Menu

zaglavlje

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO  NEVIDLJIVIH  VALJEVKI I VALJEVACA SU ŽRTVE NATO BOMBI SA  OSIROMAŠENIM URANIJIMOM!

15.000 VIDLJIVIH, I JOŠ TOLIKO NEV…

Danas se navršava četvt...

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU ELITU U URUŠENOM GRADSKOM SVETU SPORTA

ODBOJKAŠICE VALJEVA ZASENILE LAŽNU …

U nikad siromašnijoj po...

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

IN MEMORIAM BRANKO VIĆENTIJEVIĆ - DŽANE(1949-2018) Featured

1DZANE RVU Valjevu se e posle dugog bolovanja u petak 2.novembra dan uoči prvog vikenda u ovom novembru  u večnost preselio besmrtni bard valjevskog novinarstva Branko Vićentijević - Džane (69).

Bio je  dijamant sportskog Yu, srpskog i valjevskog novinarstva, oličenje istonoljubivosti, nepokolebljivi borac protiv mutikaša i ološa, i da ne zaboravim zvedaš, ali spreman da kaže ne ove Zvezde danas.

Svoj raskošni talenat potvrdio je kao novinar i urednik Radio Valjeva. Deo radnog veka proveo je  kao urednik sportske nedeljnika Napred, a od 1996. do danas je radio kao nezavisni novinar u svom gradu.

Branko Vićentijević je bio  dopisnik valjevskog JSL Sport, a izveštavao je redom od zagrebačkih Sportskih novosti, ljubljanskog Dela, sarajevskog Oslobođenja. do sportske Nove Makedonije, prištinske Rilindije, titogradske Pobjeda, novosadskog Dnevnika, osječkog Glasa Slavonije... Džane je izveštavao  sa sportskih događaja u vreme kada je "bog hodao po zemlji" odnosno sport u SFRJ bio živ.

Kao retko ko mešao se u svoj posao, a posebno je voleo fudbal( igrao za ZSK i sudio), zatim košarku i rukomet.

Neprogrešivo, jezgrovito, u svojim izveštajima uvek pogađao je zadatu temu. Nikada nije podlegao obavezama domaćeg terena, a nije bio ljubitelj jeftinih ručkova,  nepodmitljiv, ali spreman uvek da pripali uz kafu ponuđenu cigaretue koju bi uz kafu uvek slatko pripalio.

Borio se za svoj i naš Radio Valjevo.

Radio je, ali kao i svaki živ čovek nije bio nepogrešiv. U radio su ušli i besomučno ga kvarili i rušili snishodljivi, slatkorečivi, skorojevići i poltroni vlasti spremni da sve prodaju i opljačkaju, samo za na kraju totalno uniženo zvanje direktora Radija.

Zbog takvih novinari radija su decenijama umesto plata primali socijalnu pomoć. Baš ti su posle odlaska Zdravka Rankovića i Džana zasadili klicu korova što se primila i niče u i oko zgrade prvog elektronskog medija u Gradu Valjevu.

U novinarske vode Branko je zaplovio  1974. kao apslovent stomatologije.

Bio je privilegovan da bude prvi pik glodura Radio Valjeva Tripkovića, po odlasku Jordana Ivanovića u vojsku, a zatim ponovo nastavi da radi, po odlaslku  nove reporterske zvezde iz Radio Valjeva u  Radio Beograda.

Sportski program Radio Valjeva, je posle odlaska Jordana sa Džanom zadržao status lidera Zapadne Srbije.

Branko je stizao svuda, i nikada mu ništa nije bilo teško. U subotu bi iz  Splita prenosio košarku: Jugoplastika - Metalac, u nedeljno prepodne je pratio derbi svog ZSK-a i Rudara u Radljevu, a zatim u Valjevu ona , mnogo ozbiljniji Budućnosti i Smedereva, i tako sve do do 1982. kada je prelazi u Napred, pa se koju godinu kasnije opet vraća u Radio Valjevo.

Imao je Džane tu sreću da se bavi sportskim novinarstvom kada je sport bio živ u Valjevu, i kada su pre svih fudbal, košarka, bili prioritet, a ne   kao danas podređeni   samo ličnom interesu bahatih pojedinaca.

Kvartet musketara i musketarki Džane i Zdravko Ranković, i dve Ljiljane Kecojević i Ljiljak sazreli tokom uvek burnih godina po Radio Valjevo, trajali su i odolelevali svim mučkim udarima vlasti spolja i iznutra, iz samog radija.

Džane i Zdravko nisu hteli nikako da trpe nametana "pravila igre" i od 1996. su i zvanično samostalni nezavisni novinari i uredjuju Reviju "Valjevac" kasnije pod imenom "Kolubara".

Silaskom sa životne scene Zdravka Rankovića, Branko počinje da radi na portalu Kolubarske.rs od osnivanja 2014. godine do danas. A bio je dopisnik Borbe, Naše borbe, Glasa javnosti, Danasa i dugogodišnji dopisnik agencije Beta. Dobitnik je brojnih nagrada na godišnjim festivalima lokalnih radio stanica Srbije, a 1981. godine dobitnik glavne nagrade tog festivala.

Pristisci i pretnje i svi drugi lako prepoznatljivi metodi regovanja vlasti su izazvali samo kontraefekat kod Branka.

Novinari su prepoznali šta im je činiti, ako žele da budu stvarno "sedma sila". Za istinoljubivost,istraživaćki nerv,  i   hrabrost Branku Vićentijeviću je  pripala  i prestižna godišnja nagrada "Pavle Ćirović" Asocijacije Lokal pres.
U vreme radijskog kvarteta musketara i musketarski informativno dakle novinarski, radio Valjevo je bio baš bastion istine slobodoumnog  medija. Uvek pre svih u pravom trenutku na pravom mestu i sa pravim sagovornicima. Džane je nepogrešivo svojim "insjadesrkim kanalima" novinarski  stizao do istine, i mlade savetavao da samo istinom mogu postati novinari.

Nestvarnom lakoćom je prepoznavao škart i uvek imao rešenje u rukavu, stavljajući istinu i interes građana i radija ispred svakog pojedinca i ličnog interesa.

Nesuđeni zubar, šteta to i ne bi, uvek je govorio najbolji od najboljiih za ekstrakciju pokvarenih i polomljenih i kakvih već zuba, dr Mire Mirković. pevac, ceneći Džanovu laku ruku i poznavanje materije, bio je meta za ekstrakciju svih oholih bahatih, nadobnih vlastodržaca.

Lako su dijagnostifikovani i na vreme upozorovani da je nazavisnost medija i tačna i pravovremena informacija osnovni postulat svakog demokratskog društva, Nikada se nisu pomirli sa činjencim da su oni samo prolazni servis građana, slobodnih da u svakom trenutku izraze svoj stav o njihovom radu.

Borac za slobodu medija i javnog izražavanja nije prihvatio ponuđen medijski mrak Radio Valjevu početkom 90-ih prošlog veka i sa Zdravkom Rankovićem svoju novinarsku misiju časno je nastavio da nadgrađuje u mesečniku Valjevac, tražeči put do istine i pišući samo istinu o ljudima i vremenu što prođe kao treptaj oka, a to su bile skoro tri decenije.

U Agenciji Beta,rušio rekorde po broju objavljenih vesti i informacija. Borba i Danas su slikale realnu sliku života grada Valjeva zahvajući baš Branku. Afirmišući dobro i ukazajući na sve što nije dobro. uvek je stizao osmeh, najskuplja reč, hvala,a za loše o lošima pretnje,ucene  tužbe bez osnova,  i sve ružno što primitivizam neotesanih i bahatih nosi.

Ta ogromna planina neljudskosti, netolerancije i ljudske zlobe, utiče na čoveka ma koliko jak bio, a Džane je bio gromada i ljudska, a tek kakva u novinarskom poslu.

Zdravlje je popuštalo pred nedaćama i bitku vođenu punu deceniju danas je konačno izgubljena .

Besmrtni Džane časno je radio posao što nosi pola života.Voleo ga je i svim svojim bićem mu se predavao.

Danas je jasno svakome ko prepoznaju novinarski kredo i misiju Branka Vićentijevića da je Džane bio i jeste na vrhu piramide valjevskog novinarstva i i posebno bez premca u delu  posvećenog svetu sporta.

U braku sa Brankom (rođenom Kostadinović), diplomiranim farmaceutom, ima kćerku Katarinu i sina Mladena.Komemoracija povodom smrti Branka Vićentijevića je u ponedeljak u 12.30 časova u svečanoj sali Valjevske gimazije,a opelo i sahrana su na Novom groblju u Valjevu 14,30 časova.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas