek treba da ispuni i oboji“, kazala je u likovnoj kritici Marina Cvetanović.

Kultura i Umetnost za Miću Trnavca nemaju granice i nemaju nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. To je uspešno kao klicu usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji sa ponosom od 1997. godine nosi njegovo ime.

Za protekle dve i po decenije Studio je ispunio  misiju spajanja ljudi i nacija, upravo posredstvom Kulture i Umetnosti, uprkos svim poteškoćama, i vratio  veru i nadu u svetlu budućnost civilizacije.

U Internacionalnom studiju do sada je izlagalo preko 500 umetnika sa svih 6 kontinenata. Stidio raspolaže i  kolekcijom dd 245 umetničkih dela, što predstavlja jednu od najznačajnijih zbirki savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu.

Sva dela iz zbirke pripadaju kulturno-umetničkoj baštini Valjeva.

Studio četvrt veka uspešno ostvaruje kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture,a zavidna saradnja ostvarena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek.

Internacionalni umetnički studio dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture 2015. godine, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Od Ambasade Belorusije u Srbiji, Internacionalni studio je 2012. godine dobio Zahvalnicu za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. Osvedočen i u humanitarnom radu, Studio je u više navrata, svojim donatorskim akcijama, pomagao deci bez roditeljskog staranja u valjevskom kraju i inicirao i učestvovao u prikupaljanju značajnih sredstava za opremanje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.