Menu

zaglavlje

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

MEDIJSKA STRATEGIJA "ZAOBIŠLA" MEDIJE Featured

1mars tvBez ključnih predloga radne grupe, uoči objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije Vlada Srbije  usvojila je medijsku strategiju kako bi prikazala bolje rezultate u slobodi medija od realnih, ali najslabije ocene pokazuju da  „pokušaj obmane“ nije uspeo, i da je medijska strategija zaobišla medije.

U ime NUNS-a novinar Vukašin Obradović, u ime NUNS-a član radne grupe za izradu Nacrta strategije razvija sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, kako je pun naziv krovnog medijskog dokumenta, baš ovako sagledava aktuelna dešavanja i komentare o stanju medija u Srbiji.

Uoči objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, Vlada Srbije objavila je konačni tekst Strategije. U tekstu nema ni slova o ključnim izmenama predloženim od članova radne grupa, odnosno od predstavnika struke i države.

U godišnjem izveštaju EK navodi se da Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja i taj nedostatak napretka sada „izaziva ozbiljne bojazni“.

Kao preporuka zvaničnog Brisela stoji da Srbija treba da obezbedi poštovanje medijskih zakona, usvoji novu medijsku strategiju i obezbedi odgovarajuće finansiranje javnih servisa i transparentnost vlasništva u medijima.

„Srbija treba i da obezbedi punu implementaciju medijskih zakona, da ojača nezavisnost REM i unapredi njegove kapacitete da proaktivno radi“, naveli su predstavnici EK. U izveštaju piše da je radna grupa sastavljena od predstavnika medijskih asocijacija i državnih funkcionera dostavila vladi Srbije nacrt medijske strategije u decembru 2018. i da je proces konsultacija do sada bio transparentan i inkluzivan.

Ipak, pred sam kraj procesa, Vlada je odlučila da odbaci neke od najvažnijih preporuka radne grupe – upravo one koje se odnose na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i jačanje njegove nezavisnosti i autonomiju javnih medijskih servisa, što i Brisel označava kao najneophodnije reforme.

Vukašin Obradović odbacivanje ovih izmena od strane Vlada Srbije tumači kao put da se zadrži kontrola medija.

"Duboko me zabrinjava to što je ceo odeljak o REM izbačen jer smatram da je to kancerozno tkivo medijskog sistema u Srbiji. Odbačene izmene su tendencija Vlade Srbije da i dalje ima apsolutnu kontrolu nad elektronskim medijima. Brine posebno nova nejasna i opasna ideja – da se definiše cenzura i mapiraju nosioci cenzure, to bi stvorilo prostor za još veću kontrolu medija" nema dilemu Obradović, uveren da je trud radne grupe bio uzaludan a da ga je Vlada struku izvrgla ruglu.

"Ponadali su se da će dobiti poene, ali očigledno je da će biti potrebno još mnogo truda da se ubedi Brisel a i ovdašnja javnost da se stanje u medijima poboljšava" zaključio je Obradović.

UNS je izrazio nezadovoljstvo zbog izmena u strategiji bez da je radna grupa obaveštena.

"Ne poštuju se dogovori" upozorava  Nino Brajović iz Unsa  siguran da ni u izveštaju Evropske komisije nije dovoljno temeljno obrađeno stanje u medijima u Srbiji.

"Evropska komisija se više bavi slobodom izražavanja ali pitanje položaja i slobode medija nije dovoljno obrađeno, i njhov pristup podseća na politički dokument, smatra Brajović.

 

Kada se tekst Nacrta medijske strategije vrati iz Brisela, uslediće i  izjašnjavanje  ministarstva i  predlog Vladi na usvajanje.

 

„ Ministarstvo za kulturu i informisanje i kulturu će dopuniti  set medijskih zakona, i to svakako ove godine kaže za Radio Slobodna Evropa(RSE) Aleksandar Gajović, državni sekretar u  ministarstvu.

 

Iz kabineta premijerke Srbije do ovog trenutka RSE nema odgovore, odnosno komentare, na iznesene primedbe novinarskih udruženja na Nacrt medijske strategije.

Tokom javne rasprave o tom dokumentu, u januaru i februaru, premijerka Ana Brnabić obećala je da će medijskim udruženjima Nacrt biti dostavljen, svedoči za RSE i Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), koja je koordinisala rad Medijske koalicije (čini je pet novinarskih udruženja - NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija) na izradi medijske strategije.

 

„Obavestićemo i Brisel i neke naše kontakte u Evropskoj uniji da radna grupa nije dobila ovaj konačni nacrt koji je njima poslat, a obavestićemo ih, takođe, i o tome koje su to mere koje su izbačene, a koje smo mi predlagali da budu deo strategije“, najavljuje Filipović.

Očigledno je da je u državi Danskoj nešto odavno trulo i što neko reče biće da je VLADINA MEDIJSKA STRATEGIJA  "ZAOBIŠLA MEDIJE, svakim danom  sve više i više zagađivače  društva i prirode".

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas