Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

VALJEVO ČUVA USPOMENU NA BESMRTNOG OCA SRPSKOG OLIMPIZMA Featured

1djokovic i deca1General Svetomir Đukić Rođen 29. maja 1882. godine, u Ražani, svojom neponovljivom misijom ušao je u istoriju stazom sporta, najviših oficirskih vrlina i diplomatije, a Valjevo na poseban način Memorijalnom trkom u čast oca srpskog olimpizma poštuje  uspomenu, iako podrške Olimpijskog komiteta Srbije nema ni u naznakama.

Svetomir Đukić se školovao  u Valjevu, Užicu i u Beogradu. Kao potporučnik sa 18 godina u započeo vojnu službu. Učesnik balkanskih i Prvog isvetskog rata završio je vojnu misiju 1940. u činu divizijskog generala. Od 1945. godine živeo je u emigraciji u Duizburgu gde je i preminuo 1960. godine, odakle su njegovi posmrtni ostaci preneti u portu crkve u Ražani.

U svetu sporta general Sveta Đukić je bio  svestran: atletićar, gimnastičar, biciklista, plivač. mačevalac... Sa nekoliko oficira 18. pešadijskog puka Kraljevine Srbije 23. februara 1910. godine osnovao je Srpski olimpijski klub i bio prvi direktor.

Svetomir Đukić

Na igrama u Stokholmu 1012. predvodio je prvu olimpijsku delegaciju Srbije, kada je postao i član Međunarodnog olimpijskog komiteta i to ostao skoro četiri decenije. Bio je jedna od bliskih prijatelja Pjera de Kubertena.

U čast generala Svetomira Svete Đukića, danas je održana 18-a Memorijalna trka od Platana do Jovanje u natrag u dužini od 10km, kao i pre 112 godina kada su trčali mladi ofocir Sveta, njegove kolege i vojnici vojske Srbije.

Vreme je ovog 28.oktobra bilo uz organizatore i učesnike.

Do sada smo uvek upirali prstom, kritikovali organizaciju  i slab odziv učesnika.

I danas vceć toliko puta viđen scenario, ali valja reći, Grad Valjevo je obezedio 250.000 dinara, od kojih su samo 50.000 podelili najbolji u muškoj i ženskoj konkrenciji, a sve ostalo su "pojeli" troškovi organizacije.

Dr Dušan(85), sin generala Svete Đukića je i danas došao u Valjevo, podsetio malobrojne ućesnike o časnoj misiji svog oca, pozdravio učesnike, i zahvalio Valjevu što istrajava i ne zaboravlja časnu delo generala Đukića

Sportski savez Valjevo je po običaju potegao najviše, ali smeta što niko iz Olimpijskog komiteta Srbije ni danas nije došao, tim pre što je general Đukić postavio temelje srpskog olimpizma.

Ekipa valjevskog Crvenog krsta i profesionalci Valjevske policije, kao i ljubazni I predustretljivi domaćini Valjevska pivara I restoran Platani su standardno bili na visokom nivou.

I danas se trčalo na deonicama od 200 metara do 10 kilometara.

Danas u Valjevu pobedili svih učesnici njih oko 100 iz Čačka, Užica, Krupnja, Zvornika, Lazarevca... i naravno Valjeva. Pobednik 18. Memorijalne trke general Svetomir Sveta Đukić je senior Milan Mitrović(AK Mladost Užice). Drugo i treće mesto osvojiuli su: Marko Ranković(AK Lazarevac) i Miloš Dajević (Cerski junaci - Cerak  Beograd).1g sdj 18 pobednik1

Najbrža u konkurenciji seniorki je petnaestogodišnja Čačanka Sanja Đoković( ČAK ČAČAK). Marica Avramović i Sara Sekulić iz Krupnja su osvojile drugo i treće mesto.

1trka g dj 8 3 naj cure1Medalje pobednicima uručili su vitalni dr Dušan Đukić, i nekadašnji valjevski gradonačelnik dr Jovan Tomić.

Valjevska vlast izdvaja minomalna srerdstva za Memorijalnu trku generala Đukića, ali i to je dovoljno da manifestacoja traje.

Ostaje da deo ulice kneza Ilije Birčanina od Platana do Jovanje, preimenuje u imena Svetomira Đukića, Pjera De Kubertena. ali i našeg uvaženog kolege novinara i dugogodišnjeg direktora Radio Valjeva, Zorana Tripkovića, zahvaljujući čijem istraživačkom radu je skinut veo tajne o delu čestitog I humanog ratnika, viteza sporta, rodonačelnika olimpizma u Srbiji generala Đukića. A kad se to desi biće vremena i novca za novo ruho i konačno park sporta obogaćen podsetnikom na uspešne sportiste uvek najveće promotere grada Valjeva.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas