Logo
Print this page

FESTIVAL ZIMNICE U KOCELJEVI ZA PRIMER U SRBIJI! Featured

 koceljeva 22

U SrbijI "okupiranoj " narodnjačkim  sajmovima, vašarima, kupusijadama, pasuljiladama,  i slićnim ...jadama,  manifestacija iznedrena u Koceljevi  pre 13 godina raste. Koceljevci su sa svojim Festivalom zimnice navelik  prevazišli   okvire Kolubarskoh okruga.

Prvog jesenjeg vikenda 2022. godine Festival zimnice je pored  izlagača  Kolubare i Mačve okupio vredne domaćine iz svih krajeva Srbije.

Do jubilarnog 15. Koceljevci  su namerili da akteri  Festivala budu i izlagači iz većine eks YU republika.

Brojni  sadržaji obeležavaju Festival u Koceljevi, a dominiraju raspaljenje vatre,  krčkanje i miris gulaša iz kotlića, ali i pečenja,  celom dužinom glavne ulice.

 Na štandovima u festivalskom prostoru, smeštenom u parku oko spomenika borcima revolucije ima svega što nam zimi treba, ali i drugih đakonija, naravno ljudskih ruku delo.

Ajvari, kiseli krastavčići, paprika, mleveni paradajz, memelimi.. Mesne preradjevine, svih vrsta i veličina bodu oči. Med, sokovi, sirupi, rakije, vina.. sve domaće. Ima i svega što je potrebno za kuću, sudova od pečene gline,  drvenih kašika, daščica za seckanje  povrća,  ali i nakita, sa dragim kamenjme svij boja i veličina.  

Štandovi su sa merom i ukusno opremljeni. Preljubazni prodavci,  sa osmehom se obraćaju svima koji stanu  da pogledaju ponudu i čuju najvažnije koliko košta. Med je 1.000 dinara, a džemovi, sokovi,  turšija, paprika, ajvar, mleveni paradajz od 300, pa do 700 dinara. Vina iz Aleksandovca  župskog su do 3 evra litar, a prepečanica od 4 evra, pa naviše.

Kocelejva dva dana živi život metropole.

Stižu brojne javne ličnosti, predsednik  Srbije je bio već dva puta. Za ovu priliku  stiglo je i 50 Tuzlanki,a za kraj zapevao je  Miroslav Ilić, a zasvirao, saborac mu u struci Miša  Mijatović.

A pored kotlića dok se gulaš garniram srnetinom, zečetinom, mesom divlje svinje, i specijanim dodacima, jer nagrade za pobednike  su izezetni vredne, se mezeti,  pijucka boemski, polako i sa merakom.

Na ulici čuda Ima svega za sve, a čak i one sa  najprobirljivijim ukusom. 

Ne samo pored kotlića, svuda je prijatno i veselo. "Zarazu" je podelio domaćin festivala. Svi akteri su pobednici, kao i izlagači, obradovani, iskrenim i srdačnim dočekom, poštovani i ugošćeni kako dolikuje  domaćinu i organizatoru Festivala zimnice SO KOceljeva.

Još kad se namesti divan sunčani, jesenji dan, a i deca budu uključena,   uživanju i radosti nema kraja.

Baš zato, lako je objasniti zašto je koceljevački Sajam ziminice iako  još "maloletan" postao obrazac svima u Srbiji

Nemerljivi entuzijazam, volja  i posvećenost, ljubav i ljudskosti ne treba isticati  koceljevačkom Sajmu ziminice donose status lidera.

Ne samo u Kolubarskom  okrugu, već sa sajamskim  šmekom i osećajem za prave vrednosti i  lepotu  Kocevljevci  su danas glavni u Srbiji.đ

Ima i sitnica što se vide, počev od parking mesta. Koceveva je samo varošica,a za Festival bude i do 30.000 gostiju!.

Zaključak se nameće. Onog što prepoznaje vrednosti valja slediti, kao  i Katu što sa svojim Ilićama sprema svašta nešto od šljiva.

Kolač je uvek bio  najslađi, a sutra bi baš taj voćni kolačić biti rudnik zlata i doneće bogatstvo Srbiji.

Ko  razume shvatiće.

Latest from Dragan Ilić

Website Design © Filaks Music i PowerNet Solutions. All rights reserved.