Logo
Print this page

DANI KOŠARKAŠKIH RASPLETA OD BOLONJE, MILANA, BEOGRADA, I NARAVNO VALJEVA Featured

kk part alba

Mart je tek počeo, a već je doneo sunačane dane, lepše vreme, i potvrdio  najlepše u svetu sporta. Na žalost i istinu da ounapred  „najbolji“ sve češće gube, a "otpisani" gaze redom rivale. Dva srpska kluba su višemesečna poslastica i kost u grlu Evrolige. Na našem valjevskom prostoru svedenom rekreaciju, dominiraju  pored odbojkašica Valjeva, dame imaju prednost u svemu, dva ouboljna kluba  KK Metalac i vaterpolisti Valisa.

Partizan ponižen i devastiran pred raspadom i svetu  fudbala, sa novim trećim trenerom ove sezone, Igorom Duljajem je predao novu titulu u  predsedničkoj ljubimici, pre roka, ali se  „Rajku“ prvi put prolomio  poklič „Vučiću pe.eru“.

U košarci je gle čuda, klub sa plaćenom ulaznicom miljenik Evrolige, i otuda nikakvo čudo što sledi, trogodišnja licenca!

Ne slučajno,  jer najbolji trener Evrope i šire, Željko Obradović, sa ono   „malo“ Srba  i „ Kameruncima“ a  tek koliko, 20-ak hiljada  Arenaša, što  svojim  odlascima u sve dvorane gde Partizan igra, su zajedno, podigli rejting Evroligi do neslućenih visina. 

Partizan je pokazao moć u više navrata ove sezone. Posle martovskog „silovanja“ Albe, pa  spektakularne pobede na krcatim Gripama gde je Naneli prekinuo grmljavinu "umro je šampion“ večeras ima  prvu od dve meč meč lopte u Italiji.

Partizanovci će u Unipol Areni, biće ih sigurno više od 5.000, što je malo manje od polovine(11.000), na svoj jedinstven i neponovljiv način  nositi crno bele.

Da se zna, otišlo je u Italiju i 100-tinak Valjevaca, jer ljubav nema granice. Sinoć su neki krenuli i već su stigli u grad košarke i veliki univerzitetski i turustički centar Italije.

Od Virtusa je je Masimo Zaneti napravio najveći simbol simbol Bolonje.

Imaju pobedu manje od Partizana, a prošle nedelje su poniženi u Istanbulu. Fenerbahče je potvrdio šampionske ambicije u Evroligi.

Znamo kako je Skariolova ekipa prošla jesenas u Areni  Beograd.

Žoc i pored vremenske  oskudice, zna šta mu je činiti. Miloš Teodosić, čije prezime oficijelni spiker u Bolonji izgovara sa VALJEVSKIM, a ne beegradskim akcentom, će biti ključ eventualne pobede Virtusa. To dobro znaju u oba crno bela tabora. Zaustave li naši crno beli Tea, otvoriće put ka 15-om trijumfu. Pri tom se ne smeju potceniti košarkaške gromade: Belineli, Vims, Heket, Mam Žaite, Miki, Pajola, Kamara ... Izostaće večeras  povređeni Šengelija,  Kordinije iLundberg

Utakmicu ne dobijaju imena, već onaj ko bude imao veću želju srce, i muda, da fizički i mentalno  izdrži sva iskušenja.  Skariolo je svestan da samo najbolja verzija igre može doneti trijumf Virtusu. Italijan dobro zna za kvalitete  Pantera  Egzuma, Nanelija, Ledeje,  uvek  atomske bombe Lesora, ali i fakotr  navijača Partizana na svakoj utakmici.

Ipak posebnu pažnju dobiće Predrag Danilović, besmrtrtni as  Partizana i Virtusa. U dresu Partizana i Virtusa  šampion  Evrope!

Spektakl u najavi, kakav neće biti viđen ni na jednom meču Evrolige, vam  svake sumnje,  će i biti večeras od 20.30 u Bolonji.

Osmomartovska nedelja možda donese novi preokret.

Uzdrmana Zvezdu  se sutra vraća u život, ili će je  definitivno zakopati u Evroligi.

Klub sa višegodišnjim stažom u evropskoj klupskoj eliti je šanse za TOP-8 sveo na domen teorije. Posle ponižavanje u Pioniru od Albe, usledile su nove dve šokantne nule u Minhenu i Zagrebu, tako da je  Efes poslednja nada za spas sezone.

Plejmejker Cibone Borna Kapusta(26) je, „ugasio“  Argentince, i pokazao ko je zapravo  "gejm čejndžer". Sa 24 poena, karakterom i potezima lidera, najboljim rešenjima u ključnim trenucima, i bravurama na parketu, definitivno je opravdao reputaciju otkrovenja sezone, i to protiv najvećeg favorita i najpovlašćenijeg kluba regionalne lige.

U igri Zvezde oči bode kečersko-rvačka stil, za razliku od Evrolige, prolazi još uvek u srpskoj,  i abaligaškoj košarci.  Zvezda sa promašajima do  besvesti, dovedenih pa šutnutih Amerikanaca, zatim  Raduljice, pa redom do  Petruševa potpisanog samo jednu sezonu, mega zvezdama Kampacom i Vilodozom, izgleda već potrošenim Nedovićem je van pobedničkog ritma, i topne sve dublje. Sve dalje je od opstanka posle 15. aprila na najvećoj evrpskoj klupskoj pozornici.

Zvezda je najgora od svih u Evroligi, kada se analizira poslednja četvrtina svake utakmice. Ivanović oičigledno ne pogađa petorku za ključnu fazu igre. Imaće zadatak da natera svoje igrače da  smanje besumučnu paljbu trojkama sa Pančevačkog“ i ostalih mostova širom Evrope!

Čović, Ivanović, ili neko treći, biće da je onaj iznad svih „smrtnika“ karmom upozorio,   nedodirljivog, ma šta mislio o  sebi, iako je  samo  običan smrtnik sa ograničenim rokom trajanja, ko je odogovoran za posrtanje „simbola srpstva“.

Osmomartovski meč sezone sa Efesom Zvezdu vraća u život, ili definitivno „ubija“ Zvezdu. Serija od 8 pobeda je spas evroligaške sezone. Ima međutim samo ima jedno ali, što sve planove kvari.

A  za Valjevo, naš šampion je, iako osakćen odlaskom Amerikanca Meninga u FMP,   Metalac!

Bori se sa kolosima iz Novog Sada, Čajetine i Subotice, ali i spstenim slabostima, o sudijama je iluzorno govoriti,  za krunu u KLS.

Branisav Ratkovica  nema harizmu „vidljivog“ trenera u komunikaciji sa igračima tokom igre, a i u svakom pogledu se trudi da bude neprimetan.

Ali  se krvavo se bori za svakog od njih. Da li će momci moći da uzvrate na terenu istom merom, sa "osam" centara, i dva driblera.  

Mening je nestao posle  Kupa Radivoja Koraća. Bio je nabolji u Skoplju u dresu „limenki“ na debiju za FMP.

U Metalcu je radio za sve. Otvarao je prostor saigračima, a sam je pravio dar mar u odbrani rivala.

Više nije u Metalcu!?

Večeras Andreja Stevanović, iako klasičan bek moraće maksimalno da pomogne Dafiju  i Bajiću u organizaciji igre, ali i da koristi svoje najjače oružje šut, u tandemu sa Dafijem.

Uroš Luković kad hoće je „baba roga“  za sve u KLS, večeras će  po običaju imati silna  zaduženja. Da komanduje u igri, drži odbranu, da razbija pod košem rivala, odnosno kao i uvek samo da igra "čistu košarku“, bez trunke želje da se nameće statističkim podacima.

Ibrafim Durmo je u više navrata pokazao karakter igrača, kakav zahteva moderna košarka. I večeras će ako bude snage biti problem za izabranike Vuleta Avdalovića,  koji ima svoje adute, nadu Zvezde Topića, Miljenovića, Hrvata Jelavića Slovaka Maloveca...

Metalac je razbio  „zlatnu gondolu“  u paramparčad, kraj Kolubare, a večeras "streljan" iznutra  če se boriti da preživi. Ništa novo kad je u pitanju valjevski sport, na koga vlast gleda kao u smrdljiv sir!

Prvo od 4 teška gostovanja do kraja sezone je najteže. Zašto se igra u 19 sati, iako je u pitanju evroligaški termin pitanje je za  nekoga ko se bavi zakazivanjem utakmica, i tera publiku sa tribina. Ili bi možda nešto da pokuša da sakrije. Sudjenje će sigurno biti, za domaćina a potencijalni dželat Pecelj stiže u Valjevo u subotu, pa će Zemunci imati sušenje kao i jesenas, ali ovoga puta bez tv prenosa. 

Ovo zbog toga, jer su sudije ZLO u svakom sportu!

Metalcu stiže podrška, kao i uvek iz Valjeva, a možda i studenti kao u stara dobra vremena svrate da bodre svoj Metalac u „Mega factory“.

Idemo šampioni, za  19. u nizu!

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.