Menu

zaglavlje

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD MILJENICE NA BOSFORU, ALI TU JE "LOV" NA KK  KRALJEVO

MRAK I LED NE MOGU DA SAKRIJU PAD M…

U danu neviđenog poniže...

POSLE  TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA, JOKIĆ I NOLE JAČI OD AMERIKE I NARAVNO "najvećeg"...A NAROD JOŠ ČUTI

POSLE TESLE, PUPINA I MILANKOVIĆA,…

foto vikipediaTri najve...

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆEVI, I KLINCI VIĆE SIMOVIĆA "ZAPALILI"  SRBIJU!

POSLE"STARE DAME" SIMANIĆ…

Kraj marta nagovestio j...

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA" PPORADILA NA ZLATIBORU, NASTAVAK SLEDI U PARKU PEĆINA

FUDBALSKA "VALJEVSKA PODVALA…

  Trebalo je strp...

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(1954-2024)

IN MEMORIAM DRAGAN VASILJEVIĆ-VASA(…

Autentični Valjevac, ar...

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ SRBIJE" PORUKA JE  EKOLOŠKOJ BOMBI!

RIO TINTO MARŠ IZ VALJEVA, MARŠ IZ …

Sa jasnom porukom da u ...

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

KRENULA AKCIJA “ZA SLOBODU MEDIJA” Featured

mrak mediji

U prvoj akciji Grupe za slobodu medija - Stop medijskom mraku učestvovalo je preko 300 medija i organizacija. Samo na društvenim mrežama, kampanju je videlo 482.000 građana (izvor: Brand 24.com)

Više od 300 medija i nevladinih organizacija u okviru grupe "Za slobodu medija" 28.septembra je u podne je zamračilo ekrane, odnosno obeležilo svoja štampana izdanja crnim znakom medijskog mraka.

Za kratko vreme  kampanje  javnost je upoznata sa katastrofalnim stanjem u srpskim medijima.

"Veoma smo zadovoljni akcijom, jer je njen cilj bio upravo to da se javnost probudi. Samo do 14 časova više od 160 sajtova bilo je zamračeno, a preko ekrana je pisalo "Ovako izgleda kad nema slobodnih medija". To su sirovi podaci kojima raspolažemo. Broj onih koji su učestvovali u akciji do kraja dana sigurno je bio znatno veći", rekao je predsednik Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši, i naglasio da akcijom stanje u medijima neće automatski popraviti, ali je tek počela.

"Uspeli smo da ujedinimo medije i civilni sektor, ali i da probudimo javnost, što jeste bilo najvažnije. Bez šire podrške u društvu ništa ne možemo da uradimo. I ono malo slobodnih medija može da očekuje sudbinu Vranjskih" a poruka bila je - buđenje", naglašava Gaši.

Grupu "Za slobodu medija" pokrenulo je 27 medija, novinarskih udruženja i organizacija civilnog društva, a broj priključenih raste. Oko 160 medija i nevladinih organizacija već su članovi ove grupe, kojoj se priključuju i brojni pojedinci, putem društvenih mreža. Direktan povod za osnivanje grupe je gašenje Vranjskih novina, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, nemoćnog da se odupre stalnim političkim i finansijskim pritiscima.

"Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je sloboda medija u našoj zemlji na izdisaju i da moramo svi zajedno da se borimo da je sačuvamo", stoji u saopštenju organizatora, spremnog na nove akcije cilju poboljšanja položaja novinara i borbe za slobodu medija. "Da li možemo nešto da promenimo? Zapravo, mislimo da možemo - prvo da vidimo koliko nas ima i da to pokažemo onima koji ne žele da u Srbiji postoje slobodni mediji. Odatle počinjemo", poručili su organizatori.

Novinari redakcije Insajder odlučili su da podrže akciju zato što su mediji koji promovišu odgovorno novinarstvo ozbiljno ugroženi, jer se predstavnici vlasti otvoreno se zalažu za tabloidno novinarstvo, sa građanima komuniciraju isključivo preko medija koji ih promovišu umesto da im postavljaju pitanja, predstavnici vlasti na pitanja svih ostalih medija odgovaraju samo na konferencijama za novinare gde jednostavno nije moguće, dodatnim pitanjima, insistirati na odgovoru."Gotovo da nije moguće dobiti bilo kakav odgovor od bilo koje nadležne institucije ili ministarstva osim po Zakonu o dostupnosti informacija. To znači odgovor na aktuelnu temu novinari mogu da dobiju u najboljem slučaju za 15 dana a možda i nikada. Predstavnici vlasti podelili su novinare, sada i otvoreno, na građane prvog i drugog reda", navodi redakcija Insajdera. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine je podržala akciju "Stop medijskom mraku!"

"Iole zdravo, a kamoli demokratsko, razvijeno društvo je nezamislivo bez nezavisnih medija. A mi smo danas svedoci da je njih sve manje, da su novinari sve češće izloženi otvorenim pretnjama, uvredama i zastrašivanju, kao i da u Srbiji dominiraju tabloidi koji iz dana u dan gaze novinarski kodeks i vređaju ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopštenju.

Izražavajući podršku inicijativi Grupe za slobodu medija, Nova stranka ukazuje da je "sistematskim uništavanjem medija od strane režima - zastrašivanjem novinara, represivnim merama i finansijskim ucenama, ozbiljno devastiran fundament demokratskog društva". "Još jednom podvlačimo da je medijska scena danas duboko zagađena kvazinovinarima dresiranim za beskrupulozno blaćenje političkih neistomišljenika", saopštila je Nova stranka

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas