Logo
Print this page

DANAS JE 1.MAJ PRAZNIK RADA! Featured

Prvi maj

Međunarodni praznik rada, simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnost,  danas se  obeležava širom sveta, osim..

Istroja 1.maja počela je 1886. godine kada je više od 50.000  hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena, i plate dostojne svog rada.

Organizatori protesta zahteve su prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine. Odgovor je bila represija. U  sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt!

Predstavnici radnika iz celog sveta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave Prvi maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti.

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i demonstracije, izlaze na ulice I traže bolje uslove života i rada.

Neobična je činjenica da se DANAS  u SAD, gde je sve i počelo, Praznik rada 1.MAJ obeležava pod nazivom Dan rada (Labour day)  prvog ponedeljka u septembru. Živeo međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

SREĆAN NAM PRAZNIK RADA 1.MAJ !

Živeli radnici i svi ljudi čestitog obraza, dostojni ljudskog roda!

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.