Menu

zaglavlje

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

NASTASIĆ OTKAZAO PIKSIJU

Odlične partije u...

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NAJBOLJIH, LEŠIĆ I DAY  NAPUSTILI METALAC

POSLE IZBORENOG OPSTANKA, DVOJAC NA…

Najgledaniji i finansij...

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU,  ALI NE I CRNO BELI SVET!

SVE JE U SRBIJI NA PRODAJU, ALI NE…

Vreme smrti traje, što ...

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU DA SMO JAČI OD BESRAMNIH PORUKE ZLA

SILUETA ANĐELA I LJUDSKOST ZA NADU …

Silueta andjela u nebes...

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA ACA I MAŠA "ISPALI" IZ sns  "ŠEME"

NAJBOLJI U IZBORU SPORTSKOG SAVEZA …

I pored intenziviranog ...

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJAO NA VIDRAKU

VREME ZLA TRAJE, ĐAVOLJI OKOT DIVLJ…

Uzdignute pesnice Stjep...

NA DORĆOLU METALAC PONOVO GAZDOVAO,  OPSTANAK JE OBEZBEĐEN!

NA DORĆOLU METALAC PONOVO GAZDOVAO,…

foto kls Kao i lane,...

"DRŽAVNI PROJEKAT" UZVRAĆA UDARAC U ARENI BEOGRAD 29. FEBRUARA

"DRŽAVNI PROJEKAT" UZVRAĆ…

 Od povratka u Srbij...

Prev Next

Specijalistička internistička ordinacija Dr Tomić Valjevo, V. Mišića 102. Tel: 014/228-321 i 065/228-3211

Kardiolog (Dr Đorđević) Telefon: 064/9700-041

INTERNISTIČKI PREGLEDI, GASTROENTEROLOGIJA, ENDOKRINOLOGIJA, ALERGOLOGIJA, DIJAGNOSTIKA, GASTROSKOPIJA,

KOLONOSKOPIJA, ULTRAZVUK ABDOMENA, SRCA, ŠTITASTE ŽLEZDE, DOPPLER KRVIH SUDOVA ABDOMENA

Items filtered by date: septembar 2022

NA DAN ROĐENJA MILANA RAKIĆA U MIONICI OTKRIVEN SPOMENIK VELIKANU

monca mr himna 1

U čast srpskog pesnika, diplomate  i akademika u Mionica je, na dan rođenja Milana Rakića 30.septembra. otkriven spomenik velikanu srpskog pesništva i diplomatije, delo  akademskog  vajara  prof. dr. Zorana Ivanovića.

monca mr 3

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković je predsednikom opštine Mionica Bobanom  Jankovićem i vajarom simbolilčnim preuzimanjem srpske zastave sa ruku Milana Rakića  otkrio  spomenik velikom pesniku.

monca vajar i s

Spomenik, je poklon je Opštine Mionica školi koja nosi ime Milana Rakića.

milan rakic

 Ministar  Selaković je u svom obraćanju istakao da je Rakić ime Srbije gde god je u svetu bio u  diplomatskoj misiji, dugoj 30 godina, kao  Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a službovao je u nekadašnjoj Otomanskoj Imperiji, u Prištini, u Skoplju, u Skadru, u Solunu, te kao ambasador u Rimu i u Kopenhagenu, uzdizao   na najviši pijedestal i osvetlao nam obraz.

„Postao je poznat i kao srpski diplomata u Otomanskoj Imperiji, službujući u našem konzulatu u Prištini u vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani, kada je nad njim suverenitet imala neka druga država, veliko i moćno carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta, ali ni tada nije imao dilemu kome ta zemlja pripada i da li se za KiM treba ili ne treba boriti, a tu dilemu nemamo ni mi danas“, kazao je Selaković.

monca mr selakovic 1

Rekavši da svaka generacija Srba daje svoj doprinos u borbi za Kosovo i Metohiju, jer je borba za KiM borba za naš opstanak i za naše postojanje, dodao je da ni ova generacija, ni Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ni bilo ko ko se nalazi na nekom odgovornom državnom mestu, nema dileme oko tog pitanja.

Selaković je istakao da se nastavlja borba da što veći broj država članica UN poštuje i priznaje suverenitet Srbije na KiM, upisan i u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.  Ministar je posebno istako da iz dana u dan, iz meseca u mesec, sve više država revidira svoj stav.

Porodica Rakiću je poreklom iz Mionice, potsetio je Selaković i istakao da borba Srbije traje.

"Nastavljamo borbu i svoju aktivnost kako bi se naši potomci borili. Ali borili svojim znanjem, borili, jačanjem naše privrede, jačanjem naše nauke i jačanjem nas samih. Primer za to je Milan Rakić, ali ideja vodilja za tako nešto jesu reči jednog drugog Mioničanina, koji je rekao život je neprestana borba, ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred,“ zaključio je ministar citirajući vojvodu Mišića, i dodavši: „Naša neprestana borba, neprestana borba srpskog naroda jeste borba za istinu, za pravdu, za dostojanstvo, za život, za KiM.“

Selaković je pohvalio Opštinu Mionica i prdsednika Bobana Jankovića za negovanje kulture sećanja.

monca mr selakovic i boban

"Mionica se može pohvailiti i spomenikom besmrtnom vojvodi Živojinu Mišiću rođenom u Struganiku, nedaleko od središta opštine, a uskoro i jedinstvenom spomen postavkom posvećenom Kolubarskoj bitki. To je poseban  potstrek za mlade Mioničane, za sve one koji idu u školu „Milan Rakić“, da imaju pred sobom ideju velikana kojima mogu da teže” , poručio je Selaković.

monva mr djaci

monca gosti

Svečanosti u Mionici prisustvali su su učenici I nastavnici OŠ Milan Rakićm brojni Mioničani ali gosti iz Valjeva I Srbije.

Read more...

ZA ZLATNE VALISOVCE OD GRADONAČELNIKA ŠOLJA, BLOKČE I OLOVČE

vaterpolo srbij stanickov bauc gavrUredno i uvek tačno  P.R služba Grada Valjeva obavestila je javnost o čestitanju gradonačelnika upućenog zlatnim dečacima,vaterpolistima Srbije, dan posle  trijumfa na EP U-19 u Podgorici.

Prvotimcima VK Valis(na slici) Aci Kovačeviću, Srđanu Baucalu, Bogdanu Gavriloviću, a pored Kovačevića rođenim Valjevcu, odraslom u VK Valis, a sada članu VK Šabac, Petru Staniću( prvi na slici s leva), gradonačalnik se obratio i čestitao  zlato, pismenom porukom i čestitkama.

Dan kasnije po ustaljenoj recepturi,  je organizovao prijem sa  slikanjem sa trojicu Valisovaca,  bez Stanića. Zašto Valjevac Stanić nije bio na slikanju u “sivonji”, ostaje da nagađamo, ali Pera nije previše izgubio.

Gradonačenik, ovoga puta nije pozvao zlatne na piće, u kafić pored "sivonje" kao nadavno bronzane sa EP U-18 Vladu Đokića i Sašu Sevića.

Zlatne vaterpoliste je u"sivonji" je "častio" već koliko puta odslušanom  Minhauzenskom bajkom, o zatvorenom bazenu, a   bilo je i nešto za poneti.

 “Na ruke” su Aca, Srđan i Bogdan dobili keramičku šolju, blokče i olovče, da se nekada podsete kakav poklon dobiše u  “sivonji”.

Naravno prema ostvarenim rezultatu zlatnim vaterpolistima, po zakonu pripadaju  zaslužene stipendije grada.

Da nije tužno bilo bi smešno.

Poslednja u nizu epizoda, u biografiji da pedigreom časnog Valjevca,  u prilici da nešto promeni na bolje u svom gradu, dokaz je “uspešnosti” Lazara Gojkovića, na dužnosti,  gradonačenika najmlađeg  ikada u Valjevu.

va so jesen 22 1

Zanimljivo je istaći da je kao pomoćni trener u stručnom štabu  šampiona Evrope U-20 u leto 2014. godine, sa Vladom Đokićem selektorom šampionsek gerenacije, Gojković bio na prijemu kod Zorana Jakovljevića. Samo što je tada bilo malo drugačije, nego pre neki dan.

Jakovljević je kao pravi domaćin, izmedju ostalog pozvao i novinare na prijem.

Ovo neki dan je bilo, prošlo je, i neponovilo se na ovaj način.

U  nedelju je radosni dan u Kovačevićima!

valis kovacevici

Šampion Evrope Alesandar Kovačević slavi 18 rođendan!

Srećno da bude,  i dugovečno Petnička haubice!

Read more...

KRSTOVDANSKI GROM, ALEKSANDAR 50+ ZA SPAS OBESMIŠLJENOG FUDBALA, FIBA UŽAS I NARAVNO POLITIKANSTVO

  • Published in Razno

mitar n 1

Foto: Javad Parsa/NTB Na KRSTOVDAN dan neizmerne  ljudskosti, ljubavi, poštovanja i posvećenosti DESILA SE  košarkaška I fudbalska pobeda za  beskrajnu radost.

Razbi nebo, istinska gromčina,  za tren sprži strašni osećaj lošeg života u  pokradenoj, bolje rečeno opustošenoj  zemlji, obsimišljenih vrednosti. Sve  u cilju priklanjanja ”evropskim vrednostima.

A ta toliko pominjana evropska vrednost je i pored ludačkog batinanja, spolja i iznutra reprezentativni srpski fudbal bljesnu i zasene lažni sjaj svemoćnih i do zla boga iskvarenih zakletih poklonika demokratije.

Otrže boćji sin Piksi fudbal  iz kandži Frankeštajna što ga nemilosrdno kida više od jedne decenije.

Skočio bio i večeras nebitni bitni sluga, lice sa poternice,  sa svojim potrčcima da skine “glavu“ Piksiju. Uvaljan u sopstveni nus proizvod, izbušen Aleksandrovim i Mitrovim gromovima ućutkan je. Smrdi, u nadi da će ga, ako ne zajedno Sava i Dunav, od zla i pakosti oprati  septembarske  i oktobarske kiše što stižu.

Bez neviđenog i (ne) pričitanog papira, nebeskim umećem i golgeterskim instiktom, pojačani decom sa tribina na “Rajku” Srbi su pre samo tri dana  “četvorkom” srušila prvo od tri  Skandinavska kraljevstva, Švedsku.

Dokazali su da je moguće pobediti i one sa  najvišim  standardom života.

U Švedskoj je sve podređeno deci,  od zabavišta za svu decu, nastave,   besplatnog školovanje, plus dečji dodatak za svako dete. Svi u Švedskoj imaju zdravstvenu pomoć iako ne rade, a penzija sledi čim se napuni 65 godina života.

I takav "Švedski sto" počisti  glavom i nogom  Aleksandar Veliki.

mitar i vf EPA EFE frederik varfjel

Foto: Javad Parsa/NTB Mitrović "SAMO" tri puta sabi u crnu zemlju do zuba naoružane vikinge sekirama i mačevima, sa  rogovina na šlemu, Na kraju Saša Lukić haubicom raznese  u paramparčad brod švedskih vikinga.

Samo tri dana kasnije, posle švedskih na red dođe druga skandinavska kraljevina, Norveška. A tamo fudbal u službi politike, sa sve predsednicom  saveza Lisom Klavens, u poziciji moći, svom vikingu Matijasu Normanu  spakova zabranu. Momak je otišao u Rusiju u Rostov da radi ono što najble zna u žuvotu i odmah je dobio zabranu nastupa za norveške vikinge. Večeras nije, a sutra videćemo.

 I bez  Normana ratoborni, i uporni crveni vikinzi, sa nadzvučnim Holandom, su pretili pred večerašnji  okršaj u  hladnom  Oslu,  najavljujući  pobedu i prvo mesto.

Udario junaka na junaka, ali srpski čudotvorci  su pokazali ko je ponovo sila fudbaska.

Mudri, kreativni, vešti, nadahnuti i vešti sa dva torpeda, prvi delo  Mitrovića, za jubilej 50+ u 76-om nastupu, i drugi silnog Dušana Vlahovića,   poslaše vikinge na dno Oslovskog fjorda. Orden za trijumf nosi Strahinja Pavlović, zadnoj liniji odbrane gospod bog.

starhinja p

Foto: Javad Parsa/NTB A šta tek reći za blago iz Verone Ivana Ilića, što u Oslu zaseni svojom krivicom odsutnig SMS, ali je tu bio "kec" na golu da nadomesti odsutvo brata.

vlahovic norv

Foto: Javad Parsa/NTB Za Dušana Tadića, nadimak Silni, potvrđuje ko je vođa i idejni pokretač svega na terenu.

tadić srb edegor Foto: Javad Parsa/NTB Kostić, Živković odlični, a mogu više. Ostali taman toliko dobri da se već pomenuta mega zvezda Holana, pa Meling, Edegor, Berge, Sorlot, Pedersen, aduti Stole Solbakena nisu ni videli. 

 Ponovo su Piksijevi ratnici obradovali naciju plasmanomu elitnu diviziju Lige nacija, drugi šešir u kvalifikacijama za EP 2024.

Novi ispit je svetska smotri u Kataru. Nije pretenciozno, da smemo da se nadamo da Piksijeve srpske vanzemaljce gledamo u 18.decembra, jer ovo čudo odvano ne videsmo. Za početak  Brazil, Kamerun i Švajcarska, nisu vikinzi, ali nek vide šta će.

Na Krstovdan videsmo i veličanstvenu pobedu srpskih košarkašica na  SP u Australiji. Srpkinje su srušile moćnu Francusku, ali  zlo i napoako napravi FIBA.

Srbija Francuska 33 1

Foto: kss Francuska sa Valjevkom po ocu Bojanom Tadićem, Anom je  potvdrila visoki kvalitet ali su trikolorke samo da čestitaju Srpkinjama na pobedi. Usledilo je ponižavanje  Srbije za zelenim stolom.

“Novo pravilo” FIBE pokazalo je svu bezočnost krovne organizacije, drske da ne poštuje rezultat na terenu,  već da izmišlja i radi ono što ne sme.  Žrebom su određivani   pojedini parovi  u četvtfinalu.

Očekivano, žreb nije bio saveznik srpskih  heriona, jer je umesto kako praviila nalažu, da slabije plasirani  tim igra sa bolje plaisranim, neko smislio  novo pravilo, žreb!?

Francuska će u četvrtak umesto sa Amerikom voljom žreba igrati sa  Kinom a Srbija,  bolja  od Francuske u grupi, sa  Amerikankama.

FIBA  je ponovo poklekla pred interesima moćnih.

U organizaciji klupskih  takmičenja  je tri svetlosne godine iza Evrolige, pa čak i  Evrokupa.

Sa Dejanom  Bodirigom na čelu Evrolige  očekuje nas nešto novo od 7. oktobra, sigurno bolje, od svega viđenog u protekle 22 godine. U eri Đordia Bertomeua španski klubovi su   preko svake mere favorizovani.  Barselonu i Real, potpomognuti Fenerbahčeom, i Anadolu Efesom  proteklog leta su nadglasami.  CSKA, PANATINAIKOS, OLIMPIJAKOS, ŽALGIRIS, MAKABI  OLIMPIJA-ARMANI su odlučili da Dejan Bodiroga vodi Evroligu.

Dobre stvari se dešavaju, izgleda samo u sportu i pored neverovatnog upliva politike, do te mere ogoljenje da pojedini srpski sportski radnici javno ukazuju na mahinacije u sportu. Politikanstvo je zaštićeno, jer  reakcije nema. Očigledna nemeštaljka prijavljena i UEFI u Čačku na utakmici   Treće lige, gradskih rivala: Borac- Polet(Ljubić)  je nešto sasvim normalno u klupskom srpskom fudbalu.

Događaji u Partizanu i raskol  medju lošim  “igračima istog tima” su paravan za krah "komšinice" u minusu 50 već upisanih milki. Lova nije problem, koliki je novi talas promašenih pojačanja. Jedan Dijabate je okrenuo točak sreće. Otpisani su probuđeni a ljubimica je na "aparatima".Valja to samo sakriti, i po svaku cenu rušiti Humsku.

 U očekivanju nove političke snage, odnosno prepakivanja  lopovluka u novu  ukrasnu šarenu lažu, što reče gospođa Dragica, ne supruga Tome grobara, već Vrščanka, neuropsijatar  dr Stanojević, “prvorđenom” je palo na pamet da stvori “čistu političku snagu, “resetovanjem” sadašnje u  ruiniranoj državi.

Posle decenijske bezočne pljačke,  visoko pozicionirani čankolisci treba da budu zamenjeni na političkoj sceni novim “patriotama” u “službi odtadžbine”

“Krivce” iz bivše vlasti čeka, toliko puta viđeni  medijski linč, a ličnu odgovornost će pojesti skakavci, kao i do sada.

Možda i ne bude baš tako. Scenario  i Trojanski konji su pred nama. A kao i uvek poslednja će biti reč naroda, da li kao i do sada “upecanog” u obećanja Barona  Minhauzena..

Read more...

IZLOŽBA MIĆE TRNAVCA ZA JUBILEJ UMETNIČKO STUDIJA "TRNAVAC" U VALJEVU

Radovan Trnavac 22 26 9

Retrospektivnom  izložbom 15 slika i objekata Radovana Trnavca Miće naslovljenom  „Realno-Nadrelano“, Internacionalni umetnički studio obeležava  jubilej 25 godina postojanja.

Brojni  ljubitelji likovne umetnosti, prijatelji  i poštovaocima Mićnog stvaralaštva i Internacionalnog studija, uvelićali su  jubilej,  četvrt veka uspešne   misije spajanja  umetnika različitih kultura i nacija pod okriljem galerije u Valjevu putem umetnosti.

Jubilej  i reputaciju, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog naziva Internacionalnog umetničkog studija Mića  je obeležio izlaganjem  15 dela, nastalih u periodu od 1976. („Glava bika“, ulje na platnu, 90×60 cm) do 2017. godine („Raspeće“, ulje na platnu, 190×142 cm)

.Za idejnog tvorca Studija i autora izložbe, Radovana Trnavca Miće, Kultura i Umetnost nemaju granice i nemaju nacionalnost, jer govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. Taj segment Mića je uspešno usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji od 1997. godine sa ponosom nosi njegovo ime,

U emotivnom govoru na svečanosti otvaranja svoje  retrospektivne izložbe je podsetio na  rađanje ideje o galeriji koja  u Valjevo dovodi umetnike iz celog sveta.

„Pre 25 godina, ova insitucija je trebalo da bude moj legat. Čelnicima grada Valjeva sam tada rekao da želim da pokažem svoj grad celom svetu. Tada sa živeo u Americi i znao sam koliko je lepo moje Valjevo, grad u kojem sam odrastao. Govorio sam im da ćemo dovoditi umetnike iz celog sveta i da ćemo ovde napraviti jednu divnu galeriju. Tu moju ideju o osnivanju Internacionalnog umetničkog studija čelnici grada su prihvatili i odlučili su da se zove „Radovan Trnavac Mića“, što mi je, naravno, vrlo prijalo. Sada, posle 25 godina, mogu da kažem svima vama, da je Internacionalni umetnički studio jedna od retkih institucija kulture i umetnosti koja je prikupila kolekciju 245 umetničkih umetničkih dela, plus dve velike skulpture koje se nalaze ispred Studija. U našoj galeriji izlagalo je preko 500 umetnika iz celog sveta. To je, naravno, velika vrednost. Vrlo sam ponosan, uradili smo nešto što je dobro i idemo dalje. Radićemo još, organizovaćemo još izložbi i pokazaćemo svetu ko smo mi. Mi nećemo da ratujemo, mi nećemo da se mrzimo. Mi hoćemo da se volimo. Kako? Pa, komunikacijom! Komunikacijom putem umetnosti, kulture i sporta, jer to je ogledalo svake nacije“, istakao je Mića Trnavac.

Mićinu retrospektivnu izložbu „Realno – Nadrealno“ otvorila je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, istakavši da svaka retrospektiva lista neku istoriju., a da je kulturna istorija sveta ustvari konstanta likovne poetike Radovan Trnavca Miće.

trnavac Marina Cvetanovic

Cvetanović je istakla da je Mićina slika sačinjena iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, iz realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

„Mićina estetička, ili je možda bolje reći etička svest, stvorila je likove koji su simbol ove civilizacije, simbol egzistencijalne neizvesnosti, likova okrenutih ka sebi i svetu, oko sebe. On prosto lagano, stvarajući svoju umetnost, realizujući tu svoju umetničku sliku, teži suštinskom značenju, ideji, čak i pre nego što je uzeo četkicu u ruke. Dakle ideja je njegov identitet. U njegovu sliku se ulazi mišlju, rotirajući se kao oko svoje ose, jer jedino na taj način čovek može da pročita prošlost, shvati sadašnjost, možda nasluti budućnost, tako da se možda poistovetimo sa nekim od likova sa Mićinih slika. Moj prvi susret sa Mićinim slikama bio je sa njegovim kosmonautom na slici „Šta bi bilo da je Eva Adamu dala tikvu?“, preko ideja o prasku, početku sveta, o budućnosti, našoj nacionalnoj, ali i svetskoj istoriji… U svakom slučaju, kako god smo krenuli ili „ušli“ u njegovu sliku, možda treba skinuti povez sa očiju tih likova koji nas ne gledaju u oči, možda preuzeti deo odgovornosti istorije, kojoj mi sami pripadamo, i možda od ovog malog vrapca postati veliki i snažni orao i pogledati u svet“, rekla je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, koja je i napisala likovnu kritiku za katalog koji prati izložbu

„Značajan jubilej 25 godina postojanja poslužio nam je da se nostalgično osvrnemo na prošlost i podsetimo na sve realizovane ideje, izložbe i aktivnosti. Ujedno nam je i podstrek za ostvarivanje novih, još daljih dometa koje smo pred sebe zacrtali. Kako smatramo da Kultura i Umetnost i dalje igraju glavnu ulogu u razvoju i budućnosti civilizacije, predstojeća misija Internacionalnog studija, svojevrsnog umetničkog svetskog putnika dobronamernika, nikada nije bila jasnija – vraćenje Kulture i Umetnosti na pijedestal kakav zaslužuju“, kazala je Mirjana Vojić, direktor Internacinlanog umetničkog studija.

Muzički program  Kamernog gudačkog orkestra „Feniks“ valjevske Muzičke škole, upotpunio je svećanost.

tranavac 25

Dela  Miće  Trnavca ljubitelji umetnosti će moći da vide do kraja oktobra, svakokoga dana od 10 do 18 časova.

Read more...

VEČERAS POČINJE VALJEVSKI "ABRO FEST"

abro fes o
Premijerom predstave "Antigona u Njujorku" večeras, ponedeljak, 26. septembra počinje  valjevski "Abro fest"i trajaće do 1.oktobra !
U utorak 27. septembra  Novosadski Novi teatar će se predstaviti  komedijom  "Amateri".
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu dolaze u Valjevo  se neobičnom pozorišnom formom "Hajde da improvizujemo" 29. septembra. Abro Fest se završava u subotu, 1. oktobra premijerom komedije valjevskog  Abraševića, "Sile u vazduhu".
Sve predstave su Domu kulture, preimenovanom u Centar za kulturu, u termninu  od 20 sati.
abro fest 3
 
Dobrodošli poručuju Vam momci i devojke sa dasakakoje život znače  !
Read more...

MIONIČKA, KAZAHTANSKO-SANKOVIĆKA BAJKA TRAJE

monca jankovici mandici

 Predsednik opštine Mionica Boban Janković posetio je porodicu Mandić u Sankoviću, a najmlađi član  dvogodišnja Teodoraje na poklon dobila  bicikl, povodom krštenja.

Radoje Mandić i njegova žena Žana Kurgangalijeva, poreklom iz Kazahstana, akteri akcije u organizaciji opštine Mionica, zapičete pre tri godine pod nazivom „Mionička mlada“, dobili su ćerku Teodoru.

„Zahvaljujem se porodici Mandić na pozivu. Srećni osmesi porodice sve govore. Nadam se da će se Teodori svideti poklon. Ovo je zaista prelep povod. Sve što radimo u našoj opštini radimo zbog bolje budućnosti naše dece. Oni zaslužuju najbolje uslove. Organizovali smo da imaju besplatne časove preko Centra za razvoj obrazovanje, besplatne udžbenike, sportske terene, auto-sedišta i kolica za bebe i drugo. Kontinuirano radimo na poboljšanju uslova obrazovanja i odrastanja“, rekao je Janković. monca jankovic i mandici 02

Radoje i Žana su već tri godine u srećnom braku, a Žana se vrlo brzo navikla na život u Srbiji.

„Hvala predsedniku opštine što nas je uvažio i došao da zajedno proslavimo krštenje naše ćerke“, zahvalili su se Mandići.

Opština Mionica sprovodi mere populacione politike, a samo ove godine, od januara do septembra obezbedila je jednokratnu pomoć u iznosu od 40.000 dinara, kolica i auto-sedišta za 101 mioničku bebu, a već šest godina zaredom obezbeđuje besplatne udžbenike za prvake, kao i besplatan prevoz za đake.

Opština Mionica učestvuje i u realizaciji programa „Podsticajno roditeljstvo“ u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici, UNICEF-om i Stalnom konferencijom gradova i opština.

.

Read more...

VALISOVCI VODILI SRBIJU DO KROVA EVROPE !

VALIS MUSKETARI 1

FOTO Bauacalo, Gavrilović, Kovalević, Stanić). Vaterpolisti Srbije pobedili su u finalu EP U-19 Španiju 9:8 i posle vicešampionskog planetarnog trona, u godini debakla seniroske selekcije, doneli su šampionsku krunu, najbolji su u  Evropi!

Mađarska je treća a Grčka ćetvrta.

U meču kakav može da bude samo u finalu odlučivale su  nijanse, Srbija je znala da se izbori sa svim teškoćama  i isvoju zlato.

VATEROLO SAMPION EP SRBIJA 22 U 19

Selektor Srbije je "odleteo" u svlačionicu zbog prigovora sudijama, u trenucima kada se meč lomio.

Podsećam, zbog greške srpeke "klupe" Mađari su dobili petarac, letos u finalu SP u Beogradu. Zahvaljujući baš toj nesmtrenosti, i  poklonu srpske, kasnije su stigli do zlata.

Srbija je u Podgororici ponovo potvrdila da ima generaciju mladih igrača za velika dela!

Samo trojica momaka su 2003, a ostali 2004. godište, i najmlađi, nespotrebni, već samo najbolji,  ali...

Zrelost, karakter, sila su osobine šampiona Evrope. NIje izostala podrška srpskih navijača, takođe bitan faktor uspeha.

Finale sa Špancima imalo je junaka na golu Srbije Radosava  Virijevića, sa   11 odbrana!

U kvartalu odluke Srbija je podigla igru na najviši nivo, posebno u odbrani. Španci čak pet puta nisu iskoristili igrača više, a Srbija je iskoristila dve, od od četiri situacije  sa igračem više.

Meč je počeo golom Španije, ali su  Kojić  Kovačević i Gavrilović  uzvratili za 3:1. Španci smanjuju, a  Baucalo nastavlja teror Valisovaca i dijagonalom šalje loptu u rašlje španskog gola.

"Crvena furija" ne staje, i za tili čas stiže do izjednačenja, ali Kojić u poslednjoj sekundi vraća vođstvo Srbiji.

Momče sa Zete Mitar Maraš povećava na 6:4, a Urošević donosi  7:5. Sudije kao da žele  da u bazenu ključa", reaguju, i "čašćavaju" Srbe ličnim greškama, pa se Španija se  ponovo vraća, sada na 7:7.

Haubica iz Petnice je grunula!

Aca Kovačević golom za tv špice donosi  8:7, ali Španci izvraćaju i šest minuta pre kraja je  8:8.

Sledi "crvenilo", najpre sa bazena "leti" selektor Srbije, zbog prigovora a  u finišu i Gavrilović dobija crveni karton.

I naravno toliko puta već viđeno, izvlačenje bombardera i večeras iz igre, pa čak, i kad selektora nema na klupi, što samo sve govori, a zna se o kome!

I u takvoj "instalaciji" igre kapiten Cetinjanin MVP šampionata, Vasilije Martinović dva minuta pre kraja ne greši, i overava  zlato Srbiji!

Srbija do kraja odbija sve napade Španaca, i pobednički pehar je u rukama srpskog tima, momci su na pobedničkom postolju, a  ZASTAVA SRBIJE iznad svih!

I na kraju ponovo valja reći, osvojeno zlato neće "oprati" more  gluposti "klupe" , viđene okom manje stručnog lica.

Drsko šikaniranje najboljih, i forsiranje, momaka koji  bi želeli da budu najbolji, ali to trenutno nisu, videlo se iz aviona što poleće sa aerodroma u Tivtu.

Vođenje dece gde im mesto nije, umesto, na primer Bogdana Gavrilovića, gle čuda igrača Valisa, je bezobrazluk bez presedana! 

Finale je dokazalo da sa Valjevcima nema šale.

Valis će u sezoni što počinje biti "Bauk sa Kolubare"  za sve Superligaše, a kako stvari  stoje i za Evropljane!

Medijski VATERPOLO MRAK u Srbiji  traje!

Tv prenosa FINALA U PODGORICI, KAO NI POLUFINALA, nije bilo, ni na jednoj  od  televizja sa nacionalnom frekfencijom!

Ipak meč se mogao pratiti na kanalu LEN TV!

Slikanje i sok nisu potrebni u VALJEVSKOM "sivonji" za zlatne Valisovce!

Umesto soka i prazne priče  sa zlatnima,  gradanočelnik valjevski Lazar, treba SAMO  lično da pozove svog postavljača, i da mu PORUČI  da ODMAH NAREDI,  da valjevskoj deci i Valisovim vaterpolistima se IZGRADI ZATVORENI BAZEN, naravno narodnim parama!

Stadioni u Loznici, Zaječaru i Leskovcu mogu malo da pričekaju, jer POSTOJI PRIORIETET PRIORIETA!

Srbija – Španija 9:8 (2:1, 3:3, 2:3, 2:1)

Bazen Morača. Sudije: Matijašević (Crna Gora), Kurtidis (Grčka). Igrač više: Srbija 10 (4), Španija 16 (6). Dva igrača više: Srbija 1 (1)

SRBIJA: Pajković, Maraš 1, Dimitrijević, Baucalo 1, Kojić 2, Gavrilović 1, Jauković, Urošević 1, Martinović 1, Brešćanski, Stanić, Kovačević 2, Virijević. Savezni trener: Stevanović.

ŠPANIJA: Lopez, Saez, Kedo 1, Ferer 3, Duart, Sesen 1, Garsia 1, Skot, Rodrigez 1, Figes, Vilar, Fernadez 1, Azuz. Savezni trener Lozano.

Šampioni Evrope U-19  u Podgorici su, golmani: Radoslav Virijević (Radnički, 23.3.2004.) i Petar Pajković (Vojvodina, 30.1.2004.).

Igrači: Aleksandar Kovačević (Valis, 9.9.2004.), Bogdan Gavrilović (Valis - Radnički  6.7.2004), Srđan Baucalo (Valis 19.1.2003), Petar Stanić (Šabac, 2.3.2004.), Veljko Krstić (Partizan, 13.3.2003.), Mitar Maraš (Šabac 5.4.2004.), Marko Dimitrijević (3.4.2004.), Rodoljub Gajić(C. zvezda, 17.4.2005.), Nikola Kojić (Partizan 20.9.2004.), Andrija Jauković (Partizan 1.10.2005.), Viktor Urošević (NBG Vukovi 3.3.2004.), Vasilije Martinović (Novi Beograd 13.1.2003), Boris Brešćanski (Vojvodina, 22.2.2004.)

Uroš Stevanović je savezni trener, a Darko Bilić, Miloš Vasojević, Teodor Bradajić pomoćnici. Lekar  je dr Miodrag Nastić, a Aleksa Nikolić fizioterapeut,  dok je Goran Čanković tim menadžer.

 

 

 

 

Read more...

SUTRA “ REALNO NADREALNO” ZA JUBILEJ UMETENIČKOG STUDIJA TRNAVAC

Radovan Trnavac Mica

Značajan jubilej četvt veka uspešnog delovanja  obeležiće u  ponedeljak, 26. septembra  Internacionalni  umetnički studio Trnavac.

U čast jubileja u 19 sati će biti otvorena retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana- MIće-Trnavca  „Realno Nadrealno“.

Internacionalni studio retrospektivnom izložbom,  idejnog tvorca,  ponosno obeleževa  četvr veka  uspešnog  spajanju različitih kultura i nacija.

Dve i po decenije postojanja je i 25 godina međunarodne reputacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog Studija,  renomirane ustanove umetnosti.

 Na izložbi će biti prezentovano 25 Mićinih dela, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine .

U likovnoj kritici posvećenoj Radovanu-Mići-Trnavcu, istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, kaže da je Mića likovni stvaralac za  koga je misao najvažniji momenat kreacije. Marina Cvetanović ističe da Mića pravi likovnu dokumentaciju o prolaznosti, o važnosti i neophodnosti pojedinih socioloških momenata.

„Konstanta slikarske poetike Radovana Trnavca Miće jeste kulturna istorija sveta, nekada metaforički, a nekada doslovce ispisana simbolima boje i pojavnih oblika. Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte… Teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može se doći do renesanse koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac. On zna da između čoveka i ostatka sveta postoji vreme koje čovek treba da ispuni i oboji“, kazala je u likovnoj kritici Marina Cvetanović.

Kultura i Umetnost za Miću Trnavca nemaju granice i nemaju nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. To je uspešno kao klicu usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji sa ponosom od 1997. godine nosi njegovo ime.

Za protekle dve i po decenije Studio je ispunio  misiju spajanja ljudi i nacija, upravo posredstvom Kulture i Umetnosti, uprkos svim poteškoćama, i vratio  veru i nadu u svetlu budućnost civilizacije.

U Internacionalnom studiju do sada je izlagalo preko 500 umetnika sa svih 6 kontinenata. Stidio raspolaže i  kolekcijom dd 245 umetničkih dela, što predstavlja jednu od najznačajnijih zbirki savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu.

Sva dela iz zbirke pripadaju kulturno-umetničkoj baštini Valjeva.

Studio četvrt veka uspešno ostvaruje kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture,a zavidna saradnja ostvarena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek.

Internacionalni umetnički studio dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture 2015. godine, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Od Ambasade Belorusije u Srbiji, Internacionalni studio je 2012. godine dobio Zahvalnicu za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti. Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. Osvedočen i u humanitarnom radu, Studio je u više navrata, svojim donatorskim akcijama, pomagao deci bez roditeljskog staranja u valjevskom kraju i inicirao i učestvovao u prikupaljanju značajnih sredstava za opremanje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo.

Read more...

SRBIJA I VALJEVSKI MUSKETARI VEČERAS SA ŠPANIJOM ZA EVROPSKO ZLATO

vaterpolo srbija cg finale spanija 25 9

Srbija večeras igra  za zlato na Evropskom šampionatu u vaterpolu U-19  u Podgorici.

Posle vraćanja duga u polufinalu, Mađarima za poraz u finalu Svetskog šampionata, prošlog leta u Beogradu na peterce, srpski delfini će sa Špancima u finalu odlučiti ko je najbolji na Starom kontinentu u uzrastu  do 19 godina.

Junaci polufinala, pored kapitena Martinovića i Kojića, su Petar Stanić, strelac odlučujućeg gola u 6. seriji peteraca( prvi s leva na slici),  Aca Kovačević i Srđan Baucalo dvostruki stelci, ali i zapaženi Bogdan Gavrilović,( tim redom su na slici s leva na desno), većeras veruju u još bolju igru nego protiv Mađara.

"Pružili smo  najviše kada je bilo najvažnije. Potvrdili smo karakter šampiona.

Dan odmora nam je dobro došao. Analirizirali  smo igru Španaca i znamo šta nam je činiti. Zajedništvo i vera da možemo do zlata su naše najveće oružje. Večeras igramo za naš VALIS, za naše Valjevo, Kragujevac, Beograd, Šabac,  Srbiju najpre. Znam da ste uz nas  i to nas posebno  motiviše. Cilj je zlato, idemo do kraja, na krov Evrope", kategoričan je kapiten Valisa Aca Kovačević,  kao i svi iz kvarteta  poniklog i  stasavalog u Valjevu, uz već Valjevca Srđana Baucala.

Kao ni u polufinalu televizijskog prenosa neće biti ni na jednoj srpskoj televiziji, uvek najjačim  samo na rečima kada se treba hvalisiti, da su svetonici valjanog i pravovremenog informisanja!

Ipak na LEN tv će moći da se vidi finale!

Link Len tv je : https://tv.len.eu/main

Read more...

FESTIVAL ZIMNICE U KOCELJEVI ZA PRIMER U SRBIJI!

  • Published in Srbija

 koceljeva 22

U SrbijI "okupiranoj " narodnjačkim  sajmovima, vašarima, kupusijadama, pasuljiladama,  i slićnim ...jadama,  manifestacija iznedrena u Koceljevi  pre 13 godina raste. Koceljevci su sa svojim Festivalom zimnice navelik  prevazišli   okvire Kolubarskoh okruga.

Prvog jesenjeg vikenda 2022. godine Festival zimnice je pored  izlagača  Kolubare i Mačve okupio vredne domaćine iz svih krajeva Srbije.

Do jubilarnog 15. Koceljevci  su namerili da akteri  Festivala budu i izlagači iz većine eks YU republika.

Brojni  sadržaji obeležavaju Festival u Koceljevi, a dominiraju raspaljenje vatre,  krčkanje i miris gulaša iz kotlića, ali i pečenja,  celom dužinom glavne ulice.

 Na štandovima u festivalskom prostoru, smeštenom u parku oko spomenika borcima revolucije ima svega što nam zimi treba, ali i drugih đakonija, naravno ljudskih ruku delo.

Ajvari, kiseli krastavčići, paprika, mleveni paradajz, memelimi.. Mesne preradjevine, svih vrsta i veličina bodu oči. Med, sokovi, sirupi, rakije, vina.. sve domaće. Ima i svega što je potrebno za kuću, sudova od pečene gline,  drvenih kašika, daščica za seckanje  povrća,  ali i nakita, sa dragim kamenjme svij boja i veličina.  

Štandovi su sa merom i ukusno opremljeni. Preljubazni prodavci,  sa osmehom se obraćaju svima koji stanu  da pogledaju ponudu i čuju najvažnije koliko košta. Med je 1.000 dinara, a džemovi, sokovi,  turšija, paprika, ajvar, mleveni paradajz od 300, pa do 700 dinara. Vina iz Aleksandovca  župskog su do 3 evra litar, a prepečanica od 4 evra, pa naviše.

Kocelejva dva dana živi život metropole.

Stižu brojne javne ličnosti, predsednik  Srbije je bio već dva puta. Za ovu priliku  stiglo je i 50 Tuzlanki,a za kraj zapevao je  Miroslav Ilić, a zasvirao, saborac mu u struci Miša  Mijatović.

A pored kotlića dok se gulaš garniram srnetinom, zečetinom, mesom divlje svinje, i specijanim dodacima, jer nagrade za pobednike  su izezetni vredne, se mezeti,  pijucka boemski, polako i sa merakom.

Na ulici čuda Ima svega za sve, a čak i one sa  najprobirljivijim ukusom. 

Ne samo pored kotlića, svuda je prijatno i veselo. "Zarazu" je podelio domaćin festivala. Svi akteri su pobednici, kao i izlagači, obradovani, iskrenim i srdačnim dočekom, poštovani i ugošćeni kako dolikuje  domaćinu i organizatoru Festivala zimnice SO KOceljeva.

Još kad se namesti divan sunčani, jesenji dan, a i deca budu uključena,   uživanju i radosti nema kraja.

Baš zato, lako je objasniti zašto je koceljevački Sajam ziminice iako  još "maloletan" postao obrazac svima u Srbiji

Nemerljivi entuzijazam, volja  i posvećenost, ljubav i ljudskosti ne treba isticati  koceljevačkom Sajmu ziminice donose status lidera.

Ne samo u Kolubarskom  okrugu, već sa sajamskim  šmekom i osećajem za prave vrednosti i  lepotu  Kocevljevci  su danas glavni u Srbiji.đ

Ima i sitnica što se vide, počev od parking mesta. Koceveva je samo varošica,a za Festival bude i do 30.000 gostiju!.

Zaključak se nameće. Onog što prepoznaje vrednosti valja slediti, kao  i Katu što sa svojim Ilićama sprema svašta nešto od šljiva.

Kolač je uvek bio  najslađi, a sutra bi baš taj voćni kolačić biti rudnik zlata i doneće bogatstvo Srbiji.

Ko  razume shvatiće.

Read more...
Subscribe to this RSS feed
Info for bonus Review bet365 here.

VESTI

Pratite nas